Als jij net komt kijken in de kitesurfwereld dan wil je dat op het strand natuurlijk niet echt laten merken en niet raar opkijken als een mede-kitesurfer zegt: “m’n donkey dick gaat niet echt lekker in m’n chickenloop…”. Donkey dick, chicken loop… say what?

Zorg dat je deze typische woorden en uitspraken leert alvorens je acte de présence gaat geven op het strand. Zo voorkom je een hoop ongemakkelijke situaties.

Communiceren als een kitesurfer

 • Donkey Dick & Chickenloop

  “M’n donkey dick gaat niet echt lekker in m’n chickenloop…”

Met de donkey dick zet je je chickenloop vast aan je trapeze. Hierdoor schiet de kite ineens niet los. De chickenloop is het rond oog die je aan je trapeze hangt. Doordat je kite met de chickenloop aan je trapeze vastzit, wordt de kracht van je kite opgevangen door je trapeze en niet je handen.

 • Spreader bar

  “Heb je die speciale wave spreader bar al eens getest?”

Als jij te vaak Fifty Shades of Grey hebt gekeken dan heb jij waarschijnlijk een heel ander idee bij een spreader bar. Nee, dit is niet dat speeltje dat je in de slaapkamer gebruikt. De spreader bar is de haak van je trapeze/ harness.

 • Trapeze/ Harness

  “Welke trapeze heb je?”

Hetgeen wat jou en je kite aan elkaar verbind is je trapeze. Iets wat dus erg goed moet passen en voldoende steun moet geven. Een trapeze wordt ook wel een harness genoemd.

 • Walk of Shame

  “Hahaha, is hij nou weer de walk of shame aan het doen?”

De walk of shame is onmisbaar voor elke beginnende kitesurfer. Geloof me, je gaat er een hoop doen in het begin. Als je nog niet goed hoogte kunt lopen ga je snel downwind, met als gevolg dat je over het strand terug zal moeten lopen met je kite, dit noemen we de “walk of shame”.

 • Upwind varen & Hoogte lopen

  “Hij moet nog leren hoogte lopen”

Misschien wel een van de lastigste dingen die je moet leren als je begint met kitesurfen. Je moet namelijk naar de wind toe varen. Dit noemen we upwind varen of hoogte lopen. Het aankanten van het board is erg belangrijk als je hoogte wilt lopen. Als je dit eenmaal kan dan zal je niet zo snel meer als ‘newbie’ gezien worden!

 • Aankanten

  “Als je goed aankant heb je daar minder last van”

Goed aankanten is nodig om hoogte te kunnen lopen. Houd je achterste been gebogen en je voorste been meer gestrekt. Zet je board niet vlak op het water maar druk de rail van het board met de hak van je achterste voet in/tegen het water.

Hoogte lopen
Foto gemaakt door: Inez Vree
 • Downwind

  “Waar is …? Die is snel downwind gegaan”

In je eerste sessies zal je snel downwind gaan. Dat betekent dat je de kant op gaat waar de wind heen blaast. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de positie van de kite en je board. Om terug te komen naar je spullen, zal je de walk of shame moeten doen.

 • Choppy

  “Man man man, wat is het weer choppy”

Choppy water tref je vaak aan op vlakwater spots als het er echt goed hard waait of als je wat verder het water op gaat. Het zijn eigenlijk allemaal hele kleine golfjes achter elkaar. De golven komen snel achter elkaar en zijn vaak niet mooi clean. Het kan daarom erg schokkerig aanvoelen als je er overheen vaart. Op zee worden dit soort condities ook wel een ‘klotsbak’ genoemd.

 • Klotsbak

  “Wat een klotsbak!”

Als de golven niet mooi clean zijn en er weinig tijd tussen de golven zit dan noemen we dit vaak een klotsbak. M.a.w. het is lastig om de golven goed te timen en je kunt ze lastig als kicker gebruiken omdat ze snel breken. De zee kan als erg ‘rommelig’ ervaren worden. Vaak heeft dit te maken met de stroming en windrichting.

 • Kicker

  “Heerlijke kickers achterop”

Een kicker ken je misschien als obstakel bij het wakeboarden maar kitesurfers spreken ook van kickers als de golven clean en hoog zijn waardoor je ze kan gebruiken als een schans (kicker) voor een sprong of trick.

 • Gusty

  “Het is super gusty… echt niet chill”

De kitesurfer bedoelt hiermee dat de wind super vlagerig is, wat echt niet fijn is. De wind valt af en toe weg en het verschil tussen de windsnelheid en de windstoten is erg groot. Het kan daarom zijn dat je het ene moment te weinig wind in je kite hebt en het andere moment zwaar overpowered staat.

 • Overpowered

  “Ik stond zwaar overpowered met m’n 10”

Als je overpowered staat met je kite dan wil dit zeggen dat je kite zoveel kracht heeft dat je ‘m niet goed meer kunt houden. Je kunt eigenlijk niet meer zelfstandig tegen de wind in lopen. Dit is vaak het resultaat van een toename van de windsnelheid of een verkeerde kite keuze (te grote kite voor de condities). Sommige kiezen bewust om overpowered te staan zodat ze een mooie air time/ hangtime kunnen hebben.

 • Air time/ hangtime

  “Check de air time van die gast”

Dit is de tijdsperiode die een kitesurfer tijdens een sprong, van afzet tot landing, in de lucht ‘hangt’. De hangtime begint als de kitesurfer loskomt van het water. Hoe langer de kitesurfer in de lucht blijft, hoe langer de hangtime. Wil je nog een extra pull terwijl je in de lucht hangt, dan loop je de kite.

Kitesurfen. In the flow
Foto gemaakt door: Inez Vree
 • Loop

  “Kijk hoe ver die loopt” 

Nee, dit gaat niet over een kiter die bezig is met zijn ‘walk of shame’. Een kiteloop begint eigenlijk als een normale (hoge) sprong. Eenmaal in de lucht trek je de kite 360 graden rond, een loop dus. Je kite vliegt door het windvenster en bouwt daardoor weer extra kracht op. Absoluut niet voor beginners!

 • Stoked

  “Ik ben super stoked”

Een typische surfterm die op meerdere manieren kan worden gebruikt. Je bent bijvoorbeeld super enthousiast over bijvoorbeeld die nieuwe trick maar ‘stoked’ kan ook staan voor het euforische gevoel en de kracht die je uit een goede sessie haalt. Je gaat er helemaal in op.

 • Launchen

  “Wil je me even launchen?”

 Niets meer of minder dan het oplaten van je kite of iemand even helpen met het oplaten van zijn/haar kite. Doe dit alleen als je zeker weet hoe het moet.

 • Sideshore/onshore/offshore

  De wind is sideshore…”

Hiermee wordt de windrichting t.o.v. de spot aangegeven. Met sideshore en onshore wind zit je doorgaans goed. Weet je niet wat offshore wind is? Neem dan nog even een extra lesje

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie