We kennen ze allemaal, van die (typische) kitesurf-types die je meteen herkent op het strand, of op het water. De een aan z’n helm en board leash en de ander omdat hij z’n lijnen precies over die van jou parkeert. Daar heb je weer zo’n onbenul die nergens iets om geeft. Wordt het weer zo’n kite sessie…?
De 15 meest herkenbare kitesurf-types:
-
De wannabe-kiter
Ook wel bekend als strandkiter of kijksurfer
De ‘wannabe-kiter’ is vrij eenvoudig te herkennen. Terwijl jij al twee uur op het water staat is hij misschien net met zijn enkels het water in geweest, om iemand te helpen die in de problemen zat… Nee, deze kiter zal je niet veel in/op het water zien. Het is zo’n eentje die waarschijnlijk is gaan kitesurfen om stoer te doen bij z’n matties, maar eenmaal op het strand altijd op zoek is naar een excuus. Zijn set is dan ook nog zo nieuw als het maar kan en waarschijnlijk staat hij op het strand nog even zijn nieuwste gadgets te showen.
We vragen ons af of hij het eigenlijk wel echt leuk vindt?
-
De mooi-weer-kiter
Niet te herkennen in de winter
Heb je ook weleens dat je zomers iemand heel vaak op dezelfde spot ziet maar zodra het wat kouder wordt denkt: “waar is hij de laatste tijd?”. Dan heb je waarschijnlijk te maken met een mooi-weer-kiter. Dit type kitesurfer pakt in oktober nog een paar laatste mooie sessies mee en gaat dan in winterslaap. Zo rond april wordt hij weer wakker en is dan te herkennen aan vragen als: “kunnen we alweer zonder schoentjes kiten?”.
-
De kamikazepiloot
Soms te verwarren met een Duitser…
Je kent ze waarschijnlijk wel, de kamikazepiloten. Op te delen in twee soorten, de kamikazepiloot die (enigszins) kan kiten en de kamikaze-beginner.
Deze eerste soort is te herkennen aan zijn vaarstijl. Omkeren op het water zonder te kijken, overal springen zonder op te letten wat er om zich heen vaart en lomp loopen omdat ie denkt dat ie dat kan…
Dan hebben we nog de kamikaze-beginners. Deze personen denken dat ze het allemaal wel kunnen en geen of weinig les nodig hebben. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Gewoon die kite omhoog knallen (in de powerzone), een paar meter over het strand gesleurd worden waarbij hij nog wat andere kites meesleurt en hup het water in! Oh shit? Waar is m’n board nu gebleven? Nah, daar loop ik dan gewoon met m’n kite op 12 uur heen, al slalommend tussen iedereen door…
-
De Deutsche gründlichkeit-kiter
Van mijlenver te herkennen!
Tsja, onze vriendelijke Oosterburen, die kan je op afstand al herkennen. Kenmerken: Core kite, droogpak, helm, board leash, go-joe, elektrische pomp (en misschien nog een schep om kuilen mee te graven…).
Ik weet niet wat het met onze Oosterburen is, ze zien er ‘typisch’ uit op het water en het oplaten van een kite van een ander leren ze volgens mij niet tijdens hun lessen. Nee, je moet die kite niet gewoon loslaten en in de lucht gooien…
-
De eeuwige bodydragger
Zijn board is niet kwijt, die ligt gewoon op het strand
Denk je weleens wat komt er nou voorbij spartelen? Het lijkt er niet op dat hij zijn board zoekt? Dat klopt, waarschijnlijk heb je te maken met een ‘eeuwige bodydragger’. Deze kiter (als we hem zo mogen noemen?) heeft de hoop om op zijn board te komen al een soort van opgegeven en vindt het bodydraggen eigenlijk best leuk. Hij spartelt wat heen en weer door het water achter zijn kite aan. Pakt een aantal minuten later zijn board om het toch weer eens te proberen, maar gooit deze ook al snel weer aan de kant. “Eerst nog maar even bodydraggen”, hoor je ‘m weer roepen.
