Dat kitesurfen veel voordelen met zich meebrengt wist je misschien al. Is het je echter al eens opgevallen dat  deze voordelen vrijwel altijd een positief effect hebben op je mentale en fysieke gesteldheid? En dat kitesurfen dus heel goed is voor jou als ‘persoon’?

Degene die in hun vrije tijd veel bezig zijn met kitesurfen hebben geen artikel nodig dat hen de voordelen van het kitesurfen vertelt. Voor degene die denken te gaan beginnen met kitesurfen kan dit een extra motivatie zijn om eindelijk die eerste lessen te boeken.

In dit artikel lichten we de grootste mentale en fysieke voordelen van kitesurfen uit.

De 10 grootste mentale & fysieke voordelen van kitesurfen

1. Goede vorm van stressvermindering (mentaal)

Op het water ben je één met de natuur en je kite. Geen tijd om je zorgen te maken over andere dingen. Geen verplichtingen of problemen die je achtervolgen. Genieten van de rust en natuur, plezier hebben en focussen op je kite. That’s what it’s all about.

2. Meer tijd doorbrengen in de natuur (mentaal & fysiek)

Meerdere studies bevestigen dat ‘buiten’ zijn goed is voor de geestelijke gezondheid. Wat je hoort, ervaart en ziet in je fysieke omgeving is van invloed op je humeur. Daarnaast maakt het je immuunsysteem sterker.

3. Kitesurfen houdt je fit (fysiek)

Kitesurfen is een full body workout! Je core, armen en benen worden op de proef gesteld. Heb je een hekel aan de gym? Een paar kitesurf sessies per week en je bent fitter dan fit zonder dat je het idee hebt dat je een echte ‘workout’ hebt gedaan. Je hebt vooral plezier gehad!

Ga maar eens een sessie veel oefenen met springen. Geheid dat je de volgende dag je buikspieren voelt. En daar was geen buikspierkwartiertje voor nodig.

4. Nieuwe vriendschappen met gelijkgestemden (mentaal)

Er is geen twijfel over mogelijk dat kitesurfen een ‘speciale’ sport is. Is het je al eens opgevallen mensen elkaar tegenwoordig bijna nooit meer zomaar groeten en dat kitesurfers elkaar altijd aanspreken op het strand? Kitesurfers zijn altijd bereid om met elkaar te praten, al is het maar om informatie in te winnen over de wind.

Sociale connecties en eenvoudige chit-chats zijn cruciaal voor de gezondheid en het (mentale) welzijn van mensen.

5. Mindfulness training (mentaal & fysiek)

Tijdens kitesurfen is het van groot belang dat je in het moment blijft en je bewust bent van je directe omgeving. It’s all about the focus… Richt je op je lichaamshouding, je kite, je handen op je bar, je board en je omgeving. Er is geen tijd voor iets anders… Alleen jij en je vlieger die door de lucht zweeft. Je gaat helemaal op in het moment.

Deze vorm van bewustzijn heeft bewezen gezondheidsvoordelen. Er wordt gezegd dat mensen die meer mindful in het leven staan minder pijn voelen dan anderen. Daarnaast vermindert het gevoelens van angst en helpt het om op een andere manier met emoties om te gaan en je geheugen te verbeteren.

6. Ontdek nieuwe bestemmingen (mentaal & fysiek)

Begonnen met kitesurfen? Het zal niet lang duren tot je ook andere kitesurf bestemmingen op de wereld aan wilt doen. Kitesurfen inspireert je om af te reizen naar bestemmingen waar je anders wellicht niet naar toe was gegaan. Denk bijvoorbeeld aan bekende kitesurf bestemmingen als Egypte, Kaapstad, Kaapverdië, Brazilië en de Dominicaanse Republiek.

We weten daarnaast allemaal dat reizen je gelukkiger maakt, het stress vermindert en je horizon verbreedt. Wederom een gezond voordeel!

7. Sterker immuunsysteem (mentaal & fysiek)

Mindfulness en stressvermindering verbeteren automatisch je immuunsysteem. Neem daarbij het veel buiten en in de natuur zijn en je hebt een immuunsysteem-booster!

8. Verbetert je balans en concentratie (mentaal & fysiek)

Hoe meer boardsports je doet, des te beter je erin wordt. Kitesurfen verbetert je balans en coördinatie aantoonbaar beter dan vele andere baardsporten die er zijn. Beeld jezelf eens in: je moet je kite sturen, op je board blijven staan (in de golven), navigeren en je omgeving in de gaten houden. En dat alles zonder te vallen!

Mentale en fysieke voordelen kitesurfen

9. Meer zelfvertrouwen (mentaal)

Het valt niet te ontkennen dat kitesurfen zorgt voor een adrenaline rush. Elke stap die je maakt en vooruitgang die je boekt voelt als een overwinning en geeft je het gevoel dat je, als je dit kunt overwinnen, alles kunt overwinnen. Een gevoel wat lastig te evenaren is.

10. Helpt je doelen te stellen en te overwinnen (mentaal)

Kitesurfen is zo’n sport waarin je jezelf uitdaagt en steeds hogere doelen stelt. Of het doel nu is om hoger te leren springen of je eerste bochtjes te leren maken zonder te vallen, er is altijd iets om naartoe te streven. En het gevoel als je weer een doel gehaald hebt is priceless!

Lees ook: Kitesurfen duur? 10x gratis voordelen van kitesurfen

Auteur

Schrijf een reactie