Bij dwalen door prachtige natuurgebieden denken we al snel aan verre oorden en vergeten soms hoe mooi de natuur in ons eigen Nederland is. De Waddenzee, de Veluwe, de Hollandse Duinen, de Utrechtse Heuvelrug en ga zo maar door. En de natuurgebieden liggen zo verspreid door ons land dat je er meestal niet eens ver voor hoeft te rijden. Stap de deur uit en hup de natuur in in een van deze mooie natuurgebieden.

De 7 mooiste natuurgebieden van Nederland

De Waddenzee

Wist je dat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoed staat? Geheel terecht! De Waddenzee is misschien wel een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Het is dan ook niet voor niets dat het in 2016 via publieksstemmen werd uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. En wist je dat het Waddengebied 14% van het oppervlakte van ons land omvat?

Het gebied heeft een unieke flora en fauna en prachtige natuurgebieden. Het gebied verkennen kan op de fiets, door te wandelen of ga bijvoorbeeld eens wadlopen.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Als je aan natuurgebieden denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan de Veluwe. Het is een van de bekendste natuurgebieden van ons land. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is ruim 5400 hectare groot. Daarmee is het tevens een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland.

Bij de Big Five denk je snel aan Zuid Afrika maar ook op de Veluwe kun je een ‘Big Five’ aan wilde dieren spotten; het edelhert, het wilde zwijn, de ree, de das en de vos. En tegenwoordig is er zelfs een hele kleine kans dat je een wolf spot. 😉

Pak de fiets of verken het gebied te voet en kies uit een van de vele fiets- of wandelroutes.

Nationaal Park de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch ligt zowel in Noord-Brabant en Zuid-Holland, gelegen aan de monding van de Rijn en de Maas. Het is dan ook een gebied met veel kleine rivieren en groene oevers. Je kunt het park verkennen met de kano of een fluisterboot. Geniet van de diversiteit aan vogels waaronder lepelaars en zeearenden. Daarnaast vind je er kastelen, molens en bijvoorbeeld bevers.

De Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen loopt van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Een gebied van maar liefst 43 kilometer lang en tot 8,5km breed langs de kust. Op een steenworp afstand van de steden waan je je ineens in alle rust, met glooiende zandheuvels en adembenemende uitzichten. Het contrast kan haast niet groter. Met een beetje geluk spot je nog een vos, ree of zeehond!

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Tussen Zandvoort en IJmuiden ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een groot en dynamisch duinlandschap met mooie vergezichten. Het is tevens een van de mooiste zee duingebieden van Europa. Het gebied is zo’n 3800 hectare groot en je vindt er een mix van landschappen. Brede stranden, duingebieden en duinrandbossen die de leefomgeving zijn van zeldzame en beschermde dier- en plantensoorten. Samen met de aangrenzende Amsterdam Waterleidingduinen en diverse landgoederen is het gebied aangewezen als Natura 2000-gebied.

De Utrechtse Heuvelrug

Waar de Veluwe op nr. 1 staat qua grootste bosgebied in Nederland, staat de Utrechtse Heuvelrug met trots op nummer 2. Je vindt hier veel variatie qua natuur; heide, stuifzanden, bosgebied, stuwwallen en uiterwaarden. Het gebied is sinds 2003 een officieel nationaal park waardoor het gebied een beschermde status heeft. Een heerlijk gebied waar je op warme dagen verkoeling kunt zoeken in de schaduw. En… misschien spot je nog wel een boommarter.

Loonse en Drunense Duinen

Middenin Noord Brabant, bij Breda, liggen de Loonse en Drunense duinen. Terwijl de kust op kilometers afstand ligt waan je je hier alsof de zee om de hoek ligt. Het natuurgebied is ruim 4000 hectare groot en de 270 hectare grote zandvlakte zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je aan de kust zit of je in een ander land bevindt. Het is tevens een van de grootste stuifzandgebieden van Europa en wordt niet voor niets ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd. Je kunt hier dan ook zomaar een hagedis tegenkomen!

Lees ook: 5x leukste outdoor activiteiten met slecht weer

Auteur

Schrijf een reactie