Kitesurfen in Djerba? De kans is groot dat je nog nooit van Djerba hebt gehoord en dat is niet gek. Djerba is een eiland en maakt onderdeel uit van Tunesië, het eiland is met een 7 km lange dam vastgelegd aan het vasteland van Tunesië. Het eiland is 28 kilometer lang bij 22 kilometer breed en heeft maar liefst 120.000 inwoners. Klein is het eiland(je) dus niet te noemen. Marjolein ging met haar zeilboot langs om te kijken en doet haar verhaal.

Het leuke van Djerba is het kleinschalige. Je zit echt middenin de cultuur en komt makkelijk in contact met locals en hun manier van leven. Er zijn een paar kitescholen op het eiland waar je lessen kunt nemen, spullen kunt huren en/of wat kunt eten. Meer heb je niet nodig! In ruil krijg je eindeloze ruimte en rust op het water.

De spots in Djerba: lagoons, lagoons en lagoons

Aan alle kanten van het eiland vind je lagoons en vlak water spots. Perfect voor beginners, wakestylers en freestylers die zich graag uitleven op vlak water. Verwacht op de kitespots niet de droombeelden met helder blauw water en keurige zandstranden maar voor het kitesurfen zijn de condities super.

De lagoons hebben niet allemaal een specifieke naam. De kitespots zijn vaak vernoemd naar de dichtstbijzijnde plaatsen.

Lagoon Djerba

La Rose

Bij La Rose, in het noorden, vind je een kleine lagoon waar ook diverse scholen les geven. Het is er redelijk klein en het water ondiep. De sfeer is er gemoedelijk. Bij de spot zit een gezellig Tunesisch snack tentje waarbij je goedkoop lokaal eten kunt krijgen. Er staan diverse zitjes tussen de bamboeplanten en onder de rieten parasollen.

Kantara

Bij de lagoon bij Kantara, in het zuiden, zit een baai. Het water is vlak en een halve meter tot een meter diep. Je komt hier weinig andere kitesurfers tegen.

Ras el Kastil

Bij Ras el Kastil vind je een hele grote lagoon met 2 kitescholen. Hier heb je alle ruimte en het voelt er niet snel druk aan.

Overige spots

Je kunt op Djerba praktisch overal je kite oplaten. Er is niemand die je tegenhoud of hier regels voor heeft. Zie je een mooi stuk water? Leef je uit!

Djerba kite
Marjolein op een verlaten lagoon in Djerba

Praktische informatie

Accommodaties: Overal op het eiland vind je accommodaties. Van hotels tot airbnbs tot huizen van kite camps.

Vervoer: Het vervoer gaat gemakkelijk. Er rijden voldoende taxi’s op het eiland en deze kosten bijna niks. Na 30km rijden ben je aan de andere kant van het eiland en ben je ongeveer 3,50 euro lichter.

Wind: De beste maanden zijn december tot mei. De wind is steady en het waait vrijwel dagelijks. Door de thermiek trekt de wind in de middag verder aan.

Temperatuur: De watertemperatuur kan in de zomer wel oplopen tot 25 graden. De temperatuur van de buitenlucht tikt dan makkelijk de 35 graden aan. Vermijdt de maanden juli en augustus als je niet van extreme warmte houdt. In de wintermaanden is een wetsuit wel aan te raden.

Wetsuit Djerba

No wind activities

Als het een dag niet waait hoef je je op Djerba absoluut niet te vervelen. Kies er bijvoorbeeld voor om een dagje naar de hoofdstad Houmt Souk te gaan. Ontdek de smalle straatjes en beroemde markten waar je ambachtelijke producten en souvenirs kunt kopen.

Andere activiteiten:

  • Quad rijden in de woestijn
  • Bezoek aan de synagoge
  • Uitstapje naar het troglodietendorp Matmata (het beroemde decor van de film Star Wars)
  • Djerba Explore Park
  • Krokodillenboerderij
  • Golfen
  • Dagje naar Flamingo Island (Ras Rmel)

Marjolein en Hermen zijn met hun zeilboot op reis vanuit Nederland richting het Oosten. Ze duiken in de lokale cultuur en pakken elke kans om lekker het water op te gaan.

Volg ze ook op Youtube (sailing messenger) of neem een kijkje op hun website.

 

 

 

 

 

 

Auteur

Schrijf een reactie