Hoe leuk is het om eilandhoppen in Griekenland te combineren met kitesurfen? Ok, je moet er wel wat tijd en geld voor uittrekken maar dan heb je ook wat! Griekenland telt ca. 6.000 eilanden waarvan er zo’n 150 bewoond zijn. Eilandhoppen is niets meer dan van het ene eiland naar het andere eiland reizen. Op elk eiland verblijf je een paar dagen waarna je de ferry pakt naar het volgende eiland. Wil je eilandhoppen maar weet je niet precies welke eilanden ook geschikt zijn om te kitesurfen?

In dit artikel geven we tips voor eilanden waar je ook goed terecht kunt voor een kitesurf vakantie, zodat je vervolgens zelf je route uit kunt stippelen en kunt kiezen welke eilanden je aan wilt doen. De eilandengroepen met de beste kitesurf bestemmingen zijn de Cycladen en de Dodekanesos. Deze twee eilandengroepen lenen zich dan ook uitstekend voor een kitesurf vakantie inclusief eilandhoppen!

Eilandhoppen en kitesurfen in Griekenland. Hier moet je zijn:

De Cycladen

De bekendste eilandengroep van Griekenland bestaat uit ruim 50 eilanden die liggen in de Egeïsche zee. Kenmerkend voor deze eilanden zijn de typische Griekse witte huisjes met blauwe deuren en kozijnen.

Bekende eilanden van de Cycladen zijn Santorini, Mykonos, Naxos en Paros. Deze laatste twee zijn tevens er geschikt om te kitesurfen.

Naxos

Kitesurfen op Naxos wordt doorgaans gedaan bij Agios Prokopios of Mikra Vigla. Mikra Vigla is de bekendste spot en ligt op ca. 20 minuten rijden van Naxos Stad. Het strand is vrij ruim en er is genoeg plek voor het starten en landen van je kite. Het water is helder en van het voorjaar tot de herfst is de temperatuur erg aangenaam. De wind is hier doorgaans harder dan op de andere eilanden in de Cycladen. Op de spot vind je diverse kitesurf centers .

Naxos

Paros

Naast Naxos ligt Paros. Paros is veel kleiner dan Naxos en ongeveer net zo groot als Texel. Ook Paros is een geliefde bestemming onder zonaanbidders. De kitespot ligt bij Pounda, in het Zuiden van het eiland. Het is wel een aanrader om een auto te huren aangezien er geen accommodatie vlakbij het kitestrand zijn.

Bij Pounda vind je een mooie baai met vlak tot choppy water (als het hard waait). De wind is hier, net als in het grootste deel van Griekenland, thermisch en neemt dus pas na de lunch in kracht toe. Op het strand vind je twee kitecenters waar je wat kunt eten, lessen kunt nemen, spullen kunt huren, etc.

De Dodekanesos / Zuidelijke Sporaden

In het Zuidoosten van de Egeïsche Zee, voor de Zuidwest kust van Turkije, ligt de eilandengroep de Dodekanesos. Deze eilandengroep wordt ook wel tot de Zuidelijke Sporaden gerekend. De eilandengroep bestaat uit ruim 160 eilanden waarvan er 26 bewoond zijn. De bekendste eilanden zijn Kos, Rhodos en Karpathos. Dit zijn tevens de eilanden waar je het beste terecht kunt voor een goede kitesurf sessie. De eilanden staan vooral bekend om het bergachtige landschap.

Kos

Kos behoort tot een van de bekendere eilanden van Griekenland. Onder kitesurfers vooral bekend door de Meltemi die zorgt voor harde en constante wind. De populairste spot van het eiland is Psalidi Beach. De Meltemi waait hier, door de richting, het meest consistent. Het water is er vrij vlak en minder choppy dan op andere spots. Andere spots zijn o.a. Kos Tigaki, Kos Marmari, Kos Martachari en Kos Kohilari (onofficieel).

Rhodos

Rhodos is na Kreta het grootste eiland van Griekenland. De bekendste spot van het eiland is Prasonisi en ligt in het uiterste zuiden. De spot is bijzonder doordat het op een schiereiland ligt en je aan beide kanten kunt kitesurfen. Aan de ene kant vind je een baai met aflandige wind en spiegelglad water, aan de andere kant is de wind aanlandig en staan kleine tot medium golven. De wind is hier doorgaans sterker dan op de rest van het eiland omdat de wind tussen twee bergen geperst wordt. Andere spots op Rhodos zijn Trianda, Ixia, Kremasti en Alex Beach.

Rhodos

Karpathos

Minder bekend onder kitesurfers dan bovengenoemde eilanden is Karpathos. Karpathos heeft mooie stranden en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Het eiland is verder bergachtig met de hoogste top op 1.214 meter. Het is daarom ook een geliefde bestemming onder hikers.

Karpathos heeft vier officiële kite spots: Devil’s Bay, Chicken Bay, Gun Bay en Luv. De wind is op Devil’s Bay het hardst, maar kan dan ook écht hard zijn. De wind is aflandig maar er liggen rescue bootjes op de spot. Let wel op dat je van te voren lid wordt bij de club anders ben je veel duurder uit als je gered moet worden. Op de meeste spots vind je zomers veel windsurfers, voor kitesurfers is Luv dan ook de ‘secret’ spot om heen te gaan.

Lees ook: Kitesurfen in Turkije: wind, warmte en turquoise water

Auteur

Schrijf een reactie