Turkije staat waarschijnlijk nog niet op je kitesurf-bucketlist maar het land biedt erg goede condities om te kitesurfen. Het is zeker de moeite waard om Turkije aan je lijstje toe te voegen. De beste kitesurf condities vind je langs de westkust van Turkije, die doorgaans erg groen is en omringt met helder turquoise water. Neem daarbij de lekkere, niet té warme, temperaturen in de zomermaanden en je hebt een bestemming die op je bucketlist thuis hoort.Je hebt wellicht de promo video ‘Turkey – Home of Turquoise’ met daarin kitesurfers Annabel van Westerdorp weleens voorbij zien komen. De video heeft internationaal meerdere prijzen gewonnen en is in 2017 bekroond tot de ‘beste toeristische film van het jaar’.

Kitesurfen in Turkije. Waar moet je zijn?

De meeste spots bevinden zich langs de westkust van Turkije en hebben vlak tot choppy water omdat ze vaak gelegen zijn in baaien. Het is daarom een perfecte bestemming voor zowel beginners als gevorderde kiters. De wind in Turkije is thermisch en wil zeggen dat de wind meestal in de middag aan gaat. Op de meeste spots is het nog relatief rustig al neemt de populariteit de laatste jaren wel toe. Zulke mooie spots met goede condities blijven niet eeuwig verborgen.

De beste & populairste kitesurfspots in Turkije

Gokova / Akyaka

Een baai van maar liefst 3km lang dus genoeg ruimte voor iedereen. De wind gaat hier standaard in de middag aan en is erg constant. Het water is vlak tot choppy. Gokova is uitgegroeid tot een van de bekendste spots van Turkije.

Kitesurf Gokova

Alaçatı

Alaçatı was vroeger vooral bekend onder de windsurfers maar wint sterk aan populariteit onder de kitesurfers. Alaçatı (en Cesme) wordt ook wel het St. Tropez van Turkije genoemd. Veel rijke Turken hebben in dit gebied een vakantiehuis. Veel stenen huizes zijn omgetoverd tot chique boutique hotels en restaurants. De wind is er constant en de wind is het beste in de maanden mei t/m oktober.

Gülbahçe

Niet ver van Alaçatı, ook in de regio Urla, ligt Gülbahçe. Het Urla Surf House is inmiddels een geliefde accommodatie en kitecenter onder kitesurfers. Het dorpje ligt iets meer afgelegen waardoor het op de spot doorgaans lekker rustig is. Het water blijft lang ondiep en is er vlak tot choppy. De wind is hier gemiddeld tussen de 20 en 25 knopen en gaat, in tegenstelling tot veel Turkse spots, ’s ochtends al aan.

Fethiye

Kitesurfen op turquoise water omringt met groene natuur? Fethiye is werkelijk prachtig! Qua natuur een van de mooiste stukken van Turkije. Delen van de James Bond film Skyfall zijn opgenomen in deze omgeving. De wind waait van maart t/m oktober en is thermisch en constant. Kijk niet raar op als er ineens een caretta caretta schildpad langs komt zwemmen.

Fethiye
Fethiye / Oludeniz

Ayvalik

Een traditioneel badplaatsje aan de Noord-Egeïsche zee, aan de overkant van Lesbos. Ayvalik was een van de secret spots van Turkije maar wordt inmiddels populairder onder kitesurfers. Echt druk is het hier overigens nog niet. Het water is vlak als een lagoon en kristalhelder. De zonsondergang sessies zijn hier legendarisch. Hier kun je de zon zien verdwijnen achter een klein eiland terwijl je aan het kitesurfen bent.

Gökçeada

Het grootste eiland van Turkije en gelegen in de Egeïsche Zee van Çanakkale. Gökçeada is een kitesurfparadijs met een relaxte sfeer. Er zijn twee scholen op het eiland. Het eiland staat vooral bekend om haar ongerepte natuur en kleine dorpjes. Heel veel vind je hier verder niet en daarom is het er juist zo relaxed.

Pirlanta Beach

Een kilometers brede baai met super constante wind, dat is Pirlanta. Neem daarbij nog een wit zandstrand, een klein ondiep gedeelte en zelfs een paar golven en je hebt een perfecte kitesurfspot. De kitecenters hier zijn uitgerust met cafe en douches dus je kunt er zo een dag vertoeven. Vanaf het strand heb je uitzicht op het Griekse eiland Chios. Zomers neemt de zwemzone echter wel een groot deel van het strand in beslag.

Bodrum

Bodrum is een van de populairdere badplaatsen van Turkije maar heeft ook een aantal kitesurfscholen. Het is niet zo’n windzekere spot als Gökova en Alaçatı maar het is een ideale bestemming om te combineren met een zonvakantie of als je op pad gaat met familie en/of niet-kitesurfers.

Bodrum view

Didim

Tussen Alaçatı en Gökova ligt Didim. Didim kan maar zo je nieuwe favoriete kitesurf bestemming worden. De spot is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De beste maanden om naar Didim te gaan zijn mei t/m september. Hannah Whitely bezocht de spot en schreef: “a dream spot for beginner to advance kitesurfers. Didim has got it all…”

Overige minder bekende kitesurfspots

Yumurtalik, Finike, Patara, Tasucu, Side, Sinop Akliman

Lees ook: Spot check Turkije: Kitesurfen op de Egeïsche Zee

Auteur

Schrijf een reactie