Egypte is dé bestemming als je wilt leren kitesurfen in het buitenland. De Rode Zee staat bekend om haar brede zandstranden en vlak en ondiep water. Neem daarbij het hele jaar rond aangename (water)temperaturen en je hebt een perfecte kitesurf bestemming voor beginners.

De bekendste bestemmingen in Egypte voor kitesurfers zijn Dahab, Soma Bay, Safaga, Hurghada en de topper: El Gouna. We lichten deze vijf bestemmingen kort voor je uit.

De kitesurf bestemmingen voor beginners in Egypte

1. El Gouna

El Gouna ligt op ca. 20 kilometer van Hurghada en bestaat voornamelijk uit vakantie villa’s en luxe hotels. El Gouna staat bekend om haar mooie koraalriffen en vlak en ondiep water. De kitesurf centers zijn modern en hebben alle faciliteiten die je nodig hebt, denk aan verhuur, storage en rescue service.

Als het niet waait kun je alsnog werken aan je kitesurf-skills op de wakeboardbaan. De wakeboardbaan (Sliders Cable Park) is een van de grootste van de wereld. Liever even iets anders doen? Dan kun je gaan snorkelen, duiken of bijvoorbeeld op quad safari door de woestijn.

2. Hurghada

Een van de populairste badplaatsen van Egypte is Hurghada. Hurghada staat bekend om haar vele watersport-mogelijkheden, denk aan snorkelen, duiken, jetskiën, zwemmen met dolfijnen en natuurlijk kitesurfen. Het water wordt hier doorgaans iets sneller diep dan in El Gouna maar er blijft alsnog een groot ondiep stuk over. Er zijn meerdere hotels waar je vanuit het hotel direct het water op mag.

Kitesurfen Hurghada

3. Soma Bay

Misschien iets minder bekend bij de doorsnee toerist maar een populaire Egyptische bestemming onder kitesurfers is Soma Bay. Het ligt ten zuiden van Hurghada op ca. 30 minuten rijden. De stranden zijn hier over het algemeen minder druk dan op populaire bestemmingen als Hurghada. In het dorp zelf is weinig te doen maar alle hotels hebben een eigen restaurant en bieden shuttle services aan naar de kitespot. De panoramische uitzichten op de bergen van de woestijn maken de bestemming extra bijzonder!

4. Dahab

Dahab is waarschijnlijk een van de minst bekende badplaatsen in Egypte. Het is gelegen in de Zuidelijke Sinaï en heeft een laidback karakter. De bestemming is vooral bekend bij duikers omdat men zegt dat dit de beste duikbestemming van Egypte is. Het was al een populaire bestemming voor windsurfers maar wordt meer en meer ook ontdekt door kitesurfers.

Let op: Het is de afgelopen jaren regelmatig onrustig geweest in de Sinaï regio. Check daarom van te voren eerst het laatste reisadvies.

5. Safaga

Op ca. 50 kilometer ten zuiden van Hurghada ligt Safaga. Ooit een rustig vissersdorpje, nu een ontmoetingsplek voor watersportliefhebbers. Net als Soma Bay beschikt Safaga over een uniek woestijnlandschap. Safaga is uitgeroepen tot een van de beste kitesurf bestemmingen van Egypte. De brede zandstranden en helder turquoise water omringt door de bergen van de woestijn maken het een bijzondere en unieke kitesurf bestemming. Net als in Soma Bay is er buiten het hotel en kitesurfen niet veel te doen.

Wat je moet weten over kitesurfen in Egypte

Beste reistijd: Het waait het hele jaar in Egypte maar april t/m oktober zijn de meeste steady maanden.

Gemiddelde water temperatuur: De watertemperatuur varieert tussen 20 graden in de winter tot 29 graden in de zomer.

Wetsuit tip: December t/m april is een lang wetsuit (3/2) aan te raden. In de lente en herfst (mei en juni/september en oktober) is een shorty in de ochtend en eind van de middag fijn. Zomers is een bikini/boardshort met lycra en veel zonnebrand voldoende.

Wind snelheid: De wind snelheid varieert door het jaar heen. Vaak is de wind in de ochtend sterk, gaat hij rond het middaguur even liggen en trekt hij eind van de middag weer aan. Daarom si het aan te raden om 3 maten kites mee te nemen.

Water condities: Egypte heeft prachtige vlak water lagoons en achterop wat kleine golven. Perfecte omstandigheden voor beginners en freestylers. Waveriders kunnen beter ergens anders heen.

Lees ook: Kitesurfen met Luxe? El Gouna it is!

Apex Adventures

 

Auteur

Schrijf een reactie