Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat buiten (outdoor) zijn erg gezond is, maar wist je dat het je ook gelukkiger maakt? Wetenschappelijke onderzoeken tonen al jaren aan dat de natuur goed is voor onze gezondheid en toch duiken de meeste na een dag werken de bank op. Sinds een jaar of twee doe ik eigenlijk geen binnensporten meer, ik heb de witte muren in de sportschool gedag gezegd en ga naar buiten (en ja, ik hang ook gerust nog op de bank). Lekker naar het strand voor een kitesurf sessie of goede wandeling, naar de hei om een rondje hard te lopen of op de mountainbike het bos in.

10 redenen om meer tijd buiten door te brengen

1. Wandelen in de natuur kan je kortetermijngeheugen verbeteren

Onderzoeken tonen aan dat outdoor wandelingen (in de natuur) een positief effect hebben op het geheugen die andere wandelingen niet hebben. Wandelingen in de natuur stimuleren je werkgeheugen meer dan wandelingen in de stad.

2. Buiten zijn vermindert stress

Uit een onderzoek waarbij studenten voor 2 nachten het bos in werden gestuurd is gebleken dat zij een lager cortisol gehalte hadden dan degene die in de stad bleven. Cortisol is een hormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd als je stress hebt. Zelfs naar de natuur kunnen kijken vanuit je kantoor kan al bijdragen aan een lager stresslevel.

3. Buiten zijn vermindert vermoeidheid

Ken je dat gevoel dat je hersenen er echt even klaar mee zijn? Bijvoorbeeld na een drukke dag op het werk? Dat wordt ‘mentale vermoeidheid’ genoemd. Om je geest weer te laten ontspannend helpt het om jezelf bloot te stellen aan een ‘herstellende omgeving’ zoals de natuur.

Buiten

4. Buiten zijn helpt bij het bestrijden van depressies en angst

Depressies, angst en andere psychische problemen worden verlicht door de natuur, met name in combinatie met lichaamsbeweging. De aanwezigheid van water maakt het positieve effect nog sterker.

5. Buiten zijn beschermt je zicht

Meerdere onderzoeken bij kinderen hebben uitgewezen dat buiten zijn een beschermend effect heeft op de ogen en de kans op bijziendheid kan verkleinen.

6. Tijd doorbrengen buiten verlaagt de bloeddruk

Meer tijd buiten doorbrengen, in combinatie met bijvoorbeeld lopen, verlaagt de bloeddruk.

7. Beter kunnen focussen

Naast dat outdoor een ‘herstellende’ werking op je hersenen heeft zorgt het er ook voordat je je beter kunt focussen (natuurlijk ligt hier een verband). Het effect van de natuur is zelfs zo sterk dat een van de onderzoeken zegt dat het kinderen met ADHD zou kunnen helpen om zich beter te kunnen concentreren.

8. Het maakt je creatiever

Writers-block? Volgens diverse studies draagt buiten zijn bij aan je creativiteit. Mensen die hun tijd in de natuur doorbrengen worden meer gestimuleerd tot creatief probleemoplossend handelen. Een wandeling of rustige fietstocht in de natuur is al genoeg om het creatieve denkvermogen een extra stimulans te geven.

Mountainbike

9. Versterking van het immuunsysteem

Aangetoond is dat buiten zijn (in het bos) je immuunsysteem een boost geeft. Door de, vaak koelere, buitenlucht hebben ziekteverwekkers minder kans op overleven. Tijd doorbrengen in de natuur zorgt tevens voor een verhoogde activiteit van de witte bloedcellen. Des te meer witte bloedcellen in het lichaam, des te beter de weerstand.

10. Outdoor maakt je gelukkiger

Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research is gebleken dat als mensen buiten zijn zij zich gelukkiger voelen in een groene omgeving dan in een ‘stenen’ omgeving. Deze ‘gelukstoeslag’ is het hoogst aan de kust, in heidegebieden en bij graslanden. Daarnaast weten we al jaren dat daglicht essentieel is voor je geluk (en gezondheid).

Bron: Business Insider

Lees ook: Outdoor overnachten in de herfst? Tips om warm te blijven!

Auteur

Schrijf een reactie