Ik ben helemaal niet zo psychologisch aangelegd maar toen ik op een onderzoek stuitte wat over Flow en Positieve Psychologie ging, bleef ik toch even lezen. Kern van het verhaal is dat mensen het gelukkigst zijn als zij in een staat verkeren waarin ze helemaal opgaan in de activiteit waarmee ze bezig zijn. Hey, dit lijkt verdacht veel op kitesurfen!?

Eerder schreef ik al een blog over 10 tekenen dat je verslaafd bent aan kitesurfen, zou ik in dit onderzoek de diepere achterliggende oorzaak vinden? Waar komt het gevoel van extase tijdens het kitesurfen vandaan?

Professor Mihaly Csikszentmihalyi

Wist je dat de uitspraak “Go with the flow” zijn originele afkomst dankt aan de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi? Mister M, dat typt wat makkelijker, is één van de grondleggers van de Positieve Psychologie.

Mister M merkte dat mensen het gelukkigst zijn als zij en een staat verkeren waarin ze helemaal opgaan in de activiteit waarmee ze bezig zijn. Voor zijn geluksonderzoek interviewde hij meerdere mensen en vaak werd een metafoor genoemd die te maken had met ‘stromend water’ (flow).

Flow

De mentale toestand waarin je helemaal opgaat in je bezigheid wordt ‘flow’ genoemd. Flow brengt een gevoel van geluk, voldoening en ontspanning met zich mee. Alle andere gedachten en gevoelens verdwijnen tijdelijk naar de achtergrond. Er is sprake van een flow als er ten minste enkele van de onderstaande kenmerken aanwezig zijn.

De kenmerken van een flow:
– Er is een duidelijk doel;
– Extreme concentratie en doelgerichtheid;
– Verlies van zelfbewustzijn: men gaat volledig op in de activiteit en vergeet zichzelf;
– Verlies van tijdsbesef, de tijd vliegt voorbij;
– Directe feedback: succes en falen zijn onmiddellijk duidelijk, zodat men daarop het eigen handelen direct kan aanpassen;
– De activiteit is belonend, hij is bijvoorbeeld erg leuk;
– Gevoel van persoonlijke controle over de situatie of activiteit;
– Gevoel van uitdaging, waarbij het wel haalbaar is: de activiteit is uitdaging maar nét niet te moeilijk om met succes uit te voeren. 

Kitesurfen. In the flow
Foto gemaakt door: Inez Vree

Kitesurfen en flow

Flow ontstaat tijdens een activiteit die past bij je skills, het uiterste van je vraagt maar net niet te moeilijk is. De focus die hiervoor nodig is geeft je de mogelijkheid één te worden met wat je doet en elk gevoel van tijd te vergeten. Mensen die in een flow zitten vergeten zelfs vaak dat ze honger of dorst hebben, een blessure op hebben gelopen, etc. Omdat de activiteit in zichzelf zo belonend is. Heel herkenbaar voor kitesurfers!

Neuropsychologen kunnen de flow duidelijk terugzien in je hersenen. Het brein stimuleert een aanwas van norepinefrine, dopamine, endorfine, anandamide en serotonine. Deze stofjes samen geven het gevoel van extreme focus en geluk. Precies die rush die mensen verslaafd maakt aan hun sport of hobby.

Kitesurfen is een sport die veel van je vraagt, denk aan focus, concentratie, coördinatie en uithoudingsvermogen. Je speelt met de elementen van de natuur en die kunnen zo omslaan. Daarnaast is kitesurfen uitdagend omdat er altijd wel iets nieuws is wat je graag wilt leren, van je eerste meters varen tot de eerste sprongen en tricks.

Zit jij zo diep in je kitesessie dat je er volledig in opgaat, alles om je heen vergeet en ineens alles lukt? Dan is er een grote kans dat je in een flow zit. En die flow willen we vaker ervaren, daarom gaan we door weer en wind naar het strand, terwijl een ander liever binnen blijft.

Dé reden dat kitesurfen zo verslavend is!

Kitesurfen in Dakhla
Foto gemaakt door: Girlzactive

Niet alleen hoogtepunten

Natuurlijk zorgt niet elke kitesurf sessie voor een ‘flow’. Voor een flow is iets extra’s nodig en het is niet te forceren. Veel sessies zijn lekker maar niet ‘bijzonder’ en soms zelfs teleurstellend, denk aan weinig of vlagerige wind, te druk op de spot, teveel stroming, kapot materiaal… we herkennen het allemaal.

Een flow kun je niet afdwingen, het is een toestand die spontaan ontstaat wanneer alles lijkt samen te vallen. Je fysieke gesteldheid is goed, je hebt de juiste vibe te pakken, een trick waar je al maanden voor traint lukt ineens, etc. Een magisch moment waarin alles lukt en je niks verkeerd kunt doen.

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie