Maart dus het voorjaar staat voor de deur maar het duurt nog even voordat het water weer op temperatuur is, nog even snel naar een plek met warm water? In maart kan je nog steeds naar een verre bestemming maar er komen ook alweer bestemmingen dichter bij huis waar het seizoen van start gaat. Denk bijvoorbeeld aan kitesurf mekka Tarifa, of zoek het verder weg op de Turks- en Caicos eilanden. In dit artikel geven we je 10 tips voor een kitesurf vakantie in maart.

10 bestemmingen voor een kitesurf vakantie in maart

1. Sal (Kaapverdië)

In maart is het kitesurf seizoen op Sal in volle gang! De bekendste spot van Sal is Kite Beach, op zo’n 15 minuten rijden van Santa Maria. Naast de classic wave spots waar Kaapverdië bekend om staat vind je er ook vlakwater spots voor beginners (en freestylers). Bereid je voor op een vakantie met wind, temperaturen tussen de 24 en 29 graden en een watertemperatuur van gemiddeld 26 graden. Boardshort/bikini uit de kast en gaan!

Windseizoen Sal: De meeste kans op wind heb je hier van oktober tot juni. Kijk voor actuele voorspellingen op Windfinder Sal.

2. Playa del Carmen (Mexico)

Mexico, mexi-hiii-coooo… Playa del Carmen is gelegen aan de bekende ‘Riviera Maya’ en is uitgegroeid tot een populaire vlakwater spot. Het is dan ook niet zomaar dat de PKRA er al meerdere wedstrijden heeft gehouden. Je vindt meerdere spots rondom Playa del Carmen maar je kunt er ook voor kiezen om de boot naar Cozumel te pakken en daar een aantal dagen te verblijven. Cozumel ligt voor de kust van Playa del Carmen en je kunt er met vrijwel alle windrichtingen terecht.

Windseizoen Playa del Carmen: De wind waait hier steady van midden oktober tot maart. Doorgaans heb je 4/5 vaarbare dagen per week.

3. Bonaire (ABC eilanden)

Alle ABC eilanden hebben goede kitesurf condities maar de populairste onder kitesurfers is toch wel Bonaire. De bekendste spot van het eiland is Atlantis Beach (Kite Beach). Ga uit van gemiddeld 30 graden, watertemperatuur van 28 graden en een constante 20-25 knopen wind. De wind is aflandig maar er wordt op het strand een rescue service aangeboden.

Windseizoen Bonaire: Op Bonaire waait het ca. 300 dagen per jaar maar februari t/m juli zijn het meest betrouwbaar. Kijk voor actuele voorspellingen op Windfinder Bonaire.

4. Florida (Amerika)

Bij Florida denk je waarschijnlijk eerder aan golfsurfer dan kitesurfen, toch wordt Florida steeds meer bezocht door kitesurfers. Met name rondom Miami tref je meerdere kitespots aan waarvan Crandon Park en Matheson Hammock Park de grootste zijn. Florida is een prachtige bestemming voor een zonnige en windzekere kitesurf vakantie.

Windseizoen Florida: De beste en meest consistente wind heb je hier van oktober tot mei. Het waait er dan gemiddeld tussen de 15 en 25 knopen.

5. Dakhla (Marokko)

Het seizoen staat weer voor de deur in Dakhla. Dakhla is en blijft een bijzondere bestemming met haar ligging middenin de Westelijke Sahara. Je ziet er niks anders dan woestijn en water en hoort er niks anders dan vogels en wind. De perfecte bestemming om tot rust te komen en te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Dakhla heeft zowel vlak water als goede wave spots.

Windseizoen Dakhla: De beste wind vind je hier van mei t/m september maar met zijn 300+ winddagen per jaar is Dakhla altijd een goed idee. Dus ook in maart!

Kitesurfen in Dakhla

6. Kalpitiya (Sri Lanka)

Hoor je steeds vaker dat mensen naar Sri Lanka gaan om te kiten? Dat kan goed kloppen! Sri Lanka heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen en dat is niet zonder reden. De bekendste spot is Kalpitiya, een grote lagoon van zo’n 800m breed en 2,5km lang. De lagoon wordt met een zandbank gescheiden van de Indische Oceaan.

Windseizoen Kalpitiya: Sri Lanka kent twee windseizoenen, van mei t/m oktober en van december t/m maart.

7. Tarifa (Spanje)

Yes! Het kitesurfseizoen in Tarifa is weer begonnen. Wil je de drukte nog voor zijn? Dan is maart dé maand om Tarifa te bezoeken. Tarifa staat ook wel bekend als de kitesurfhoofdstad van Europa. Met zijn 300+ dagen wind en gemiddeld 3.000 zonuren per jaar is het een ideale bestemming voor een kitesurf vakantie dichtbij huis.

Windseizoen Tarifa: De beste maanden zijn februari t/m oktober met als hoogtepunt juli en augustus (in deze maanden kan het er echter ook erg druk zijn). Kijk voor actuele voorspellingen op Windfinder Tarifa.

Kitesurfing Tarifa

8. Punta Chame (Panama)

De bekendste spot van Panama ligt op de punt van het schiereiland: Punta Chame. Het water is hier vaak vlak tot choppy en de wind is doorgaans erg steady. De spot ligt op een 8km lang strand en er zit o.a. een kitecenter en een restaurant. De liggin is absoluut bijzonder te noemen… Panama heeft namelijk stranden aan de Caribische Zee en Stille Oceaan.

Windseizoen Punta Chame: De meeste kans op wind heb je hier van december tot mei.

9. Cartagena (Colombia)

Waar we Colombia de afgelopen jaren beter konden mijden, is de rust in sommige gedeeltes van het land gelukkig weer iets wedergekeerd. Het blijft uiteraard wel een land met bepaalde risico’s. Kijk daarom altijd van te voren even naar het actuele reisadvies. De bekendste plek om te kitesurfen is Cartagena en ligt aan de Caribische kust. De stranden zijn uitgestrekt, het water is choppy met side-onshore wind. De main spot ligt op Boquilla Beach.

Windseizoen Cartagena: Het kitesurf-/windseizoen loopt van december tot april.

10. Turks & Caicos eilanden

Deze eilanden zijn een waar kitesurfparadijs met rustige, ongerepte, poederzachte stranden, warme turquoise water en een perfect freeride-terrein. De beste spot is Long Bay Beach. Bij eb is het water slechts een halve meter diep en met vloed alsnog maar 1,5 meter diep. De spot is daardoor ook ideaal voor beginners! Met vloed kan het water choppy zijn maar met eb is het super vlak. Je zou verwachten dat het op zo’n paradijs super druk is op het water maar in tegendeel. Als je met 20 man op het uitgestrekte water vaart is het al veel. De meest gangbare kitesurf maten zijn 10m en 12m en het waait er doorgaans tussen de 15 en 25 knopen.

Windseizoen Turks & Caicos: De beste wind heb je van november tot juli met als echte hoogseizoen januari t/m april.

Lees ook: Kitesurf vakantie in mei. Waar moet je heen?

Auteur

Schrijf een reactie