Toen ik in 2014 mijn kitesurf cursus boekte had ik nooit verwacht dat dit zo’n impact op mijn leven zou hebben. Ik dacht: “Leuk, laten we eens een nieuwe ‘sport’ proberen.” Naarmate de tijd verstreek kwam ik erachter dat kitesurfen niet zomaar een sport is, het is een lifestyle. 

Wat die echte kitesurf lifestyle is? Dat is waarschijnlijk voor iedereen anders, de een ervaart het meer dan de ander, maar we zijn het erover eens dat het de meest verslavende sport ooit is.

Dit is mijn persoonlijke verhaal over hoe kitesurfen mij heeft geïnspireerd, hoe ik anders naar het leven ben gaan kijken en hoe het mij als persoon heeft veranderd.

Kitesurfen is niet zomaar een sport, het is een lifestyle

Om beter te begrijpen wanneer een sport wordt gezien als lifestyle sport raadplegen we het boek ‘Understanding Lifestyle Sport’ geschreven door Belinda Wheaton (Professor in Sport and Leisure Studies). Wheaton haalt 9 kenmerken aan waarvan ik de 5 belangrijkste uitlicht.

Kenmerken lifestyle sporten:

 1. Met inzet van veel tijd en geld, een levensstijl en vormen van collectieve expressie, attitudes en sociale identiteit ;
 2. het hebben van een plezier-ideologie, hedonisme, hoge betrokkenheid en het leven voor het moment ;
 3. voornamelijk beoefend door westerse blanke mannen uit de middenklasse ;
 4. niet – agressief ;
 5. speelt zich af in nieuwe of toegeëigend outdoor zones, vaak niet-stedelijke omgevingen zoals bergen of de zee.

Kitesurfen voldoet aan al deze kenmerken/criteria.

Van ultieme planner naar een lege agenda

In een interview met Sport.nl (2016) gaf ik al aan dat ik door kitesurfen veel relaxter ben geworden. Ik was altijd een redelijke control freak, met name als het over mijn agenda ging. Ik was iemand die alles plande. Had ik op donderdag nog niks voor de zaterdag gepland dan werd ik lichtelijk nerveus.

Door het kitesurfen is dit totaal veranderd, ik plan vrijwel niks meer (behalve kitesurf vakanties). Alles gaat last-minute want stel je voor dat het waait. Ik laat het komen zoals het komt…

Kitesurfing lifestyle
The waiting game

Nieuwe vrienden en verbroken vriendschappen

Het (nieuwe) leven als kitesurf-verslaafde heeft gezorgd voor veel nieuwe vrienden maar ook een aantal verbroken vriendschappen. De voornaamste reden: het is een levensstijl die voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen is.

Het maken van afspraken is moeilijker geworden, met name in de weekenden. Want ja, als die wind ergens is… Zit ik op een zaterdagmiddag op een verjaardag terwijl de bomen tekeergaan, dan heb je echt geen gezellige aan mij. Ik weet het… het is misschien niet erg sociaal, maar ik kan er niks aan doen. De behoefte om het water op te gaan is zo groot, het is een verslaving. En het is niet vreemd dat iemand die niet verslaafd is aan kiten, niet kan begrijpen dat kiters urenlang over hun passie kunnen praten.

Het is een gevoel wat je moet ervaren om het te kunnen begrijpen.

Vrije dag opnemen als het waait

Over het ‘niet begrijpen’ gesproken… Mijn collega’s verklaren mij nog steeds voor gek als ik een vrije dag indien als het waait (en regent). Het soort weer waarbij zij liever thuis of op kantoor zitten. Is het 30 graden en windstil? Dan is het rustig op kantoor. Mijn collega’s nemen een dagje vrij om van de zon te genieten, terwijl ik rustig doorwerk. Zonde van m’n vrije dagen.

Andere kijk op Nederland én de natuur

In 2011 heb ik 7 maanden in het buitenland gewoond en toen ik weer terugkwam in Nederland nog veel met mezelf geworsteld. Ik had niet zoveel met Nederland, ik kon de schoonheid er niet echt van inzien. Slecht weer, vlaktes, geen palmbomen…

Sinds ik ben gaan kitesurfen is mijn kijk op Nederland, en natuur in het algemeen, totaal veranderd. Man man, wat hebben we een prachtig land! Ruim 500 kilometer aan kustlijn, de Noordzee, de duinen, uitgestrekte stukken natuur als de Veluwe en zonsondergangen die werkelijk magisch zijn!

Kitesurfen Wijk aan Zee

Vakanties naar kite bestemmingen

Op vakantie ga ik naar plekken waar het goed waait. Twee keer in een jaar naar El Gouna? Heerlijk! Ik krijg in mijn omgeving vaak de vraag of ik niet meer van de wereld wil zien. Mijn reactie: “Als ik er goed kan kiten, ja hoor!”

Citytrips zijn verleden tijd, zonde van mijn vrije dagen om 5 dagen in een stad rond te hangen. Mijn vrije dagen besteed ik liever aan kitesurf vakanties (en wintersport).

Geen spijt

Ik heb nergens spijt van. Kitesurfen heeft mij zoveel moois gebracht. Het is een lifestyle waarbij je in verbinding staat met de elementen van moeder natuur, je meer geeft om het milieu, je op bijzondere bestemmingen komt, je nieuwe mensen leert kennen, je angsten overwint en geniet van de kleine dingen in het leven.

Welke impact heeft kitesurfen op jouw leven of persoonlijkheid gehad?

Apex Adventures

 

Auteur

8 Comments

  • Wanderlife Reply

   Gelukkig maar Murk! 🙂 Mooie lifestyle…

 1. Zoooo herkenbaar!! Geruststellend dat er meer mensen feestjes skippen en afspraken afzeggen ‘omdat het waait’..!!! 🙂 leuk stuk!

  • Wanderlife Reply

   Leuk om te horen Liese. En je bent zeker niet de enige! 😉

 2. Mooi geschreven dat heb ik nu met wintersport als ik naar de zon zou gaan in de periode dat ik altijd op wintersport ga plan ik wel een vroege winter sport

  • Wanderlife Reply

   Bedankt Arnold. En dat kan inderdaad ook goed met wintersport! 🙂

 3. Heel mooi verhaal Linda. Mooi om zo’n passie als kitesurfen te hebben.

Schrijf een reactie