Dit onderwerp is best tegenstrijdig aangezien reizen per definitie niet echt duurzaam is, maar we kunnen onze reizen wel duurzamer maken en daarmee een steentje bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering. Duurzaam toerisme wil zeggen dat je tijdens het reizen rekening houdt met milieu, mensen, natuur en cultuur. Aangezien tegenwoordig steeds meer mensen zichzelf een #traveladdict noemen en iets van de wereld zien natuurlijk goed is voor je ontwikkeling, geven we je 10 tips hoe je duurzamer kunt reizen.

Duurzaam reizen? 10 tips om duurzamer te reizen

1. Sharing = caring

Wanneer je samen iets deelt voorkom je onnodige schade aan het milieu. Wil je in je eentje een roodtrip maken door Europa of surfen in Frankrijk of Portugal? Misschien is er wel iemand die ook dit idee heeft en een lift naar een van deze bestemmingen kan gebruiken. Hoe meer inzittenden, hoe lager de milieu-impact per persoon.

2. Reis langere periodes i.p.v. korte citytrips

Ga liever minder vaak op vakantie en, als je gaat, maak een langere reis! Een groot deel van het probleem zit ‘m in de CO2 uitstoot van transport en met name vliegtuigen. Moet je wel elke maand met het vliegtuig op citytrip binnen Europa? Of is eenmalig een langere vakantie ook een optie? Heb je het vliegtuig wel echt nodig of kan je ook met de trein?

3. Heb je echt elke dag een schone handdoek nodig?

Twee handdoeken per persoon per hotelkamer en dat X tientallen hotelkamers in één hotel. Beeld je eens in hoeveel energie het kost om al deze handdoeken dagelijks te wassen. Er zijn steeds meer accommodaties waar je beloond wordt als je je handdoeken minder vaak laat wassen of waar je zelf aan moet geven dat je nieuwe handdoeken wilt.

4. Boek rechtstreekse vluchten

Als je echt met het vliegtuig moet, probeer dan in ieder geval zo min mogelijk te vliegen. Met andere woorden: boek een rechtstreekse vlucht i.p.v. een vlucht met tussenstop. De uitstoot van CO2 is dan minder en er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om je CO2 uitstoot te compenseren. Je kan hier bij vliegmaatschappijen extra voor betalen. Dit geld gaat naar projecten die CO2 reduceren.

5. Boek verantwoorde excursies bij locals

Doe verantwoorde activiteiten, excursies en tours. Als je iets ziet over olifantenritten of -shows dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Boek de excursies bij plaatselijke organisaties die met locals werken. Is een bustour nodig om de stad te zien of kan het bijvoorbeeld ook op de fiets?

Boattour Egypte

6. Beperk plastic afval, gebruik je eigen waterfles

Waar wij in Nederland best goed bezig zijn als het gaat om het verminderen van plastic, is dit in veel andere landen nog een groot probleem. Het is soms schokkend hoeveel plastic er in de berm langs de weg ligt. Neem een hervulbaar waterflesje mee!

7. Eet lokale gerechten/producten

Hiermee draag je bij aan de lokale economie. Denk je eens in hoeveel het importeren van producten kost en hoeveel CO2 uitstoot hiermee gemoeid gaat. En het is toch hartstikke leuk om je echt onder te dompelen in de cultuur van het desbetreffende land?

8. Wees zuinig op de natuur

Houdt je aan de regels als je (beschermde) natuurgebieden in gaat. Laat geen afval achter en ga niet onnodig van de paden af. Ga je bijvoorbeeld ergens snorkelen, zorg dan dat je het anker niet midden in het koraal gooit en raak het koraal tijdens het duiken/snorkelen niet aan. Neem ook geen souvenirs als schelpen en/of koraal mee.

Snorkelen El Gouna9. Verbruik geen onnodige energie

Ga je op vakantie? Dan heb je de tv thuis niet nodig toch? Zorg dat je alle elektronische apparaten in huis uitschakelt en de stekkers uit het stopcontact haalt voordat je vertrekt. Laat op locatie ook geen adapters onnodig in het stopcontact zitten.

10. Steun organisaties die opkomen voor klimaatverandering

Klimaatverandering is een groot en steeds groter wordend probleem. Zorg dat je met alle bovenstaande tips een steentje bijdraagt en steun een organisatie die actie onderneemt tegen klimaatveranderingen. Zelf steun ik Protect Our Winters Nederland, vertegenwoordiger van de grootste community ter wereld die actie onderneemt tegen winter bedreigende klimaatveranderingen.

Follow my blog with Bloglovin

Auteur

13 Comments

 1. Het zijn best goede tips, maar vliegen is en blijft het allervervuilendste wat je maar kan doen. Ik mis wat tips voor het gebruik van de trein…

  • Wander Life Reply

   Vliegen is inderdaad per definitie niet goed maar niet altijd onvermijdelijk. Daarom inderdaad de vraag:
   “Heb je het vliegtuig wel echt nodig of kan je ook met de trein?”

 2. Wat een goede tips! We mogen echt wel een beetje op de wereld passen. Als je het strand na een warme zomerdag bekijkt… niet normaal!

  • Wander Life Reply

   Helemaal mee eens Irma! En het begint voor een groot deel bij onszelf…

 3. Heel fijne tips! WIj reizen sowieso heel weinig (niet alleen vanwege duurzaamheid hoor) maar als we er dan een keer op uit gaan vind ik het inderdaad belangrijk om daar rekening mee te houden.

  • Wander Life Reply

   Bedankt Danielle. Goed om te horen dat je er rekening mee houdt!

Schrijf een reactie