De lente is begonnen! Vanaf april wordt het op veel plekken weer warmer en de kans op (thermische) wind begint ook weer toe te nemen. April is nog net wat te vroeg voor echte thermische wind maar er zijn leuke bestemmingen waar je in deze periode terecht kunt. Je kunt ver weg máár dat hoeft in april zeker niet! In dit artikel geven we je 10 tips voor een kitesurf vakantie in april.

10 bestemmingen voor een kitesurf vakantie in april

1. Tarifa (Spanje)

Ja, daar is ie weer… Tarifa! Het kitesurf mekka van Europa. Met zijn 300+ dagen wind en gemiddeld 3.000 zonuren per jaar is het een ideale bestemming voor een kitesurf vakantie dichtbij huis. Als je hier nog niet bent geweest, dan moet hij zeker op je lijstje.

Naast goede kitecondities vind je in Tarifa veel leuke restaurantjes waar je betaalbaat kunt eten en een actief nachtleven. In het hoogseizoen (juli – september) kan het erg druk zijn in Tarifa dus beter om daarvoor of daarna te gaan.

Windseizoen Tarifa: Doorgaans waait het in Tarifa goed van februari t/m oktober. Kijk voor actuele voorspellingen op Windfinder Tarifa.

2. Kalpitiya (Sri Lanka)

Sri Lanka heeft iets magisch, kitesurfen op de eindeloze vlakke lagoon van Kalpitiya. Liever golven? Dan loop je zo de zandbank over naar de Indische Oceaan. Het is hier nog ‘relatief’ rustig maar Sri Lanka groeit snel in populariteit. Als je deze spot wilt ontdekken adviseren wij daar niet té lang mee te wachten nu het nog écht is. De lagoon is zo’n 800m breed en 2,5km lang.

Windseizoen Kalpitiya: Sri Lanka kent twee windseizoenen, van mei t/m oktober en van december t/m maart.

3. Dakhla (Marokko)

Over magische spots gesproken… De ligging van Dakhla is uniek en bijzonder, het ligt namelijk middenin de Westelijke Sahara. Dakhla is omringt door woestijn en water en als kers op de taart heeft het meer dan 300 winddagen per jaar. Klinkt goed toch? In Dakhla vind je meerdere spots, zowel vlak water als goede wave spots. Op dagen zonder wind kun je bijvoorbeeld gaan SUP’pen, golfsurfen of wakeboarden. Als niet-surfer heb je hier helaas niet heel veel te zoeken.

Windseizoen Dakhla: De beste wind vind je hier van mei t/m september maar met +300 winddagen per jaar is Dakhla ook in andere maanden een goed idee! Kijk voor actuele voorspellingen op Windfinder Dakhla.

Dakhla

4. Texel (Nederland)

Het wordt steeds weer warmer en de dagen worden langer, waarom niet gewoon kiezen voor een lang weekend Texel? Een windwaarschijnlijkheid van ca. 62% is zeker niet verkeerd! Je hebt nog wel een dik wetsuit nodig maar hey, je bent er binnen no-time en het kan behoorlijk low budget. De bekendste spots zijn Paal 9, Paal 17 en Dijkmanshuizen.

Windseizoen Texel: Qua wind kan je het beste naar Texel van augustus t/m februari maar in de lente en het begin van de zomer is de kans op wind alsnog meer dan 50% en dus de moeite waard.

5. Ulcinj (Montenegro)

Montenegro is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt als je op zoek bent naar een kitesurf vakantie. Dat is maar goed ook want het is hier dan ook nog heerlijk rustig op het water. Het strand bij Ulcinj is ruim 10 kilometer lang en loopt van Ulcinj naar Bojana. Er zitten ca. 10 kite centers op het strand gevestigd. Het water is ondiep tot ver uit de kust en daarmee ook een goede bestemming voor beginners.

Windseizoen Ulincj: De wind in Ulincj is thermisch (Mistral). In de zomermaanden, eind april t/m september, heb je hier dus de meeste kans op wind.

6. Eilat (Israel)

Kitesurfen in Israel? Ja, zeker! Israel wint steeds meer bekendheid als kitesurf bestemming. De bekendste spot van het land is Eilat, gelegen aan de Rode Zee (net als Egypte). De condities in Eilat zijn dan ook redelijk te vergelijken met die van Egypte. Het waait er het hele jaar door en de beste wind vind je hier van eind april tot november. De wind komt hier, in tegenstelling tot in Egypte, vaak vanuit de woestijn waardoor het water spiegeltje is.

Windseizoen Eilat: Het hele jaar door heeft Eilat goede condities maar het meest zeker zit je van eind april tot november.

7. Sal (Kaapverdië)

Nog zo’n terugkerende bestemming in onze lijstjes is Sal, gelegen op Kaapverdië. Het einde van het seizoen begint langzaam te naderen maar wees gerust, het loopt nog tot juni. Kaapverdië staat bekend om de mooie wave spots maar er zijn ook vlakwater spots voor beginners te vinden. Kite Beach is de bekendste spot van het eiland en ligt op 15 minuten van Santa Maria. De spot is geschikt voor beginners en gevorderden.

Windseizoen Sal: Van oktober tot juni heb je de meeste kans op wind. Gemiddeld waait de wind zo’n 16 knopen en is het tussen de 24 en 29 graden.

8. Leucate (Frankrijk)

Leucate is gelegen aan de Cote d’Azur en is een bestemming waar je vast al wel eens van hebt gehoord. En waarschijnlijk waren dat verhalen over de epische wind die soms wel kan uitschieten tot 50+ knopen (vanuit het niets). Leucate beschikt over meerere spots, van zee tot meren. Komt de wind uit het zuiden, dan is hij meestal steady rond de 20 knopen en dus ideaal om je freestyle tricks te oefenen.

Windseizoen Leucate: De beste wind vind je hier in maart en april en van juli tot oktober. Kijk voor actuele voorspellingen op Windfinder Leucate.

9. Watamu (Kenia)

Watamu is een oud vissersdorpje aan de kust van de Indische Oceaan en beschikt over de bekendste spot van Kenia. Toeristisch is het niet maar je vindt er alles wat je nodig hebt. Vanaf Mombasa is het ca. 2,5 uur rijden. De kitespot ligt bij het strand van Turtle Bay, een strand met een lengte van ca. 7 km. Afhankelijk van het getij heb je er vlak tot choppy water. Je kunt wel zeggen dat Kenia een waar paradijs is met haar witte zandstranden en turquoise wateren. Je kunt er ook voor kiezen om een kitesurf safari door Kenia te doen.

Windseizoen Kenia: Kenia kent twee windseizoenen, van december tot april waait de Kaskazi-wind en van juni tot september de Kuzi-wind.

10. Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)

De populairste spot in Dubai is Kite Beach. Het strand is mooi en ruim en het water is er helder. Dubai heeft een vrij lang windseizoen aangezien het ’s winters profiteert van de Shamal winden en in het voorjaar komt de thermische wind door. De spot heeft veel bekendheid gekregen door Nick Jackobsen die van de Burj Al Arab Tower is gesprongen (ja, met zijn kite).

Windseizoen Dubai: Het windseizoen van Dubai loopt van oktober tot mei.

 

Lees ook: Kitesurf vakantie in mei. Waar moet je heen?

Auteur

Schrijf een reactie