De winter staat voor de deur en menig kitesurfer gooit zijn kitesurf spullen vanaf eind oktober weer in een hoekje. Nu hebben ze daar dit seizoen waarschijnlijk al behoorlijk veel gelegen dus is het goed om ze in de winter juist wat extra aandacht te geven. Ten slotte is het nergens voor nodig want met deze tips overleef ook jij als ‘mooi-weer-kiter’ de winter.

5 tips om als kitesurfer de winter door te komen

1. Stel je niet aan en draag geen droogpak

It’s all in the mind. Het begint natuurlijk bij een goede en positieve instelling. Laat je niet kennen, wees geen watje en stel je vooral niet aan. Zorg voor goede bescherming (kleding) op het water. Droogpakken zijn overigens verboden, de kans is te groot dat je wordt verward met een Duitser.

2. Boek geen reis naar een warm oord

Hoe verleidelijk het ook klinkt om van de winter te gaan kitesurfen in een warm oord als Brazilië, het heeft een heel groot nadeel! Houdt er maar rekening mee dat je daarna in Nederland pas weer rond juni het water op wilt, bij thuiskomst moet je namelijk extra acclimatiseren.

3. Spring niet en ga niet foilen

Hoe hoger je in de lucht zit hoe kouder de lucht wordt. Lucht wordt onder andere opgewarmd door de grond, hoe verder van de grond verwijderd, hoe kouder de lucht. De lucht is op grotere hoogte daarbij ijler omdat de luchtdruk afneemt met de hoogte. Blijf dus zo dicht mogelijk bij de grond en de zee, de temperatuur van de zee ligt in de winter vaak hoger dan die van de lucht.

4. Doe geen warm-up

In koud water verbrand je extra energie en calorieën omdat je lichaam extra moet werken om je innerlijke ‘kacheltje’ harder te laten branden. Je lichaam heeft meer brandstof nodig. Zorg dat je optimaal van je sessie kunt genieten en dat je niet al bekaf aan je sessie begint.

(Ok, we begrijpen natuurlijk allemaal dat een warming up juist in de winter extra belangrijk is…;-))

5. Drink geen warme chocolademelk met rum

Hoe verleidelijk het ook is om na je sessie gelijk aan de warme chocomel met rum te gaan, is het absoluut geen goed idee. Van alcohol koelt je lichaam namelijk sneller af. Ja echt! Het voelt niet als je veel op hebt maar alcohol verwijdt de bloedvaten. Dat geeft een warm gevoel maar daardoor verlies je juist warmte. Wil je toch een warme chocomelk met rum bestellen? Gooi ‘m dan in je wetsuit zodat je het wel warm krijgt.

Op zoek naar tips waar je echt iets aan hebt?
Lees: ‘Waarom je juist moet kitesurfen in de winter’ met échte praktische tips.

Auteur

Schrijf een reactie