Een bestemming waar je kunt kitesurfen, golfsurfen, cultuur snuiven, genieten van prachtige stranden én varen langs indrukwekkende rotswanden? Dan zit je in Lagos helemaal goed. Dit pittoreske dorpje ligt verschuilt in de Algarve in het zuiden van Portugal, omringt door prachtige zandstranden. De bekendste is Praia Dona Ana en tevens een van de meest gefotografeerde stranden van Portugal. Op een klein stukje rijden van Lagos vind je Ria de Alvor, een grote lagoon met vlak water en goede wind. Ideaal voor kitesurfers! In Lagos hoef je je absoluut niet te vervelen.

Vijf highlights in de buurt van Lagos op een rij:

Heerlijk slenteren door Lagos

Het centrum van Lagos is niet heel groot maar daardoor wel erg charmant. Het centrum wordt gekenmerkt door witgeschilderde huisje, vaak overgroeid met bloemen, geplaveide straatjes, mooie kerken en gezellige pleintjes. Voor een zonvakantie zit je in Lagos goed. Het zuiden van Portugal telt veel zonuren en Lagos is omringt met prachtige zandstranden. Op een paar kilometer van Lagos ligt Ponta da Piedade, een van de hoofdbezienswaardigheden van de regio.

Lagos

Een boottour naar Ponta da Piedade

Vanuit Lagos gaan veel bootjes naar Ponta da Piedade, de meest gefotografeerde rots van héél Portugal! Een boottour duurt ongeveer 45 minuten en leid je door de diverse grotten langs de kust. De steile rotswanden zijn erg imposant. De grotten en ‘bruggen’ in de rotsen zijn ontstaan door erosie.

Ponta da Piedada

De zon aanbidden in Praia da Luz

Op een 10 minuten van Lagos ligt het kleine vakantieparadijs Praia da Luz. Wij verbleven hier tijdens onze vakantie. In het dorp vind je veel vakantievilla’s en resorts. Het badplaatsje is vooral geliefd bij surfers, heeft mooie zandstranden en een aantal winkeltjes en goede restaurantjes. Komt de naam je bekend voor? Het is het dorp waar Madeleine (Maddie) McCann in 2007 verdween.

Kitesurfen op Ria de Alvor

Ria de Alvor is gelegen op een klein half uurtje rijden van Lagos. Bij aankomst tref je een grote/brede lagoon aan met vlakwater en goede windcondities. Water uit de Atlantische Oceaan stroomt de lagoon in, hierdoor spelen hoog- en laagtij een belangrijke rol in de lagoon. Het water in de lagoon kan daarom kouder zijn dan je verwacht op zo’n warme spot. Bij ons verschilde dit erg per dag. Neem voor de zekerheid een lang wetsuit en een shorty mee, dan zit je altijd goed.

De beste wind vind je er in de maanden juni t/m augustus. De steady thermische wind komt vaak na de lunch. Een ideale spot voor zowel beginners als gevorderden. Leren kitesurfen? Lees dan eerst dit artikel.

Ria de Alvor

Golfsurfen in Praia da Bordeira

Een dag geen wind of toe aan iets anders? Praia da Bordeira is een van de beste en mooiste stranden in de Algarve. Met zijn 3km aan zand is het een van de breedste stranden van de regio. Praia da Bordeira is niet heel erg bekend en daardoor ook niet te druk. Het is gelegen in een natuurpark en wordt omringt door prachtige uitgestrekte duinen. De condities zijn consistent door het hele jaar heen. De golven zijn gemiddeld 3 tot 5 meter en daarmee geschikt voor vrijwel alle niveaus. Praia da Bordeira

 

Auteur

Schrijf een reactie