-
De grumpy local
Dit is mijn spot…
Elke spot heeft ze… van die territoriale en grumpy locals. Ze denken dat de spot van hun is en kijken elke ‘nieuweling’ wat denigrerend aan. Wat kom jij hier doen? Iedereen is een outsider behalve hij en zijn vrienden. Als je hem netjes vraagt: “waar moet ik op letten op deze spot of zijn er nog bepaalde regels?”, dan is het antwoord waarschijnlijk: “als je dat niet weet, wat doe je hier dan?”.
-
De midlifecrisis-kiter
Mid 40’s en het nieuwste van het nieuwste materiaal
Daar zit je dan, midden 40 en je denkt nog steeds dat je voor 20er door kunt. Dus dan moet je natuurlijk ook iets gaan doen wat ‘stoer’ is. Deze kiter heeft zich op een grijze maandagochtend ingeschreven voor een kitesurfcursus en daarna meteen het nieuwste van het nieuwste (en duurste) materiaal gekocht. Flitsend wetsuitje erbij en gaan! Ze willen ontsnappen aan de realiteit en graag deel uitmaken van een ‘toffe crew’ maar komen er al snel achter dat kitesurfen toch iets moeilijker is dan verwacht. Na een jaar, of twee, zetten ze hun kitesurfspullen weer te koop en gaan op zoek naar iets anders.
-
De fanatiekeling
Is er dan nog een leven naast kitesurfen?
Daar hebben we ‘m, de fanatiekeling! Deze kitesurfer heeft het nergens anders meer over. Als zijn niet-kitesurf-vrienden, als hij deze nog heeft, zeggen dat het een mooie stranddag wordt dan is zijn eerste vraag: “waait het dan?”.
De fanatiekeling leeft voor zijn passie, staat bij zonsopkomst al op de spot, gaat daarna naar het werk en komt ’s avonds nog even varen tot zonsondergang. Grote kans dat hij in de loop van tijd al van baan is gewisseld zodat hij meer vrije tijd heeft.
-
De old-school-kiter
Waarschijnlijk een keer zo oud en een keer zo gespierd als jij!
Deze man heeft het kitesurfen zo’n beetje uitgevonden. Hij kite al sinds kites nog doeken aan stokken waren en vaart af en toe nog zijn Naish X2 uit 2002. Zijn grijze haren zeggen niks want zijn lichaam en geest zijn niet veranderd sinds zijn 25ste. Respect voor de skills en inzet van deze old-school-kiter! En hij verteld je met liefde over hoe het ooit allemaal is begonnen… De tijd van geen safety en depower.
-
De social media poser
Mooi shot? Dan kan ik gaan…
Na 25 selfies op het strand met zijn kite in zijn hand gaat hij eindelijk het water in om te kitesurfen. Althans, totdat hij door iemand is vastgelegd op beeld en dan is het weer tijd om te gaan. Nog even 10 selfies van zijn beach-hair en inpakken maar… Snel naar de strandtent voor een takkethee en bananencake, wat natuurlijk ook weer vastgelegd wordt voor het nageslacht uhhh… Instagram. Tijd om te discussiëren welk filter het mooiste past bij de foto, en niet te vergeten welke hashtags.
-
Het wonderkind
Die absoluut beter is dan jij
Terwijl jij inmiddels je 15m Ozone Edge op hebt gezet en je twintip hebt ingeruild voor een directional omdat de wind inkakt, komen deze kids je overpowered voorbijvliegen. Neemt de wind eindelijk weer toe? Top! Jij pakt je 10m en twintip in de hoop dat je nu die railey een keer landt. Terwijl je voor de zoveelste keer crasht en inmiddels al een liter zout water hebt gedronken, zie je in je linkerhoek die kleine dondersteen die zonder enige moeite de ene unhooked trick na de andere doet. Frustrerend!
-
De onbenul
Heeft een kite van een ander ook lijnen dan?
