Bij eilandhoppen denk je al snel aan een boot en tropische eilanden, maar wist je dat het ook heel leuk is om dit met de camper in de buurt te doen? De Duitse Oostzee ligt op zo’n 600 km van Utrecht (afhankelijk van je exacte eindbestemming) en is dus erg goed aan te rijden met een camper. We gingen op ontdekkingstocht aangezien we vanwege COVID-19 niet met het vliegtuig of ver van huis wilden. Met onze kitesurf spullen in de camper vertrokken we richting Duitsland. De windvoorspellingen zagen er goed uit, waardoor we onze mountainbikes thuis hebben gelaten.

Fehmarn

Onze eerste stop was Fehmarn, ook wel het zonne-eiland van Duitsland genoemd. Met maar liefst 2.200 zonuren per jaar, vraag je je bijna af waarom zoveel Duitsers bij ons in het land op vakantie gaan. Fehmarn is met het vasteland verbonden via een 963 meter lange brug, heeft ruim 75 kilometer aan kustlijn met eindeloze stranden. Daarnaast kent het eiland onwijs veel kitesurfspots.

Een van de bekendste spots van het eiland is Gold. Gold is gelegen in een soort grote baai waardoor er een vlakwater spot ontstaat met grotendeels ondiep water. Hierdoor kunnen zowel beginners, als gevorderden, hier helemaal los. Afhankelijk van de wind kan je hier op het eiland een spot kiezen, zo liggen er aan alle kanten van het eilanden spots. De ene meer op open zee en dus iets minder geschikt voor een beginner, de ander meer in een baai zoals Gold.

Na een eerste geslaagde dag op Gold, besloten we de volgende dag een spot op te zoeken met iets meer wind aangezien de voorspellingen niet heel goed waren. Ons oog viel op de spot Altenteil, een spot gelegen in het noorden van het eiland en een spot die tevens bekend staat om de mooie golven (golfjes). De omgeving doet hier on-Duits aan, het water is behoorlijk blauw en helder waardoor je enkel door de temperatuur weet dat je niet op een subtropische bestemming bent. Het strandje is klein en het wordt er gelijk diep. Een spot voor de meer gevorderde kitesurfer dus. 

Heb je niet zoveel met kitesurfen of wil je een dagje wat anders doen, dan leent Fehmarn zich uitstekend om met de fiets ontdekt te worden. De gemiddelde leeftijd op dit eiland ligt vrij hoog en je ziet dan ook veel campers en senioren die genieten van een fietstochtje. De sfeer is daardoor erg gemoedelijk. 

Rügen

Onze volgende, en tevens alweer laatste, stop van onze reis is Rügen. Google even kort op Rügen, bekijk de afbeeldingen en je bent gelijk verkocht. Het eerste wat je waarschijnlijk tegenkomt zijn de krijtrotsen, gelegen in het noordoosten van het eiland. De krijtrotsen zijn gelegen in het Jasmund National Park, een groot gebied waar je meerdere wandel- en fietsroutes tegenkomt en tevens een gebied waar je je wellicht meer in de Ardennen of Alpen waant dan in Noord Oost Duitsland. Het is hier een stuk heuvelachtiger dan op de rest van het eiland (en wijdere omgeving). 

Aangezien de wind pas in de middag zou aantrekken besloten wij om in de ochtend richting de krijtrotsen te gaan. Er zijn meerdere wandelroutes en het is even zoeken wat de beste wandelroute is. Wij deden een wandelroute richting het uitzichtpunt. Deze route loopt voornamelijk door het bos totdat je bij de uitkijkpost komt. Een mooie route door het bos, maar helaas een route waar je niet heel veel van de krijtrotsen ziet. De volgende keer proberen we een route te pakken waar je meer beneden over het strand loopt. Als we de foto’s op het internet mogen geloven, moeten deze routes er ook zijn.

Ook op Rügen vind je meerdere kitesurfspots, voor elke windrichting is er wel een geschikte spot te vinden. Wij kregen de tips van locals van Ostsee Kitesurfschule Rügen om naar hun spot te komen, een spot gelegen naast een haventje en een spot die nog redelijk ‘secret’ is. Aangekomen bij de haven konden we zo 1,2,3 nog niet zien waar we het water op moesten, maar na een stukje lopen kwamen we bij een enorme vlakwater spot uit. Met de eerste paar honderd meter knie-diep (ondiep) water. Ik denk dat we zelden een spot hebben gezien waar het zelfs met 30 knopen zo spiegel vlak is. In Nederland had deze plek 100% tot een beschermd natuurgebied behoort waardoor kitesurfen er onmogelijk zou zijn geweest.

Aangezien we zo onder de indruk waren van deze spot hebben we, tegen onze regels in, besloten om hier ook onze tweede (en alweer laatste) dag te gaan varen. De locals gaven lachend aan dat kitesurfen hier in de weekend druk is met 30 kiters. Waar je op populaire en bekende spots als Wiek al snel over honderden kiters spreekt.

Tijd tekort

Helaas hadden wij maar een weekje de tijd (- 3 reisdagen) waardoor we op beide eilanden maar 2 volle dagen hebben kunnen verblijven. Fehmarn is leuk maar als het er niet waait toch ook wel wat beperkt. Rügen daarentegen is een eiland waar we nog veel te weinig van hebben gezien en waar we ons zeker nog minimaal twee dagen hadden kunnen vermaken.

Je vindt er een groot badhuis, meerdere natuurgebieden en wandelroutes, het grootste hotel ter wereld (gebouwd in opdracht van Hitler), een oude stoomtrein en ga zo maar door.

Wij komen zeker, mét een camper, terug! Heb je geen eigen camper? Dan kan je er wellicht één huren van vrienden/familie zoals wij deden, één huren of zelfs kijken naar de aanschaf van gebruikte campers.

 

Auteur

Schrijf een reactie