Zo nu en dan vragen we lezers of ze een gastblog willen schrijven, fervent lezer en kitesurfer GI Roos reisde in januari af naar Kenia voor een kitesurf safari en zette zijn ervaringen voor ons op (het spreekwoordelijke) papier. Ondanks dat we in de winter in Nederland vaak wel mooie dagen hebben met 40 knopen is het toch lekker om nog even de warmte op te zoeken in het buitenland. Wij tipten in een eerder artikel Kenia als bestemming voor februari en dus ging GI Roos op onderzoek uit. In dit artikel zijn verhaal.

Op kitesurf safari in Kenia: de reis

Het voordeligste om naar Mombasa te vliegen is met TUI vanuit Brussel. Voor nog geen 400,- heb je een retour ticket. Ik koos er echter voor om vanuit Amsterdam te vertrekken. We vliegen met TUI aangezien dat de enige manier is om een tussenstop op de terugreis te vermijden. TUI biedt echter geen losse vluchten aan die kant op dus kozen we voor een startpakket met 2 dagen hotel in Mombasa. Uiteindelijk zijn we vanuit Mombasa rechtstreeks naar de spot gegaan. Voor je extra bagage (tot 40kg) betaal je bij TUI 35 euro per enkele reis.

Kite safari Watamu

Na een rustige nachtvlucht naar Mombasa staan Cynthia Ndonga (van Surfari Afrika), mijn Belgische vriend Tijl Polk en chauffeur Sam ons op te wachten. Kitetas op het dak en klaar voor de 2,5 uur durende rit naar het noordelijkere gelegen Watamu.

We stallen onze gear bij Garodina resort. In dit Italiaanse resort heeft Jacopo Cantini van RRD een kiteschool gevestigd. De sfeer is relaxed en het ligt direct aan het strand. Je betaalt ca. 60-80 euro per nacht voor een kamer. Toch nog maar even snel mijn 17m Core XR5 oppompen en met de Ocean Rodeo Mako King de spot verkennen!

Alleen op het warme water van de Indische oceaan, top. Daarna alles klaargelegd voor de downwinder de volgende dag. Toch waard om zo’n grote maat kite mee te sleuren voor op een bijna windloze dag.

De downwinder van ca. 30 kilometer was episch! We werden met een taxi busje naar Jacaranda gebracht (ca. 45 minuten). Halverwege hield het asfalt op en aan het einde kwamen we in een lokale file terecht, m.a.w. een ezel met een kar, even helpen duwen dan maar.

Jacaranda is een puur paradijs, de zandbanken zijn bij eb prachtig zichtbaar met daaromheen de turquoise zee. Lekker even de spot wezen verkennen en gewacht tot de wind richting de 20 knopen ging. De 13.5 opgepompt en klaar voor de 30km downwinder terug naar Watamu. De kust is rustig en idyllisch, mooie rotspartijen steken uit het water. We hebben een lokale instructeur mee dus alles is veilig.

Kite safari Lamu

Het plan is om in de middag het vliegtuig te pakken in Malindi en 20 minuten later komen we op Manda eiland aan. Daar staat een bootje klaar om ons naar Lamu te varen. Lamu is exclusief en remote als je op Google kijkt, Bill Gates heeft er een huis, benieuwd naar dit avontuur.

Kizingoni Beach

In Lamu staat Shawn Richman ons op te wachten om ons te begeleiden tijdens de downwinder van Shala Beach naar de secret spot. We varen naar een verlaten stuk strand waar we onze kites oppompen om de downwinder de beginnen. De rest van de gear gaat mee met de boot. Precies bij zonsondergang kom ik als eerste aan bij een van de meest paradijselijke stukjes aarde, waar Shawn en zijn vrouw Anna ons hartelijk ontvangen.

Kizingoni Beach is prachtig! Neem de kamers aan het strand zelf, een open hut met eindeloos uitzicht over het witte strand en de zee. De andere kamers zijn overigens ook prima en het restaurant + eten zijn, zoals overal in Kenia, perfect geregeld. Bij het restaurant van Kizingoni ligt nog een prachtige infinity pool, met uitzicht over de eilandjes om de spot heen.

Neem ook je kleine maten mee want hoe Noordelijker je aan de kust komt, des te harder het waait.

Lamu

Kite safari Diani

Via Watamu zijn we weer teruggegaan naar het zuiden, de kitespot is Diani Beach. Niet zo exclusief als Lamu maar makkelijk te bereiken vanuit Mombasa en een chille plek. Er zijn een aantal hotels van waaruit je kan kitesurfen maar het is eigenlijk nooit druk op de spot. Het verschil tussen eb en vloed is groot. Bij laag water vaar je over het groene vlakke water, waarbij je het koraal helder door het water ziet. Wordt het vloed? Dan kan je oefenen aan je foil skills of je tricks.

Op ca. 3 kilometer uit de kust zorgt het rif voor mooie cleane golven waar je heerlijk kunt spelen met een waveboardje. Als je rekening houdt met het getij kun je ook hier mooie downwinders maken.

Neem je eigen luxe villa waar je met je hele familie of vriendengroep in kunt. Hier heb je bijvoorbeeld 5 kamers voor max 10 volwassenen en 8 kinderen voor 600 dollar per nacht. Daar kan geen hotel aan tippen. Ook een eigen kok en personeel is inbegrepen! Je zit direct aan het strand, niemand om je heen dus kite oppompen een gaan. Er zijn ook goedkopere villa’s en opties mogelijk.

Diani Beach

Windstille dagen?

Op windstille dagen is het een familiebestemming. Je kunt een dagje nara Wasini eiland en daar met een Dow boot proberen dolfijnen te spotten. Maar als je in Kenia bent is er maar één ding wat je écht moet gaan doen: een Wildlife Safari! Je kan de safari van tevoren plannen maar je kunt ook wat spontaner, en afhankelijk van de wind, beslissen om vanuit Diani een dag of 2 naar bijv. Masai Mara of een andere plek te vliegen. In twee uur vlieg je vanuit Diani naar Masai Mara waar je, als je geluk hebt, de leeuwen, giraffes, cheeta’s, olifanten en hippo’s kunt vastleggen.

Eindoordeel

Kenia is voor mij deze januari en februari een perfecte bestemming gebleken! Dank Wander Life voor de bestemmingstip en OceanBirdz voor de tips op locatie! Elke dag wind, lekker rustig en alle opties mogelijk in Kenia. Van zeer luxe tot spotgoedkoop. Kust en water is er genoeg en aardige mensen die er wonen om je op pad te helpen daar! Ik heb van Kenia genoten, zet hem op je bucketlist!

 

Auteur

Schrijf een reactie