Naast skiën en snowboarden op de pistes van Tignes en Val d’Isere zijn er in de dorpen en op/rondom de pistes veel meer leuke activiteiten te doen. Wissel het skiën of snowboarden bijvoorbeeld eens af met een rondje door het snowpark, vlieg de schans van de Bun J Ride af, ontdek “the lost valley” of dans op de tafels in een van de gezellige apres-ski bars.

7 leukste to do’s tijdens je wintersport vakantie in Tignes

1. Skiën / snowboarden door The Lost Valley (Vallée Perdue)

The Lost Valley (Vallée Perdue) is een prachtig stukje verstopte natuur, vandaar ook de naam ‘lost’. Je vindt hier een van de mooiste runs van Tignes – Val d’Isere. Het is een kloof waardoor je letterlijk tussen en zelfs dóór de bergen heen skiet/snowboard en je kunt er zelfs wat kleine treeruns doen. De kloof is technisch niet al te moeilijk en dus begaanbaar voor iedereen die goed de berg af kan komen. Ga je hier voor de eerste keer heen? Ga er dan met gepaste snelheid doorheen aangezien er zomaar een rots om de hoek kan liggen.

Waar je The Lost Valley kunt vinden? Deze tour begint onderaan de Tommeuse lift, je volgt de groene piste en ziet op een gegeven moment aan de linkerkant een soort geul. Volg die en je skiet zo The Lost Valley in.

Let wel op dat je hier off piste gaat en dus weet wat je doet en de juiste uitrusting bij hebt. Twijfel? Ga op pad met een gecertificeerde gids van UCPA. Dit hebben wij ook gedaan.

Vallee Perdue

2. Bun J Ride

Misschien wel het tofste uit dit rijtje: de Bun J Ride. De naam verklapt het al een beetje, het heeft iets weg van bungee jumpen maar dan in de sneeuw. Hoe het werkt? Je krijgt een harnas aan en wordt bovenaan de schans vastgemaakt aan twee bungee koorden/touwen. De kabels lopen aan allebei de kanten van de schans mee. Je wordt losgelaten, schiet de 30 meter lange ramp af en komt in een vrije val van ca. 35 meter. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt en aan het einde van de schans een salto of backflip proberen.

Er zijn drie manieren om de schans af te gaan; op ski’s, een snowboard of met een slee. Snowboarders worden niet vanaf bovenaan losgelaten maar starten doorgaans pas halverwege de schans. Of het spannend is? Ja! Of het tof is? JA! Gegarandeerd een adrenaline kick voor de rest van de dag.

De Bun J Ride vind je langs de rode Merles piste. Een sprong kost € 75 euro maar is een once in a lifetime experience! Goed om te weten: je hoeft hier geen pro voor te zijn.

3. Duik het snowpark in

Als je dan toch al vol adrenaline zit kan je net zo goed nog even een rondje in het funpark gaan doen. Pas wel op dat je nu niet té overmoedig wordt! 😉

Tignes heeft een van de grootste snowparken ter wereld. Neem daarbij de hoge ligging en sneeuwzekerheid en je hebt dé ingrediënten om de wereldtop naar je gebied te trekken. Het is dan ook niet zomaar dat hier regelmatig freestyle wedstrijden worden georganiseerd.

Het bekendste snowpark is het Swatch Snowpark en is te bereiken door de Grattalu lift te nemen. Op sommige dagen kan je tevens gebruik maken van de “Big Airbag” waar je jumps kunt oefenen zonder je zorgen te maken over de landing. Het DC Val park is gelegen onder de Mont Blanc lift.

Wil je zelf een poging wagen? Dat kan! Naast rode en zwarte afdalingen zijn er in het snowpark ook groene en blauwe afdalingen.

4. Snowtuben

Na alle actie zin in iets minder extreme activiteit maar wel veel fun? In het dorp heb je de mogelijkheid om met een snowtube de berg (heuvel) af te gaan. Gegarandeerd een half uurtje lachen, gieren en brullen. De baan is ook in de avonden open dus je kunt gewoon na het skiën / snowboarden door naar de snowtube baan.

Hoe het werkt? Je neem een opgeblazen band (tube) mee naar boven en kiest uit één van de afdalingen. Er zijn normale afdalingen maar er is ook een afdaling met extra veel hobbels. Je gaat in de band zitten of erop liggen en glijdt naar beneden. Ze hebben zelfs een band waar je met 6 personen tegelijk op kunt en een snelheid van 45 km/u kunt halen.

Snowtube Tignes

5. Buiten de begaande paden; off-piste

Naast prachtige pistes beschikt Tignes over een van de grootste off-piste gebieden van de wereld die bereikbaar zijn met de skilift en goed begaanbaar zijn voor beginnende freeriders. De Tour du Charvet is een route die erg geschikt is skiërs en snowboarders die hun eerste off-piste meters willen maken. Je bereikt hem door de Grande Pré lift te nemen. De hellingen zijn glooiend en niet te stijl. Echter biedt de route wel voldoende uitdaging!

Let wel op dat je hier off piste gaat en dus weet wat je doet, de juiste uitrusting bij hebt en weet hoe het werkt. Wij raden altijd een een gecertificeerde gids te huren of ga mee op een van de off-piste reizen van UCPA.

Freeriden Tignes

6. La Folie Douce

Toe aan een drankje en de spieren even een beetje losmaken? Voetjes van de vloer in La Folie Douce! Denk je ergens halverwege de pistes hoor ik nu harde muziek? Grote kans dat je ergens in een van je ooghoeken een openlucht discotheek in the middle of nowhere ziet staan, dat is ‘La Folie Douce’. La Folie Douce vind je bovenaan de Daille lift.

Het is in de Franse Alpen een bekend open-air après-ski concept. Al vroeg in de middag is het hier gezellig en druk en een paar uur later gaat het echt los met harde muziek, mensen op de tafels, het rondspuiten van champagne en zelfs professionele dansers.

Of je er nu van houdt of niet… het is haast een “attractie” te noemen die je gezien en ervaren moet hebben. Let wel op dat je op tijd de laatste lift (Tommeuses) pakt om weer in Tignes uit de kunnen komen. Anders wordt het een taxi vanuit Val d’Isere.

La Folie Douce

7. Cocorico

Zit de skidag erop en heb je nog zin in een drankje? In het dorp, onderaan de pistes, vind je de Cocorico. Een groot contrast als je net van La Folie Douce terugkomt. Het motto hier is: “doe maar gewoon, iedereen is gelijk.” Geen champagneflessen maar gewoon met een biertje in de hand luisteren naar goede muziek.

Elke dag (behalve zaterdags) is er vanaf eind van de middag live muziek in de vorm van een bandje. Rond 18:15 neemt de DJ het over met het openingsnummer “Thunderstruck” van AC/DC. Ook hier gaat het dagelijks los, zoals in elke après-ski, en is de kans groot dat mensen op de tafels klimmen. Overdag kan je er terecht voor een goed stuk pizza.

 

Disclaimer: Wij bezochten Tignes als onderdeel van een persreis met Check-in PR en Savoie Mont Blanc.

Lees ook: Wintersport in Tignes; indrukwekkende panorama’s en gezellige apres-ski

Auteur

Schrijf een reactie