Waarschijnlijk heeft iedereen er weleens mee te maken gehad. Zo’n onbenul die nergens iets om geeft. Snapt hij het dan gewoon niet of maakt het hem echt allemaal niet uit? Jij hebt je kite klaarliggen en checkt nog even één keer je lijnen. Mooi, klaar om te gaan. Terwijl je naar je bar loopt en iemand strikt die je op wilt laten, loopt Meneer Onbenul zijn lijnen uit en doet dat PRECIES OVER DIE VAN JOU.
Je telt tot 10 en vraagt netjes of hij zijn lijnen even ergens anders neer wilt leggen. Zijn antwoord: “Als je even 10 minuten wacht dan ben ik klaar en weg…”. Aaargh!
-
De semi pro show-off kiter
Hey, kijk mij eens!
Dan hebben we nog de semi pro show-off kiter, ook wel ‘kijk-mij-eens-kiter’ genoemd. Deze kitesurfer heeft een hele hoge pet op van zichzelf en denkt dat hij een ‘semi pro’ is. De reden dat hij niet meedoet aan competities ligt niet aan hem maar aan de organisaties.
De semi pro show-off kiter is goed te herkennen. Grote kans dat hij boots vaart terwijl hij niet meer doet dan een railey. En als hij die railey eindelijk een keer land vaart hij even het strand op om te zorgen dat mensen hem zien en een compliment kunnen geven. Deze kitesurfer denkt tevens dat hij altijd voorrang heeft, want als je goed bent heb je altijd voorrang toch?
-
De materiaalvervloeker
“Het ligt niet aan mij maar aan mijn materiaal”
Deze kitesurfer kan volgens eigen zeggen echt wel goed kiten, maar zijn materiaal zit steeds niet mee… Na 10 minuten varen komt hij al vloekend weer het strand opgelopen, gooit zijn kite neer, maakt zijn lijnen los en pakt zijn extensions uit de tas. Toch maar even die lijnen iets langer maken want ze zijn echt te kort voor deze kite. Vol goede moed gaat hij het water weer op, na een slordige 10 minuten komt hij wederom al vloekend het strand oplopen. Hij laat zijn kite neer, maakt zijn lijnen los en zet ze op het andere knoopje. Nee, die kite staat gewoon niet goed afgesteld… Nog maar een keer proberen dan! Je raadt het al, na 10 minuten komt hij weer terug, dat board heeft kuren…
-
De materiaal-specialist
Aldus zichzelf…
Nog zo’n bijzondere en typische kitesurfer. De materiaal-specialist weet alles over kitesurfmateriaal, zijn hele leven draait om materiaal. Er is een probleempje… deze man is fan, fan van één kitesurfmerk en de rest doet er niet toe want het komt niet in de buurt van zijn merk. Of je een trick wel of niet leert ligt dan ook helemaal aan het materiaal, je kunt het nooit leren zonder een specifieke kite (en daarmee bedoel ik niet een handlepass leren met een foilkite ;-)). Als je een beginnerskite vaart, dan moet je ook wel een echte beginner zijn en beter zal je ook nooit worden met die kite.
Kom je met deze persoon in aanraking? Probeer dan zo snel mogelijk weg te komen.
De pro
Als laatste hebben we nog de pro. Deze verdient het niet om aan een nummertje gekoppeld te worden, het enige wat deze gast verdient is RESPECT. Een beetje ego mag hij dan ook wel hebben. Het zijn de kitesurfers die we zien in wedstrijden en in onze dromen allemaal vlekkeloos na doen. Ze laten ons zien hoe het echt moet en zetten ons weer even met beide benen op de grond.
Wie herken jij in een van deze types? 😉
De omschrijvingen zijn geschreven in mannelijke vorm zodat het makkelijker leest en er niet elke keer zijn/haar of hij/zij geschreven hoeft te worden.
Download nu de BINGO-kaart om ze af te vinken!
Lees ook: 10 tekenen dat je verslaafd bent aan kitesurfen