Tijdens het skiën of snowboarden moet er ook goed gegeten worden, je verbrand ten slotte de nodige calorieën op de piste. Ik vind het altijd heerlijk om tussen het snowboarden door aan te schuiven in een gezellige en sfeervolle Oostenrijkse berghut. De Oostenrijkse keuken staat bekend om tal van heerlijke berggerechten zoals Kaiserschmarrn en Käsespätzle. De meeste gerechten zijn ook thuis eenvoudig te maken en erg smaakvol!

10 gerechten die je moet eten in Oostenrijk

  1. Tiroler Gröstl

Een traditioneel en voedzaam Oostenrijks recept en mijn favoriet! Tiroler Gröstl is ontstaan doordat koks van gasthofs vaak te veel eten maakte voor gasten. Van de restjes werd Tiroler Gröstl gemaakt. Inmiddels is het een populair gerecht op de piste en vaak op de kaart te vinden. Het gerecht bestaat uit vlees, spek, uien en aardappelen met daarop een spiegelei. Geserveerd in een klein eenpersoons pannetje.

Tiroler Grostl

  1. Kaiserschmarrn

Heb je de Tiroler Gröstl op? Dan is het tijd voor een toetje. Kaiserschmarrn is een licht gekaramelliseerde pannenkoek die in grove stukken wordt gesneden en wordt geserveerd met een soort pruimencompôte en poedersuiker. Kaiserschmarrn is een van de bekendste Oostenrijkse nagerechten.

  1. Kasnocken / Käsespätzle / Kässpätzle

Dit kaasgerecht kent verschillende namen en wordt in bijna elk restaurant in Oostenrijk geserveerd. Het gerecht bestaat uit kaasnoedels, opgediend in een pannetje met gebakken uitjes en een frisse salade.

Na dit pannetje zit je gegarandeerd vol. Succes met de eerste afdalingen!

  1. Wiener Schnitzel

De Wiener Schnitzel kennen we natuurlijk allemaal, zelfs als je nog nooit in Oostenrijk bent geweest, en is een klassieker onder de wintersportgerechten. Een dunne, gepaneerde en gefrituurde kalfsoester geserveerde met frietjes. Dat gaat er op de piste altijd wel in!

Wiener Schnitzel

  1. Speckknödelsuppe

Ook dit gerecht is in bijna elk restaurant in Oostenrijk te vinden. Speckknödelsuppe is heldere bouillon met daarin een grote of meerdere kleine broodkruimbollen met stukjes spek. De knödel is smeuïg, smaakvol en vult meer dan je wellicht denkt.

  1. Currywurst mit pommes

Gewoon even zin in een simpele en vette hap? Ga dan voor een curryworst met patat. De naam zegt het al, een worst met currysaus en een flinke berg patat. Ideaal als je net iets te lang bent blijven hangen in de après-ski.

  1. Speckplatte

We blijven Hollanders en verlangen natuurlijk ook weleens naar een normale boterham met ham en kaas. Ook daar heeft de Oostenrijkse keuken wat op. Een speckplatte is een houten plankje met verschillende soorten ham, spek, kaas, pickles, brood en boter.

Cappucino Oostenrijk
Een kopje koffie mag natuurlijk niet ontbreken
  1. Goulashsoup

Oorspronkelijk een Hongaars gerecht maar de Oostenrijkers hebben het door de jaren heen helemaal eigen gemaakt. Inmiddels is het een van de meest populaire soepen onder de wintersporters. Een kruidige en stevige soep met groente, rundvlees en aardappelen.

  1. Spaghetti Bolognese

Dit gerecht heeft niks met wintersport en/of Oostenrijk specifiek te maken maar staat bijna altijd op de kaart. Tussen het skiën door is het fijn om even (snel) een lekker bord Spaghetti Bolognese naar binnen te werken. Misschien zelfs wel het gezondste gerecht uit dit rijtje. In Oostenrijk geserveerd met een typische Oostenrijkse bolognese saus.

  1. Apfelstrudel

Als afsluiter de Apfelstrudel. Niet alleen lekker tijdens de lunch maar eigenlijk te eten op elk moment van de dag als je lekkere trek hebt. De apfelstrudel wordt geserveerd met een warme vanillesaus en gaat goed samen met een kop warme chocomel met slagroom.

Lees ook: 5 redenen voor een wintersport naar Oostenrijk

Auteur

2 Comments

  1. Ja dat pannetje, daar kijk ik iedere vakantie naar uit. Om dit als lunch te eten is het echt te veel. Dan houd ik het vaak bij de kaiserschmarrn, een curryworst of een apfelstrudel. Oh, nu heb ik trek maar moet gewoon een jaar wachten. Nergens smaakt het lekkerder dan op de piste zelf.

    • Wanderlife Reply

      Wij ook! En het is inderdaad een uitdaging om het op te krijgen. Maar volgens mij zijn ze wel gewend dat ze halfvolle pannetjes retour krijgen. Weleens thuis gemaakt maar wat je zegt, nergens smaakt het lekkerder dan op de piste zelf. Is het alweer winter? 😉

Schrijf een reactie