Als je mensen vertelt dat je graag een keer alleen voor langere tijd naar het buitenland wilt om te reizen of werken zal de ene je waarschijnlijk voor gek verklaren en de ander je juist aanmoedigen. Mensen die je voor gek verklaren hebben dit zelf waarschijnlijk nooit gedaan en hebben geen idee waar ze het over hebben. Degene die deze ervaring wel hebben weten dat het een van de beste dingen is die je in je leven kunt doen.

Natuurlijk is het spannend om voor langere tijd weg te gaan van het bekende en je vrienden/familie achter je te laten. Geloof ons, je krijgt er zoveel voor terug!

Via deze blog geven we je een duwtje in de rug.

10 redenen waarom je alleen op reis moet

  1. Zelfstandig

Als je er alleen voor staat in het buitenland leer je je eigen keuzes maken. Er is namelijk niemand die je gaat vertellen wat je moet doen. Ga je links- of rechtsaf? En wat doe je als je je pinpas kwijt bent of geen slaapplek hebt voor de nacht? Situaties waar je mee om leert gaan als je op jezelf aangewezen bent.

  1. Je leert jezelf beter kennen

Door alleen in het buitenland te zijn leer je jezelf zoveel beter kennen. Wat vind je nou echt leuk en waar geniet je het meest van? Ik herinner me dat ik ontzettend kon genieten van een dag wandelen in de stad. Alleen koffie drinken op het terras en helemaal tot rust komen. Niemand die zei: “zullen we verder gaan?”. Ik merkte ineens dat er ook een heel rustig persoon in me verscholen zat, en dat beviel me eigenlijk erg goed. Tevens zal je erachter komen dat je zoveel sterker bent dan je in eerste instantie dacht… Je zal zien dat je ook situaties waarvan jij van tevoren dacht “ohjee, als dat mij maar niet overkomt”, prima onder controle hebt.

  1. Je horizon verbreden

Door te reizen ontdek je jezelf maar ook nieuwe werelden en culturen. En door alleen te reizen is de kans groter dat je echt opgaat in het land. Je leert meer over andere culturen en geloofsovertuigingen en zult erachter komen dat we, after all, toch niet zo verschillend zijn van elkaar.

  1. Je wordt socialer

Als je niet de hele reis alleen wilt zijn en tegen jezelf wilt praten dan zal je uit je schulp moeten kruipen en mensen moeten aanspreken. Alleen maak je gemakkelijker een praatje met een local en kunnen er mooie en intense vriendschappen ontstaan. Je zult zien dat je ook makkelijker door anderen uitgenodigd wordt om samen iets te gaan eten. Zodra jij een hostel binnenstapt is iedereen daar een potentiële nieuwe vriend(in).

  1. Ga op in de lokale bevolking

Wij kijken tegenwoordig raar op als er in het park ineens iemand naast je komt zitten die tegen je begint te praten… Ik ken jou toch niet? In andere landen is dit (gelukkig) de normaalste zaak van de wereld, dus denk niet gelijk dat het een of andere versiertruc is van een local. Als je een beetje lef hebt kan het maar zo zijn dat jij binnen no-time aan tafel zit bij zijn/haar hele familie. En ik kan je het absoluut aanraden!

Toen ik in Turkije werkte werd ik door een collega uitgenodigd om bij zijn moeder te komen eten. In het begin natuurlijk spannend want ik kon moeilijk communiceren met haar. Ik kan je zeggen dat ik me zelden ergens zo thuis heb gevoeld.

Lunchen in Kemer

  1. Weg van alles (totale vrijheid)

Weg van de dagelijkse sleur en alle verwachtingen die iedereen maar van je heeft. Iets opbouwen in Nederland dat kan na die paar maanden ook wel weer. Klaar met school of inmiddels al een paar jaar aan het werk? Ga er nog even tussenuit nu het kan!

Precies doen wat je zelf wilt. Weg uit die 9 tot 5 mentaliteit.

  1. Stap uit je comfort zone

Als je alleen in het buitenland bent ben je op jezelf aangewezen en moet je soms wel uit je comfortzone stappen. Alleen op die manier kom je op bijzondere plekken. Pak bijvoorbeeld een keer alleen de bus naar weet ik het waar…

Zo ging ik, als ik alleen een vrije dag had, gerust alleen dineren bij een restaurant. Ik kon me niet voorstellen dat ik dat ooit in Nederland zou doen, maar waarom niet? Als je alleen bent en je wilt ook gewoon lekker eten… En dit soort gebeurtenissen zijn eigenlijk de mooiste die me bijgebleven zijn.

  1. Je wordt stukken volwassener

Alleen op reis/ in het buitenland maakt je zoveel volwassener en onafhankelijker. Je krijgt nu de kans om te doen wat je echt wilt en bent op jezelf aangewezen als er iets is. Je zult erachter komen dat je jezelf eigenlijk prima zelf redt!

  1. Je kunt jezelf beter vermaken (geniet van alleen zijn)

Alleen een dagje ergens de stad in en lekker lunchen? Nee, dat kon ik echt niet voordat ik deze buitenland ervaring had. Ik belde altijd vriendinnen op en als er een zaterdagavond was dat niemand beschikbaar was voor een drankje dan werd ik gillend gek. Moest ik dan een beetje op de bank gaan zitten?

Het op jezelf aangewezen zijn in het buitenland maakt je zo’n ander mens. Als je over die drempel heen stapt zal je zien dat je kunt genieten van het ‘alleen’ zijn. Eindeloos dwalen door een stad en er helemaal in op gaan. Alleen jij en je gedachtes. Heerlijk! 

Eenmaal terug in Nederland kreeg ik vaak van anderen te horen dat ze het bijzonder vonden ‘hoe goed ik alleen kon zijn…’ Geloof me, ook dat heb ik moeten leren.

Olympos Teleferik

  1. Kies je eigen pad

Jij beslist! Waarheen je gaat en in welk tempo zonder met iemand rekening te houden.
Jij kunt je eigen route bepalen en hoeft geen compromissen te sluiten.

Overtuigd?

Auteur

Schrijf een reactie