Je kunt wel zeggen dat Sri Lanka zichzelf aan het profileren is als een van de beste kitesurf spots in de wereld. Ook het (normale) toerisme in Sri Lanka komt weer snel op gang. Wil je nog voor een leuke prijs die kant op en niet in massa-toerisme terecht komen, dan is dit je kans! Vergeet niet dat je voor Sri Lanka een visum nodig hebt. In dit artikel vertellen we je alles over de bekendste kitespot van het land: Kalpitiya, wat je naast het kitesurfen kunt doen en wat je nodig hebt voor het aanvragen van een visum.

De spots in Sri Lanka

Main spot: Kalpitiya Lagoon

De belangrijkste kitesurf spot van het land is de lagoon van Kalpitiya. Je vindt er veel kitesurf centers, scholen en plekken waar je gear kunt huren. De wind is constant rond de 25 knopen en het water is erg vlak. Het is dan ook niet zomaar dat veel pro riders de lagoon kiezen als plek om te trainen.

De plek om te launchen bevindt zich op de brede zandbank die de lagoon van de Indische Oceaan scheidt. Dit is aan de andere kant dan waar de scholen gevestigd zitten. Met de tuk tuk ben je er in 5-15 minuten (afhankelijk vanuit welke school je start).

Met een 40-45 kiters voelt het nog ruimtelijk aan op de lagoon, daarna begint het ‘druk’ te worden. Ben je wat meer ervaren en wil je meer ruimte dan kun je ervoor kiezen om over de zandbank heen te gaan en op de Indische Oceaan te kiten. Beginners kunnen beter in de lagoon blijven omdat ze hier sneller zullen leren en het veiliger voor ze is.

Second spot: Indische Oceaan

Vind je het te druk worden op de lagoon? Ga dan de zandbank over en je komt op de Indische Oceaan uit waar je alle ruimte hebt en kunt spelen met de kleine golven en bijvoorbeeld je waveboardje kunt gaan testen.

Donkey Spot

Op 300 meter van de lagoon van Kalpitiya ligt Donkey Spot, de plek voor iedereen die echt wat golven wilt scoren. Er ligt een reef break net buiten de kust die zorgt voor mooie cleane golven. De golven zijn meestal tussen de 1,5 en 3 meter hoog en dus ideaal om ook je golfsurf-skills te oefenen als het een dagje minder waait.

Overige spots in de buurt van Kalpitiya

  • Kappalady lagoon
  • Puttalam lagoon
  • Vella Island
  • Mannar

Kitesurfen Sri Lanka

Praktische informatie

Wind: Het hoofdseizoen loopt van midden mei tot het eind van september. Deze periode wordt de ‘main’ season genoemd en de wind waait vrijwel dagelijks rond de 25 knopen. Sri Lanka heeft echter twee seizoenen, het tweede seizoen loopt van midden december tot februari/maart. De wind is in deze periode iets minder betrouwbaar en doorgaans lichter (15-20 knopen) dan in het hoofdseizoen maar wel veel minder vlagerig!

Water: Kalpitiya staat bekend om haar lagoon met vlakwater wat het een ideale spot maakt voor beginners en freestylers. De kleur van het water is niet altijd even aantrekkelijk maar laat dat je niet tegenhouden!

Temperatuur: De temperatuur in Sri Lank ligt bijna het hele jaar tussen de 25 en 30 graden. De temperatuur van de lagoon ligt rond de 26 graden. Geen wetsuit nodig dus!

Visum: Om Sri Lanka te mogen betreden heb je een visum nodig. Dit visum is eenvoudig vooraf online te bestellen en wordt ook wel ‘elektronische toestemming’ genoemd. Houdt er rekening mee dat je wel aan bepaalde eisen moet voldoen.

Waar moet je aan voldoen om een visum aan te kunnen vragen?

  • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst in Sri Lanka (let dus op als je je visum al eerder aanvraagt).
  • Je paspoort moet nog minimaal 2 lege visumpagina’s hebben en deze moeten tegenover elkaar liggen.
  • Je hebt een retour- of doorvlucht ticket nodig
  • Je moet aan kunnen tonen dat je beschikt over voldoende financiële middelen

Via E-visums.nl kun je eenvoudig je Eta Sri Lanka online aan voor € 49,95.

Let op: het visum is 180 dagen geldig vanaf de datum dat het uitgegeven wordt en je mag maximaal 30 dagen in Sri Lanka verblijven.

No wind activities in Sri Lanka

Sri Lanka stijgt in populariteit als toeristische bestemming. Zet het dan ook snel op je lijstje de komende jaren nu het er nog ‘echt’ is. De stad Kalpitiya ligt vrij afgelegen maar gelukkig is er genoeg te doen. Voor de kust ligt een fenomenaal rif (de grootste in Sri Lanka) waar je mooi kunt snorkelen of duiken.

Verder kun je walvissen en dolfijnen spotten. Voor de kust van Kalpitiya leven o.a. potvissen, dwergvinvissen en zelfs blauwe walvissen. Er zijn verschillende lokale touroperators die je meenemen naar de beste plekken om walvissen te spotten. Je kunt er ook voor kiezen om het water zelf te ontdekken op een SUP (stand-up paddle board).

Liever andere wilde dieren spotten? Ga dan naar het Wilpattu National Park op steenworp afstand. Hier vind je o.a. olifanten en luipaarden.

Veel plezier!

Lees ook: Kitesurf vakantie in september. Waar moet je heen?

Auteur

Schrijf een reactie