Er is genoeg te lezen over hoe mooi/verslavend kitesurfen is en waarom je het vooral wel moet gaan doen maar niet over waarom je het eigenlijk niet zou moeten doen. Door de passie voor de sport vergeten we vaak wat je er eigenlijk voor op moet offeren, of maar moet accepteren… Kitesurfen is namelijk niet alleen rozengeur en maneschijn.

Voor dit artikel vroeg ik meerdere mede-kiters om input. Wat zijn volgens hun de negatieve (of minder leuke) kanten van het kitesurfen? De kant die eigenlijk in elk artikel onbelicht blijft.

10 redenen waarom je niet moet gaan kitesurfen

 1. Zand, zand en nog meer zand

Zand in je ogen, zand tussen je billen, zand in al je schoenen, zand in je auto, zand in je badkamer (weer een verstopte douche), zand in je bed, zand in je hele huis, zand OVERAL…

Wetsuits overal
Overal zooi
 1. Slecht humeur

Je bent niet te genieten als het een tijd niet waait. Of als het juist goed waait maar je moet verplicht naar die ene verjaardag. Gezelligheid hoeven ze van jou niet te verwachten. De hele tijd staar jij naar buiten waar je de boomtoppen heen en weer ziet gaan. Mag ik al weg?

En dan ben je eindelijk weggesneakt van die verjaardag, rij je helemaal naar die ene spot aan de andere kant van het land omdat die het beste is met deze windrichting, valt het vies tegen of kom je erachter dat je je trapeze vergeten bent.

 1. Zeg maar dag tegen je vriendschappen

In de winter ben jij druk met het lijmen van al je non-kite vriendschappen omdat je ze van de lente t/m de herfst steeds afgezegd hebt. Als ze je überhaupt nog willen zien want je praat toch maar over één ding…

 1. Relatieproblemen

Heb je je partner eindelijk overtuigd om op vakantie te gaan naar die ene windzekere bestemming omdat er echt ook genoeg voor hem/haar te doen is, heb je de hele vakantie geen wind. Hele vakantie verknald!

Of je komt thuis na een super lekkere kitesessie, klaagt je partner dat je wéér geen boodschappen in huis hebt gehaald en dat het eten nog niet klaar staat. Terwijl jij nog helemaal in die lekkere flow zit… is het weer niet goed.

 1. Koud en winderig

Kiten doe je in Nederland vaak op dagen waarop een ander liever thuis op de bank blijft zitten met een kop warme chocomel, een dekentje en een goede Netflix serie. Jij moet je omkleden, achter je auto op een koude en winderige parkeerplaats… Alles onder de modder omdat het ook weer met bakken uit de lucht kwam.

Kitesurfing winter
Brrrr… Foto gemaakt door: Inez Vree
 1. Wetsuit-print op je huid

Het is bewolkt, dus insmeren is niet nodig… dacht je. Moet je je de volgende dag weer op het werk vertonen met een neus zo rood als een tomaat, de afdruk van kraaienpootjes bij je ogen door de weerkaatsing van het licht op het water en de afdruk van je wetsuit op je lichaam (lees: bruine handen en kop).

 1. Nog meer relatieproblemen

Als je dan ook nog eens kinderen hebt dan ben je helemaal mooi klaar… Je kind denkt ’s avonds lekker even in bad te gaan, heb jij de badkuip al omgetoverd tot kite-zand-opslag en droogruimte. Om nog maar te zwijgen over de ruzies die je al hebt gehad omdat je de kids te weinig ziet.

Een echtscheiding ligt op de loer!

 1. Hysterisch als het waait

Het waait! Kijk dan! Zie die bomen gaan! Je bent niet meer normaal aanspreekbaar…

Inmiddels heb jij minimaal 6 wind apps op je mobiel staan die al je data opvreten en allemaal een andere voorspelling geven. Je gaat op de beste voorspelling af, stapt in de auto en kijkt onderweg om de 5 minuten of de wind al harder is en hopelijk nog niet ingekakt is.

 1. Alleen op vakantie naar windzekere bestemmingen

Jij kijkt niet meer naar waar het mooi is maar waar het waait, anders is het sowieso een no go. Citytrips? Die zijn verleden tijd. In de stad kan je tenslotte niet kiten en dan is het toch echt zonde van je geld en vrije dagen. Van dat geld kan je ook op kitesurf vakantie, zo duur hoeft een vlucht niet te zijn en een accommodatie mag basic zijn, je bent er toch amper.

Heb je eindelijk die goedkope tickets gevonden, moet je nog eens 100 euro dokken om al je gear mee te kunnen nemen…

Kitesurfing El Gouna
El Gouna
 1. Je wordt een vreselijk mens

We kunnen er kort over zijn… je wordt een vreselijk mens voor je omgeving.
Begrijp je nu waarom opeens al je vrienden kitesurfers zijn?

Denk nog maar even een keer goed na of je dit wel wilt.

Nog steeds overtuigd?

Klinkt het toch allemaal nog steeds als muziek in je oren? Dan hebben we hier nog wat tips over waar te beginnen!

Apex Adventures

Auteur

2 Comments

 1. haha een geweldig stuk!!
  Ik zou het graag nog eens willen leren (Heb eerder een cursus gevolgd maar er niks meer mee gedaan, ik weet het eeuwig zonde) Maar was na die drie daagse cursus toch ook wel erg onder de indruk van het “geweld”. Want nu als er iets mis gaat?!
  Tot nu toe geniet ik in ieder geval van alle mooie platen op instagram en de dit soort blogs!

  • Wanderlife Reply

   Dankjewel Deborah, leuk om te horen! 🙂
   Als je het na een cursus nog niet helemaal vertrouwd kan je altijd nog een extra les boeken. 100% vertrouwd zal het in het begin nooit voelen… dat heeft tijd nodig. Als je maar weet hoe je jezelf moet redden (safety trekken, self rescue, etc).

Schrijf een reactie