Marokko is een populaire bestemming onder kitesurfers. Met name Dakhla is een waar walhalla voor kitesurfers. Heel veel meer dan kitesurfers en een aantal locals vind je er ook niet. Ook bestemmingen als Essouira en Agadir nemen steeds meer in populariteit toe. Waarom kitesurfen in Marokko zo populair is? Het antwoord is vrij simpel: het waait er vrijwel elke dag!

De populairste kitesurf bestemmingen in Marokko

Dakhla

Als je aan komt vliegen en even uit het vliegtuigraampje kijkt dan denk je echt: waar kom ik terecht? Ik zie alleen maar zand… Dat klopt! Ergens middenin de Westelijke Sahara is de stad Dakhla gesticht. Dakhla ligt op een schiereiland aan de kust van de Atlantische Oceaan. Deze ligging zorgt dan ook voor de goede wind waar Dakhla bekend om staat.

Dakhla behoort tot een van de bekendste kitesurf bestemmingen in de wereld en het is zo’n bestemming waar je een keer geweest moet zijn.

Wind & temperatuur

’s Zomers is het er zo’n 25 graden. In de avond/nacht koelt het af naar een graad of 18. Neem daarom een lekkere trui meer voor in de avonden. De temperatuur van het water ligt het hele jaar rond de 18-20 graden. In de zomer heb je voldoende aan een shorty maar in de andere seizoen is een lang pak aan te raden.

De beste wind heb je tussen maart en oktober met in de zomermaanden kans op écht harde wind (30+). Beter daarom de maanden juni, juli en augustus vermijden. Of juist dan gaan als je van harde wind houdt…

De spots

Bekende spots in en rondom Dakhla zijn:

  • Dakhla Lagoon (main spot): vlak water en constante wind
  • Speed Spot: botervlak water met offshore wind (geen beginners spot)
  • White Dune: spot bij dé beroemde duin
  • Wave Spot: constante wind en goede golven

Dakhla Spirit

Meer over Dakhla lees je in ons blog: Spot Check Dakhla: kitesurfen in de winderige woestijn van Marokko

Essaouira

Essaouira, de naam heb je vast al eens voorbij zien komen. Een traditioneel klein vissersdorpje en een aanrader als je op vakantie gaat naar Marokko. Essaouira is samen met Agadir de bekendste bestemming voor een zonvakantie in Marokko. Maar Essaouira is ook erg populair onder surfers en windsurfers en steeds meer in trek onder kitesurfers.

Waar je in Dakhla redelijk opgesloten zit als het niet waait is er in Essaouira voldoende te zien en bewonderen. De binnenstad is 300 jaar oud en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Pittoreske witte huistjes in smalle straatjes en steegjes, afgewisseld met winkels en markten.

Wind & temperatuur

De beste periode om naar Essaouira te gaan om te kitesurfen is van april tot en met september. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 20 en 30 graden en het water is met 18 – 20 graden ook erg aangenaam. Een shorty is in deze maanden voldoende.

De spot(s)

De main spot van Essaouira is een grote baai met een lengte van ca. 3km.  De wind is in de ochtend vrij kalm en het water daardoor ook. In de middag trekt de wind doorgaans aan en komen de golven binnen rollen.

Wil je écht vlak water? Wijk dan uit naar de lagoon, deze ligt in het zuiden van het de baai. De lagoon is gelegen in een riviermonding waardoor de diepte per dag, week, maand en zelfs jaar verschilt. De lagoon is echter erg smal / klein.

Kitesurfen Essaouira

Agadir

De grootste en populairste badplaats van Marokko; Agadir. Ga je met non-kiters op vakantie dan is Agadir zeker een goede uitvalsbasis. Zonaanbidders komen hier ook aan hun trekken. Verwacht hier niet het échte traditionele Marokko aan te treffen want met haar 700.000 inwoners is Agadir een grote stad. Voor een strand- of kitesurf vakantie is het echter een ideale bestemming.

Wind & temperatuur

Het water is er het hele jaar door rond de 20-23 graden en de luchttemperatuur ligt tussen de 20 en 30 graden. De zon schijnt er 300 dagen per jaar en je hebt dan ook voldoende aan een shorty. De wind begint meestal rond een uurtje of 10 te waaien en is thermisch, dat wil zeggen dat de wind naarmate de dag verstrijkt in kracht toeneemt. Meestal heb je 2-5 dagen wind en dan ca. 2 windstille dagen. De wind is minder betrouwbaar dan op bestemmingen als Essaouira en Dakhla.

De spot(s)

De baai van Agadir is ruim 6 km lang. Het is choppy en als het harder waait komen er kleine golven binnen rollen. Het staat vooral bekend als een plek voor golfsurfers maar er komen steeds meer windsurfers en kitesurfers naar Agadir. Het strand is 200 tot 400 meter breed (afhankelijk van het getij) en dus alle ruimte. In de zomermaanden kan het echter wat drukker zijn met badgasten.

Meer op zoek naar de echte surfvibe? Ca. 20 kilometer ten zuiden van Agadir ligt Taghazout. Taghazout is een van de bekendste surfbestemmingen in de wereld. Tijdens het windseizoen kun je er mooie kitesurfsessies scoren bij Banana Village en Taghazout Bay.

Kitesurfen Taghazout
Taghazout

 

Auteur

Schrijf een reactie