Eind september zijn, voor het tweede jaar op rij, de Dutch MTB Trail Awards uitgereikt. De awards zijn een erkenning voor de grote groep vrijwilligers die dagelijks hard werkt om deze trails in stand te houden en/of te bouwen. Er zijn in totaal 6 verschillende categorieën waarvan de Gouden Schop misschien wel de belangrijkste is. Het is namelijk dé publieksprijs! Ik geef toe, de nummer 1 is ook absoluut mijn favoriet. In dit artikel ligt ik naast de winnaar nog 4 mooie mountainbike trails uit.

5x de mooiste mountainbike trails in Nederland

1. Amerongen

Winnaar ‘Gouden Schop’ op de Dutch MTB Trail Awards

MTB route Amerongen heeft een lengte van 18 kilometer en ligt in een uitgestrekt bosgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Als je hier fietst heb je, door de hoogteverschillen en dichte begroeiing, bijna het idee dat je in de Ardennen of Zuid Duitsland fietst. Het is een afwisselende route met veel singletracks, brede lange klimmen en uitdagende afdalingen waar je kan oefenen op je downhill skills. Een speelse trail met de nodige opties tot het maken van kleine sprongetjes! Conditioneel gezien is het een niet te zware route maar wel behoorlijk technisch.

2. Zeist

MTB route Zeist heeft een lengte van 16 kilometer en bestaat vooral uit singletracks. Het is een leuke en speelse route waarbij de hoogteverschillen maximaal benut zijn. De trail bevat de nodige komvormige bochten waar je, als je het durft, bijna plat doorheen kunt. In het parcours vind je voldoende rechte stukken waar je weer even op adem kunt komen.

MTB trails Nederland

3. Hoge Vuursche

MTB route Hoge Vuursche heeft een lengte van 21 kilometer en is begin 2018 geopend. Het is een absolute aanwinst voor de Utrechtse Heuvelrug en staat terecht nu al in de top 10 op mtbroutes.nl. De trail is technisch en uitdagend en bestaat uit veel singletracks met een aantal leuke pumptracks. Nadat je de grote weg bent overgestoken kom je een aantal pittige korte klimmetjes tegen. De trail is goed te combineren met Lage Vuursche.

4. Schoorl

MTB route Schoorl heeft een lengte van 16 kilometer en ligt, met zijn ligging aan zee, op een bijzondere ondergrond. De trail gaat over de hoge duinen en door de bossen en heide. De route is uitdagend en reken maar dat je afgemat thuiskomt. Het hoogtepunt ‘de Schoorlse Nok’ is met zijn 48 meter boven NAP zelfs voor de gevorderde mountainbiker een behoorlijke uitdaging. Beginners kunnen ook kiezen voor een ingekorte route.

5. Rhenen

Winnaar ‘meest toegankelijke MTB trail’ op de Dutch MTB Trail Awards

MTB route heeft een lengte van 6.4 kilometer en is daarmee de kortste trail in dit lijstje. Het rondje is kort maar steil en uitdagend. Het is een technische route met aardig wat hoogteverschillen. Veel snelheid kan je op deze trail niet maken, het gaat echt om fietsbeheersing. Vind je 6.4 kilometer net wat te weinig, dan kan je de route via een aantal verbindingswegen ook samenvoegen met Veenendaal of Amerongen.

 

Lees ook:

5x de leukste outdoor activiteiten met slecht weer

Auteur

Schrijf een reactie