Het is altijd lekker om een soort kick-off / duwtje in de rug te hebben om na de winter weer van de bank af te komen en fit te worden. Als je eenmaal je ritme weer hebt gevonden gaat het bijna vanzelf, maar om dat ritme weer te krijgen… dat vergt vaak een hoop van je. In dit artikel geven we je tips hoe je weer fit kunt worden voor het nieuwe kitesurf seizoen én het zal je kitesurf prestaties alleen maar ten goede komen. Daarnaast willen we natuurlijk allemaal wel een beetje ‘shinen’ in dat wetsuit van ons.

5 tips om fit het kitesurf seizoen in te gaan

1. Kick off: Fittergy Sportvasten

We gaven al aan dat het lekker is om een soort kick-off / duwtje in de rug te hebben na de winter om weer in je fitte ritme te komen. Grote kans dat je lichaam de afgelopen maanden veel suikers heeft gehad en hieraan verslaafd is geraakt. We kunnen sporten wat we willen maar om een goede start te maken is het slim om eerst van die suikerverslaving af te komen. De methode Sportvasten van Fittergy helpt je in 10 dagen je suikerverbranding om te zetten in vetverbranding. Mooi meegenomen: je kan zomaar 2 tot 5 kilo verliezen. Hoe het werkt? Je bouwt in 3 dagen je voeding af, gaat 2-3 dagen sapvasten en bouwt dan in 4 dagen je voeding weer op. Daarnaast moet je 30 minuten per dag intensief bewegen.

Het is een commitment die je moet maken en niet iets wat je ‘zomaar’ even doet. Als je het echter over een ‘kick-off’ hebt, dan is dit er wel eentje! Wij gaan in maart zelf de uitdaging aan en vertellen je er daarna alles over! Zelf proberen? Maak gebruik van de code ‘Linda10’ (zonder haakjes) en ontvang 10% korting.

2. Stel korte termijn doelen

Het is prima om in je achterhoofd te hebben waar je over een langere tijd heen wilt/wilt staan maar deel zo’n lange termijn doel op in kleine korte termijn doelen. Het werkt mega demotiverend als je pas over een jaar een succes kunt vieren en alleen maar naar die eindstreep zit te staren. Een lange termijn doel kan bijvoorbeeld zijn dat je X aantal kilo wilt verliezen of X cm in omvang. Korte termijn doelen gaan veel meer over aanpassingen in je levensstijl, bijvoorbeeld: ik ga X liter water per dag drinken, ik ga 3x per week 30 minuten sporten, ik vervang tussendoortjes voor groente/fruit. Deze aanpassingen helpen je om je einddoel te halen.

Maak je korte termijn doelen SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en toetsbaar. Vier tussentijdse successen zodat het ook leuk blijft!

3. Outdoor sporten/activiteiten ‘to keep the stoke’

Als kitesurfers zijn we natuurlijk buitenmensen en kan je ons opsluiten in een gym, maar daar worden de meeste van ons waarschijnlijk niet vrolijk van of zijn het snel zat. Gelukkig worden de dagen weer langer en de temperatuur beter, uitstekend voor buiten sporten!

Tijd om je racefiets of mountainbike uit de schuur te toveren. In Nederland liggen genoeg uitdagende mountainbike trails in de bossen verscholen. Combineer fit worden met een adrenaline kick!

MTB winter

4. Verbeter je balans en bouw je kracht op

Alles wat je sterker maakt en je balans bevordert, zal je uiteindelijk ook helpen om je kitesurf-skills te verbeteren. En als het dan nog eens leuk is om te doen, is het al helemaal geen straf! Misschien heb je er nog nooit zo over nagedacht maar onderstaande sporten zijn een uitstekende oefening/voorbereiding:

  • Longboarden / skateboarden
  • Snowboarden
  • Wakeboarden
  • Golfsurfen
  • SUP’pen
  • Yoga
  • Slacklinen

5. Let weer op de vitamine (sea)

Met het mooiere weer in aantocht wordt het vaak weer makkelijker om een lekkere gezonde salade uit de keuken te toveren in plaats van een stamppot met een lekkere zoute jus en stuk worst. Tussendoor zin in iets lekkers? Zorg dat je stukjes komkommer, paprika, wortel en tomaat bij je hebt. Een lekker en gezond tussendoortje in plaats van zoetigheid.

Aanvullende vitamines/supplementen

Je lichaam wordt op het water zwaar op de proef gesteld en kan daardoor, naast gezonde voeding, wel wat hulp gebruiken in de vorm van suppletie. Spieren raken vermoeid en je immuunsysteem wordt op de proef gesteld door de kou, water en uitputting. Zeker in de koudere maanden. Als steuntje in de rug zijn er supplementen die je helpen om onder deze zware condities prima te kunnen presteren en herstellen. Een supplement als Cell Shield, een multivitamine die vanwege de toevoeging van een anti-oxidantencomplex ook bescherming biedt voor je cellen.

Daarnaast is er vitamine B12 toegevoegd aan dit supplement, deze draagt bij aan meer energie. Ook is een vitamine D3 supplement aan te raden, het draagt namelijk bij aan de instandhouding van gezonde botten en is tevens essentieel voor een goede spierwerking, zo kun je makkelijker de benodigde kracht leveren tijdens het kitesurfen. Zonlicht in Nederland is door het jaar heen vaak niet sterk genoeg om voldoende vitamine D te leveren aan je lichaam waardoor het bijslikken in de vorm van suppletie is aan te raden. Sporten is niet alleen lichamelijk zwaar maar vraagt ook geestelijk het nodige van je. Daarom is visolie een logische keuze als supplement omdat het een extra steuntje biedt aan je brein, het DHA (docosahexaeenzuur) in visolie draagt namelijk bij aan een normale hersenfunctie.

Snel moe of uitgeput? Met een actieve lifestyle (en zweten) verlies je veel mineralen waaronder magnesium. Aanvulling van magnesium is dan ook aan te raden. Al deze supplementen kunnen jou net dat beetje extra helpen en ervoor zorgen dat je met een sterk en fit gevoel het water op gaat ;).

Geïnteresseerd? Maak gebruik van 10% korting op het gehele assortiment van Fittergy door middel van kortingscode: Linda10.

Auteur

Schrijf een reactie