Ski of snowboard je al wat langer en ben je toe aan een nieuwe uitdaging en extra adrenaline rush? Tignes is samen met Val d’isere een ware speeltuin voor freeriders. Freeriden, ook wel off-piste genoemd, is een variant op het traditionele on-piste skiën en snowboarden. De naam off-piste zegt het eigenlijk al; je gaat buiten de pistes, buiten de begaande paden. In het wereldje ook wel ‘poederhappen’ genoemd.

Freeriden is niet geheel zonder risico’s aangezien de kans op lawines buiten de pistes velen malen groter is. Ga dan ook enkel off-piste met een gecertificeerde gids en de juiste uitrusting. UCPA biedt dit soort georganiseerde reizen aan in o.a. Tignes – Val d’Isere. In dit artikel meer informatie over het leren freeriden met UCPA.

Leren freeriden met een gids van UCPA

Leren freeriden (off-piste) is niet iets wat je zomaar zelf moet gaan doen. Je moet weten wat je doet, waar je gaat rijden, hoe je de sneeuw moet lezen, welk materiaal je bij moet hebben, hoe het materiaal werkt, waar je op moet letten, etc. Zodra je off-piste gaat is de kans op lawines namelijk vele malen groter.

Tijdens de ‘introductie off-piste reizen’ van UCPA leer je de skills die je nodig hebt om off-piste te gaan. Onder begeleiding van een gecertificeerde gids leer je de juiste technieken voor verschillende soorten sneeuw en sneeuwdieptes. Daarnaast leer je hoe je je lawinepieper, schep en sonde moet gebruiken en wat je moet doen als je verrast wordt door een lawine.

Off piste Tignes

De mooiste off-piste routes voor beginners

Tignes en Val d’Isere beschikken samen over een van de grootste off-piste gebieden die bereikbaar zijn met de lift. Het gebied is daarom erg geliefd bij zowel beginnende als gevorderde freeriders. Neem daarbij ook de hoogte van het skigebied en je hebt de hele winter gegarandeerd off-piste fun!

Tour du Charvet

Dit is een van de bekendste off-piste rund in Val d’Isere. Je neemt de Grand Pré stoeltjeslift naar boven, board/ski een stukje langs te top voordat je rechts de grote vlakte insnijdt. Vanaf hier kunnen minder ervaren skiërs en boarders doorrijden naar rechts tot het einde van de kom en dan aan de onderkant weer naar links. Anderen gaan misschien liever recht naar beneden.

De Tour du Charvet is een route die erg geschikt is skiërs en snowboarders die hun eerste off-piste meters willen maken. De hellingen zijn glooiend en niet te stijl. Echter biedt de route wel voldoende uitdaging!

The Lost Valley

Wauw! The Lost Valley (Frans: Vallée Perdue) is een prachtig stukje verstopte natuur. Je vindt hier misschien wel de mooiste en meest bijzondere runs van Tignes en Val d’Isere. The Lost Valley is eigenlijk een kloof waar je doorheen board / skiet. De kloof is soms maar een meter small en op een gegeven moment moet je zelfs, afhankelijk van de sneeuwhoogte, onder een rots door kruipen. De kloof is goed te doen voor beginners, het was voor velen bij ons zelfs de eerste keer off-piste en iedereen kwam er goed doorheen. Ga hier wel met gepaste snelheid doorheen aangezien er zomaar een rots om de hoek kan liggen. De Lost Valley begint onderaan de Tommeuse lift, volg de groene piste en duik op een gegeven moment aan de linkerkant de geul in.

Vallee Perdue

The Great Pissaillas

Deze afdaling ligt dichtbij de pistes en liften en de sneeuwcondities zijn er, vanwege de hoogte, erg goed. Vanaf de top van de Cascade Express pak je de Moraine afdaling tot je een lang, vlak stuk bereikt. Vanaf hier kan je de piste verlaten waar je maar wilt.

Over UCPA

Het leuke aan UCPA is dat het een all inclusive concept is. Boek je je reis met UCPA dan zitten daar lessen bij in, een leraar/gids, materiaal, skipas, 3 maaltijden per dag, avondentertainment, etc. Je slaapt in 2 of 4 persoonskamers en kunt het een beetje vergelijken met een hostel. De prijzen zijn laag omdat er verwacht wordt dat je zelf een steentje bijdraagt. Zo ruim je zelf je tafel af na het eten en maak je bij het uitchecken zelf je kamer schoon.

De accommodatie van UCPA in Tignes ligt op ca. 50 meter van de lift. Er is ruimte voor ca. 400 personen. De sfeer is er goed en je vindt er naast een bar ook een pooltafel, tafeltennis, tv-kamer en er is dagelijks een avondprogramma, van beach parties tot karaoke.

Disclaimer: Wij bezochten Tignes als onderdeel van een persreis met Check-in PR en Savoie Mont Blanc.

Lees ook: 7 leukste to-do’s tijdens een wintersport vakantie in Tignes

Auteur

Schrijf een reactie