Kitesurfen is geen goedkope sport en daarom vaak een reden om er niet aan te beginnen, voor een nieuwe kite met bar ben je al snel 1.500,- tot 2.000,- euro verder en dan ben je er nog niet. Maar wist je dat kitesurfen een hoop gratis voordelen/ bijwerkingen met zich mee brengt? Als je het van die kant bekijkt is het de investering meer dan waard! Ik heb er 10 voor je op een rij gezet.

10 gratis voordelen/ bijwerkingen van kitesurfen

 1. Het hele jaar door een zomers kleurtje

Je brengt veel tijd op het water (en strand) door. En laat het water en strand nou uv-stralen weerkaatsen… Daardoor word je sneller bruin dan bijvoorbeeld in een park. Zelfs als het bewolkt is kleur je op het water nog steeds snel. Let daarom wel op dat je je altijd insmeert voor je sessie. Jij hebt gegarandeerd het hele jaar een gezonde kleur op je handen en gezicht.

Kitesurfen

 1. Bevorderd je concentratie, coördinatie en balans

Denk je eens in waar je tijdens het kitesurfen allemaal op moet letten… Als je het water in loopt heb je de kite in de lucht met één hand en je board vast onder je andere arm. Tijdens het varen moet je je kite volledig aan kunnen voelen terwijl je de volgende golf spot. Je moet je op zoveel dingen tegelijk focussen dat je zal merken dat het ten goede komt van je concentratie en coördinatie. Daarbij sta je op een board, waarbij balans ontzettend belangrijk is.

 1. Full body workout

Een full body workout zonder dat je het echt in de gaten hebt? Ga kitesurfen! Met kitesurfen gebruik je een hoop spieren, van je buikspieren bij het inzetten van sprongen en andere tricks tot je armen bij het sturen van de kite. Als bonus krijg je er ook nog eens een paar gespierde benen bij.

Wil je snel progressie maken en sta je op het punt om bijvoorbeeld je eerste unhooked tricks te gaan doen? Dan is extra training een absolute aanrader.

 1. Gratis haarkleuring/ highlights

Geen een kapper kan je haar zo natuurlijk kleuren als de zon. Reken op zongebleekt, en soms zelfs krullend, haar door het zoute water en de zon.

Kitesurfen Texel
Beach hair, don’t care!
 1. Betere weerstand

Jij hoeft je niet meer ziek te melden omdat je echt ziek bent, maar omdat het waait…  Kitesurfen is een boost voor je weerstand. Koud water zorgt voor een verhoging van je witte bloedcellen. Daarnaast stimuleer je met kitesurfen de aanmaak van endorfine en verlaag je je stressniveau wat ten goede komt van je immuunsysteem.

Tel daar, zeker als beginner, de nodige gratis zoutwater neussprays bij op en er kan je niks meer gebeuren!

 1. Nieuwe ervaringen en sensationele gevoelens

Tijdens het kitesurfen ervaar je veel nieuwe gevoelens, denk aan het gevoel van vliegen tijdens je sprongen. Elke keer zoek je het weer een stapje verder om weer dat sensationele gevoel te ervaren.

 1. Je wordt een creatief persoon

Kitesurfen is verslavend dus als je een tijd het water niet op kunt ga je op zoek naar alternatieven om toch dat sensationele gevoel weer te kunnen ervaren. Waait het niet? Dan regel je toch gewoon een paard en ga je horseboarden? Is alles dichtgevroren maar waait het wel? Bind je schaatsen en ga je ijskiten. Ligt er sneeuw en waait het? Dan ruil je je kiteboard gewoon in voor je snowboard en ga je snowkiten.

Probleem opgelost!

Horseboarding
Foto gemaakt door: Inez Vree
 1. Gezonde verslaving

Kitesurfen is voor veel mensen een verslaving, maar wel een gezonde! Jij wilt elk weekend al vroeg op het water staan dus laat de drankjes in de kroeg met gemak staan. En terwijl je vrienden op een winderige (en regenachtige) dag op de bank zitten met een bak popcorn en Netflix, heb jij je kites alweer in de auto gegooid en ben je onderweg naar het strand.

Lees ook: 10 tekenen dat je verslaafd bent aan kitesurfen

 1. Nieuwe (reis)bestemmingen

Jij komt op plekken waar je anders nooit was gekomen. De mooiste kitespots bevinden zich vaak op plekken waar ‘normale’ vakantiegangers niet komen. Ze liggen afgelegen en zijn bijvoorbeeld niet omringt met luxe all inclusive resorts. Denk aan de populaire kitesurfbestemming Dakhla. Dakhla ligt middenin de westerlijke sahara in Marokko. Je ziet er, behalve locals, enkel (kite)surfers.

 1. Je wordt gelukkiger (flow)

Onderzoek toont aan dat je van kitesurfen gelukkiger wordt. Mensen zijn het gelukkigst als zij in een staat verkeren waarin ze helemaal opgaan in de activiteit waarmee ze bezig zijn. Elke kitesurfer zal dit herkennen en kunnen beamen. Natuurlijk word je niet van elke sessie even gelukkig. We kennen allemaal de sessies waarin de omstandigheden niet ideaal zijn of het gewoon allemaal even niet lukt.

Het zijn die lekkere sessies waarin alles goed gaat die ervoor zorgen dat je in een ‘flow’ komt. Flow brengt een gevoel van geluk, voldoening en ontspanning met zich mee.

Lees ook: Kitesurfen maakt gelukkiger (onderzoek). Go with the “flow”.

Apex Adventures

 

 

 

Auteur

2 Comments

 1. Klinkt goed!
  Op dit moment ben ik aan het herstellen van een schouder operatie. Ter motivatie heb ik mijzelf beloofd volgend jaar mei (dan is de prognose dat ik weer volledig hersteld ben) ga leren Kiten!
  Ik heb er nu al zin in 🙂
  Groetjes Lara

  • Wanderlife Reply

   Goed voornemen Lara en heel veel succes met je herstel.
   Als je vragen hebt over het kitesurfen stuur dan gerust een berichtje!
   Groetjes, Linda

Schrijf een reactie