De Egeïsche kust kent een aantal mooie plekken om te wind- of kitesurfen. De baaien rondom de diverse schiereilanden als Çesme/Alaçati, Izmir, Bodrum en Datça hebben de ideale windcondities voor wind- en kitesurfers. Met bekende badplaatsen en bezienswaardigheden om de hoek is hier ook op windloze dagen genoeg te doen. Je vindt in deze regio bekende kitesurfspots als Alaçati, Akyaka en Gökova. In dit artikel meer informatie over de nog relatief onbekende kitesurf spot Gülbahçe in Urla.

Het onontdekte Gülbahçe (Urla)

Gülbahçe, een klein Turks dorp in de gemeente Urla, gelegen op een uurtje rijden van het vliegveld van Izmir. Het dorp heeft iets meer dan 2.000 inwoners. De gemeente Urla staat bekend om zijn olijfbomen, wijngaarden, stranden en goede wind.

Gülbahçe heeft alles om uit te groeien tot populaire kitesurfbestemming maar tot nu toe is het er nooit extreem druk. Precies de reden om er snel heen te gaan!

De kitespot

De spot is ondiep en de wind is doorgaans sideshore. Het ondiepe stuk is meer dan 1 kilometer breed en het blijft ondiep tot ca. 250 – 500 meter vanaf de kust, afhankelijk van de plek. Daarna wordt het diep tot aan de andere kant van de baai, welke meer dan 5 kilometer breed is. Als het hard waait kan je hier leuke kleine kickers en golven vinden (tot ca. 1 meter hoog). Op de spot liggen tevens een paar echte sliders en kickers voor de echte freestyle/wakestyle fanaten!

Middenin de baai ligt een klein eiland waar je, als je zin hebt, ook omheen kunt varen. Let wel op dat je voldoende afstand van het eiland houdt omdat de wind weg kan vallen.

Op zoek naar een accommodatie? Urla Surf House is een aanrader!

De secret spot

Tegenover de baai, op zo’n 20 minuten upwind varen van de main spot, ligt een prachtige zandbank. Ook wel de ‘secret spot’ genoemd. Het water hier is ontzettend vlak en perfect voor een klein aantal kiters. De wind is hier vaak aflandig dus neem voor de zekerheid een rescue boot mee.

Secret spot

De windcondities

Waar je op warme bestemmingen normaal een thermische wind aantreft is dit in Gülbahçe niet het geval. In Gülbahçe waait een Meltemi wind, deze wind ontstaat in de zomer boven de Egeïsche zee. Het is dezelfde wind als in Griekenland en de rest van Turkije, met één groot verschil, de wind is doorgaans zachter en minder vlagerig dan op andere spots. Dit komt omdat de wind direct vanaf zee komt i.p.v. over land. Meestal waait het een 20-25 knopen in de ochtend en in de namiddag neemt de wind langzaam af.

Het windseizoen loopt van mei tot oktober met als beste periode de maanden juli en augustus. Over het algemeen heb je in deze maanden zo’n 80% kans op wind.

No wind days

Geen wind? Ook dan zijn er tal van opties. Ga bijvoorbeeld een dagje naar het authentieke dorpje Alaçati. Pak een skateboard en leef je uit op de halfpipe of ga wakeboarden of suppen. De gemeente Urla staat tevens bekend om zijn wijngaarden, een wijnproeverij is dus ook een aanrader!

Meer over bezienswaardigheden langs de Egeïsche kust lees je in het blogitem:
Vakantie naar de Egeïsche kust? Dit zijn de pareltjes!

Een impressie van de spot

 

Auteur

Schrijf een reactie