September is eigenlijk in heel Europa een mooie maand qua wind. Alle bestemmingen die profiteren van thermische wind hebben hier in september nog mee te maken omdat de temperatuur nog relatief hoog light, maar met de herfst in aantocht zijn er ook andere spots die goede wind (beginnen te) krijgen. In dit artikel geven we je suggesties voor een kitesurf vakantie in september.

10 bestemmingen voor een kitesurf vakantie in september

1. Texel (Nederland)

September is een maand waarin je prima naar een kitespot dichtbij huis kunt, bijvoorbeeld voor een lang weekend. Texel is met zijn windkans van 76% in september dus een perfecte uitvalsbasis! En weet je wat? Het hoeft helemaal niet duur te zijn. De bekendste kitespots op het eiland zijn Paal 17, Paal 9 en Dijkmanshuizen.

Windseizoen Texel: Qua wind kan je het beste naar Texel van augustus t/m februari. In de lente en het begin van de zomer is de kans op wind iets kleiner maar alsnog meer dan 50%.

2. Hvide Sande (Denemarken)

Denemarken is waarschijnlijk niet het eerste land wat in je opkomt als je het over kitesurf bestemmingen hebt maar Denemarken is, net als Nederland, omringt door water. Hvide Sande is de mooiste spot, je hebt hier de mogelijkheid om zowel op het binnenmeer (Ringkobing Fjord) als op de zee te kiten. Perfect dus voor zowel beginners als gevorderden en voor de meeste windrichtingen. Huur een camper, gooi al je gear erin en ga op roadtrip naar Denemarken!

Windseizoen Hvide Sande: De beste maanden qua wind zijn september t/m maart maar gezien de temperaturen in de winter raden wij september en oktober aan. Kijk voor actuele voorspellingen op Windfinder Hvide Sande.

hvide sande

3. El Gouna (Egypte)

Het waait vaak in El Gouna maar de maand met de beste papieren is september! El Gouna heeft eigenlijk alles wat je kitesurf-hartje begeert. Vlak en warm water en een goede buitenlucht temperatuur. Op de spots hangt een echte kitesurf-vibe en na een dag op het water kan je rustig bijkomen in één van de vele luxe hotels. De mooiste spot vind je bij Element Watersports waar je tot ca. 1,5 kilometer uit de kust ondiep is.

Windseizoen El Gouna: Het hoogseizoen is van mei t/m september met september als dé maand. Kijk voor actuele voorspellingen op Windfinder El Gouna.

4. Brandon Bay (Ierland)

Nog zo’n spot niet al te ver van huis… De westkust van Ierland is indrukwekkend, niet alleen qua natuur maar ook qua golven. Daarbij heb je aan de westkust de meeste kans op wind (en zon). Een van de mooiste en bekendste spots van Ierland is Brandon Bay. Je vindt hier een grote ronde baai met zo’n 8 spots. De golven kunnen hier oplopen tot ruim 6 meter, neem dus zeker een waveboard mee. Naast wavespots vind je er ook diverse beginnersspots. Vanuit Dublin is het ca. 3 uur rijden naar Brandon Bay.

Windseizoen Brandon Bay: De beste wind vind je hier van maart tot juni en september tot december. Kijk voor actuele voorspellingen op Windfinder Brandon Bay.

5. St. Peter Ording (Duitsland)

Een van de populairste spots in het land van onze Oosterburen is St. Peter Ording. Er vinden jaarlijks meerdere kitesurf wedstrijden plaats en dat is natuurlijk niet zonder reden. St. Peter Ording is gelegen op een schiereiland en heeft meerdere kitespots, van vlakwater tot golven. Het strand is ca. 12 kilometer lang en dus ruimte genoeg! Het is er doorgaans koel en het water warmt dus niet snel op. Een wetsuit is daarom aan te raden!

Windseizoen St. Peter Ording: De beste periode om naar St. Peter Ording te gaan is van eind maart tot begin juni of van begin september tot november.

St. Peter Ording

6. Flag Beach (Fuerteventura)

Op ca. 4 uur vliegen van Amsterdam liggen de Canarische Eilanden met het hele jaar door aangename temperaturen. Het meest windzekere eiland is Fuerteventura. De wind waait hier zomers vrij constant en daarmee is Fuerteventura een van de meest windzekere bestemmingen van Europa. De bekendste spot ligt in het Noorden: Flag Beach.

Windseizoen Fuerteventura: Het windseizoen van Fuerteventura loopt van mei t/m september.

7. Maui (Hawaii / Amerika)

Maui is een van de eilanden van Hawaii en ook wel bekend als surf mecca. Het is de thuishaven van veel surf merken en pioniers van de sport. Bij Maui en Hawaii denk je misschien eerder aan golfsurfen maar de condities zijn ook ideaal voor kitesurfers. Naast de geweldige golven die het eiland biedt is er ook een laguna met vlakwater. Absoluut zo’n eentje voor op je bucketlist!

Windseizoen Maui: De beste wind vind je in de maanden april t/m november. Piekmaanden: juni t/m september.

hawaii

8. Tarifa (Spanje)

Niet het surf mecca van de wereld zoals Maui maar wel het kitesurf mecca van Europa: Tarifa. Tarifa wordt ook wel dé kitesurfhoofdstad van Europa genoemd. Het waait er ca. 300+ dagen per jaar, tel daar de 3.000 zonuren per jaar op en je hebt een ideale kitesurf bestemming dichtbij huis. Tarifa dankt haar goede condities o.a. aan de sterke Levante wind.

Windseizoen Tarifa: De beste maanden zijn februari t/m oktober met als hoogtepunt juli en augustus (in deze maanden kan het er echter ook erg druk zijn). 

9. Dakhla (Marokko)

In het artikel met beste kitesurfbestemmingen in augustus schreef ik al dat Dakhla eigenlijk van mei t/m september op dit lijstje hoort, dus daar is hij weer! Middenin de Westelijke Sahara van Marokko ligt het dorpje Dakhla. Je vindt er een dorpje, water en zand. Even helemaal weg en enkel focus op het kitesurfen. Dakhla heeft zowel vlak water als goede wave spots.

Windseizoen Dakhla: De beste wind vind je hier van mei t/m september maar met zijn 300+ winddagen per jaar is Dakhla altijd een goed idee.

10. Kalpitiya (Sri Lanka)

Bij Kalpitiya tref je de bekendste kitespot van Sri Lanka aan. De spot bestaat uit een grote lagoon van zo’n 800 meter breed en 2,5 kilometer lang. De lagoon wordt door een zandbank gescheiden van de Indische Oceaan en is daarom een perfecte bestemming voor zowel beginners als gevorderden. Kalpitiya staat bekend om haar constante en goede wind. Verwacht niet veel luxe hier want je gaat aardig back to basic.

Windseizoen Kalpitiya: Sri Lanka kent twee windseizoenen, van mei t/m oktober en van december t/m maart.

Apex Adventures

 

Auteur

Schrijf een reactie