Als je door Egypte rijdt schrik je wat je aan afval langs de weg ziet liggen, gelukkig zijn er in El Gouna inmiddels meerdere (duurzame) initiatieven om El Gouna een milieuvriendelijke bestemming te maken en daarbij het land bewust te maken hoe het ook kan. El Gouna is in Afrika voorloper als het gaat om duurzaamheid en milieu. Dankzij deze initiatieven heeft El Gouna als eerste bestemming in Afrika en de Arabische regio de Global Green Town Award gewonnen en heeft het een voorbeeldfunctie voor andere steden op het continent.

Duurzaamheid & milieu in El Gouna: de initiatieven

Als onlangs in El Gouna bent geweest voor een welverdiende vakantie kan het je haast niet ontgaan zijn dat ze steeds meer duurzame en milieubewuste initiatieven lanceren. Zeker als je regelmatig in El Gouna komt zie je elke keer weer nieuwe initiatieven. Een aantal voorbeelden op een rij:

  • Verbod op wegwerp plastic

Een van de grootste problemen in Egypte (en Afrika) is wellicht het plastic. In landen waar het warm is en water niet uit de kraan gedronken kan worden, is een overvloed aan plastic flesjes. Gelukkig zijn er inmiddels meerdere bedrijven in El Gouna die hier iets aan willen doen.

Waar wij in ons hotel (Three Corners Ocean View) normaal altijd kleine plastic flesjes konden pakken bij het ontbijt staan en nu glazen flessen met water wat je kan overgieten in een glas.

Het gebruik van wegwerp plastic, zoals plastic tasjes, is sinds juni verboden in Hurghada en omgeving. Dit verbod is o.a. van toepassing op supermarkten, apotheken en slagers. Uitzondering is het gebruik van zware vuilniszakken.

  • TukTuk’s op zonne-energie

In september 2018 werd de eerste TukTuk op zonne-energie gepresenteerd tijdens het El Gouna Film Festival en dit jaar zie je ze ook echt rondrijden in El Gouna. De TukTuk’s hebben een groot zonnepaneel in het dak zitten en in een land als Egypte is aan zon geen gebrek. Een ander voordeel is dat de vering van deze TukTuk’s beduidend beter is dan de oude TukTuk’s… 😉

  • Afvalscheiding

Op steeds meer plekken in El Gouna, en met name bij de hotels, zie je dat er steeds meer aan afvalscheiding wordt gedaan. Er staan meerdere prullenbakken waarin je je afval kunt scheiden. Er wordt gescheiden op glas, papier en plastic.

  • Water

El Gouna beschikt over eigen ontziltingsinstallaties waarmee zout water wordt omgezet naar zoet water. De stad gebruikt zijn ontzout water om zijn golfresorts en parken water te geven.

  • Element Watersports

Niet alleen de hotels en winkels zijn op de goede weg maar ook Element Watersports, een van de grootste kitesurfcenters van El Gouna, doet er alles aan om El Gouna een milieuvriendelijke bestemming te maken.

Een groot probleem in El Gouna en de Rode Zee regio is de plastic soup in de zee. Ga je duiken, snorkelen of kitesurfen dan is de kans groot dat je wel een keer een stuk plastic voorbij ziet drijven.

Element Watersports heeft een groot net geplaatst op het strand waar je plastic afval wat je tegenkomt in kunt doen (zie foto boven dit artikel). Daarnaast doet Element Watersports elke vrijdag een beach cleanup met kids uit de buurt. De kinderen van nu zijn de generatie van de toekomst. Naast een cleanup leren de kinderen kitesurfen.

Een ander initiatief zijn de hervulbare waterflessen die te koop zijn bij de bar. Je koopt eenmalig een fles en kunt hem daarna gratis zo vaak laten bijvullen met water als je wilt. Zo worden er geen honderden kleine flesjes water meer verkocht maar haalt Element Watersports het uit een groot vat wat, als het leeg is, weer recycled wordt.

Certificaten en Awards

  • Green Star Certificates

El Gouna deelt certificaten uit aan hotels die zich inzetten om van El Gouna een duurzame en milieubewuste bestemming te maken. Inmiddels hebben zestiende hotel in El Gouna een Green Star-certificering gekregen. De regeling focust zich onder andere op milieubeheer, water- en energieverbruik en opleiding van het personeel.

The Green Star is een samenwerking tussen Orascom, het Duitse adviesbureau AGEG Consultants en de Duitse internationale samenwerking (GIZ).

  • Global Green Town Award

El Gouna is de eerste bestemming in Afrika en de Arabische regio die een Global Green Award in ontvangst mocht nemen. De prijs wordt uitgereikt aan steden die aanzienlijke inspanningen en verbeteringen leveren op het gebied van ecologische duurzaamheid. De Award wordt gesponsord door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties.

 

Lees ook: Vakantie Egypte: meer dan alleen relaxen aan de rode zee

Auteur

Schrijf een reactie