Dublin is de perfecte stad voor een korte citytrip. Wat je in Dublin gedaan moet hebben vertellen we je in dit artikel maar een Guinness biertje drinken in de Temple Bar staat natuurlijk op nummer 1. Niet zo’n liefhebber van bier? Ook dan heeft Dublin gelukkig genoeg te bieden. Dublin is de hoofdstad van Ierland en je vliegt er vanaf Amsterdam in nog geen twee uur heen. De twee keren dat ik in Dublin ben geweest was het weer er beter dan in Nederland maar houdt altijd rekening met een regenbuitje!

Tien tips voor een stedentrip naar Dublin

1. Guinness bier drinken in de Temple Bar

When in Dublin, mag een bezoekje aan dé Temple Bar (in de gelijknamige buurt) natuurlijk niet ontbreken. Als ze in Ierland ergens goed in zijn dan is het bier zui… uhh, drinken. Eind van de middag begint het hier al gezellig te worden en dat blijft het tot ’s avonds laat. Ow ja, de Ieren drinken hun Guinness vaak in combinatie met oesters. Ja echt!

Temple Bar
Temple Bar

2. Trinity College Library

Ik snap dat al het bier verleidelijk is maar zorg dat je overdag ook nog wat waard bent want de Trinity College Library moet je gezien hebben! Het is de bibliotheek van de oudste (en mooiste) universiteit van Dublin, het Trinity College. Er staan duizenden boeken en de bibliotheek is ruim 300 jaar oud. Als je hier loopt heb je het idee dat je in een Harry Potter film bent beland. Ga vroeg want het kan hier erg druk worden!

3. Guinness Storehouse

Als je je hele verblijf aan de Guinness zit, moet je natuurlijk wel weten wat je eigenlijk aan het drinken bent. Het Guinness Storehouse is een interactief museum waar je diverse rondleidingen kunt volgen en kunt leren hoe je zelf de perfecte Guinness tapt. Natuurlijk heeft het museum ook een bar waar je Guinness kunt drinken. De bar is gelegen op de bovenste verdieping en je hebt er een mooi 360 graden uitzicht over de stad.

4. Dublin Castle

Dit kasteel is werkelijk enorm en ligt verspreid over 44.000(!) vierkante meter. Je vindt er musea en er worden rondleidingen gegeven door het gebouw. Het kasteel omvat bouwwerken/-stijlen uit verschillende perioden waardoor het een extra bijzonder complex is. Neem na de rondleiding plaats op een bankje in de tuin om even te genieten van al het moois.

Dublin Castle
Dublin Castle

5. General Post Office

Het grootste postkantoor van Dublin is gelegen aan de drukke winkelstraat O’Connel Street. Het gebouw zit vol geschiedenis en werd in 1916 ernstig verwoest. De jaren daarna werd het gebouw hersteld en is het een echte eye-catcher.

6. Old Jameson Distillery

Als je dan toch een heel weekend aan het drinken bent dan kan een bezoekje aan de Old Jameson Distillery er ook nog wel vanaf. De Ieren zijn naast bier dol op whiskey en de stad telde in de 19e eeuw maar liefst 37 distilleerderijen. Bij een bezoek aan de distillery kom je meer te weten over de geschiedenis en het productieproces. Niet onbelangrijk: je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om whiskey te proeven.

7. Saint Patrick’s Cathedral

De Saint Patrick’s Catheral is de grootste kerk van Dublin en valt vooral op door haar grote kerktoren die maar liefst 43 meter hoog is. De kerk is hiermee zelfs de hoogste en grootste kerk van heel Ierland. De kerk is gebouwd tussen 1120 en 1260 en staat er vandaag de dag nog erg goed bij. Dit is grotendeels te danken aan Benjamin Guinness (jawel, van de Guinness familie).

8. Dublin Dockland’s

De dockland’s is het oude havengebied van Dublin en de plek waar het nu allemaal gebeurt. De wijk is een mix van oud en nieuw en je vindt er imposante gebouwen als het Convention Centre Dublin en O2 Concert Venue. Ook grote internationale bedrijven als Google en Facebook hebben hun hoofdkantoren hier gevestigd. Er zijn veel leuke barretjes en restaurants te vinden en er worden regelmatig kunsttentoonstellingen gehouden.

9. De deuren van Dublin

De gekleurden deuren in het Georgian Quarter zijn kenmerkend voor Dublin. Geen deur is hier qua kleur hetzelfde en er wordt zelfs gezegd dat er 800 tot 1000 gekleurde deuren zijn. Omdat de huizen vroeger allemaal uniform werden gebouwd wilden de Ieren zich onderscheiden van elkaar door de deur in verschillende kleuren te schilderen.

 

10. Pubs, pubs en nog meer pubs

Je ontkomt er in Dublin niet aan… Veelvuldige bezoekjes aan de pub horen er nu eenmaal bij.

Overnachten
Tijdens mijn verblijf in Dublin sliep ik in het Wynn’s Hotel. Het hotel ligt op 5 minuten lopen van het Trinity College en de Temple Bar. Het dateert uit de 19e eeuw en dat geeft het hotel juist zijn charme. Het hotel is ingericht met antiek meubilair, grote spiegels en grote ramen.

Lees ook: Stedentrip Boedapest: Cultuur, historie en adembenemende uitzichten 

Auteur

Schrijf een reactie