Op een 6 uur rijden van Amsterdam vind je Sankt Peter Ording, een bijzondere (kitesurf) bestemming gelegen aan de Duitse Noordzeekust. Jaarlijks wordt hier de Multivan Kitesurf Masters Finale georganiseerd. Een van de grootste kitesurf events van Europa. Alle (grote) kitesurf merken zijn aanwezig met een stand en testmateriaal. Overdag zijn er wedstrijden en ’s avonds veel feestjes… Al met al een aanrader!

Kitesurfen in Sankt Peter Ording

Sankt Peter Ording is één van de bekendste kitesurf bestemmingen van Duitsland. De spot is nooit hetzelfde… de condities zijn erg wisselend, afhankelijk van het getij, de windrichting en de sterkte. Het kan zijn dat je de ene dag een paar honderd meter naar het water moet lopen en de andere dag een goede 1.500 meter. Je kunt op een groot deel van het strand parkeren maar let op! Het verschil qua tij kan hier 3 meter zijn waardoor er regelmatig auto’s vast komen te staan. Precies de reden waarom je hier veel restaurants en huizen op hoge palen ziet staan. Een bijzonder aanblik!

Sankt Peter Ording palen

De spot

Het strand is ruim 2 kilometer breed en maar liefst 12 kilometer lang. Daarmee is het tevens het grootste strand in Duitsland. Gedurende het kitesurfseizoen (april – november) kan je de auto parkeren op de spot (het strand). Sankt Peter Ording is gelegen op een schiereiland waardoor je op meerdere plekken kunt kitesurfen met bijna alle soort condities.

Je vindt er vlak water voor freestylers, ondiepe lagunes voor beginners en wave spots. Hoe sterker de wind, hoe groter de golven. De golven zijn elke dag anders, van niets tot middelgrote golven. De enorme zandbanken maken de spot erg bijzonder. Kijk wel uit voor de sterke stroming bij eb aangezien deze erg sterk en offshore is.

Wind- en water statistieken

Zolang de Noordzee niet bevroren is kan je het hele jaar door kitesurfen in Sankt Peter Ording. Echter kan het in de winter erg koud zijn. Je kunt de temperaturen redelijk vergelijken met de temperaturen die wij in Nederland hebben. Het is dus aan te raden om het gehele jaar door in een wetsuit te kiten. Enkel op echt hete zomerdagen kan je ervoor kiezen om een shorty aan te doen. De watertemperatuur ligt rond de 7 graden in april en 18 graden in de zomer.

De beste wind vind je hier van maart tot begin juni en van september tot november. Neem een 7m, 9m en 12m mee en je zit vrijwel altijd goed.

Wat te doen als het niet waait?

Ook op de dagen zonder wind hoef je je in Sankt Peter Ording niet te vervelen! Huur bijvoorbeeld een fiets en ga de natuur in. Andere activiteiten zijn o.a.:
– Suppen
– Surfen
– Paardrijden
– Golfen
– Boottocht naar Helgoland eiland

Accommodaties

Het hele dorp staat vol met hotels, appartementen en vakantiehuizen. Last minute naar St. Peter Ording en is het lastig om een kamer te vinden? Zet dan je tentje op op een van de vele campings in de buurt.

 

 

Auteur

Schrijf een reactie