Er bestaan inmiddels zoveel kitesurf mythes die mensen ervan weerhouden om te leren kitesurfen. Sinds ik kitesurf krijg ik vaak de vraag of het moeilijk is en de opmerking “Ja, maar jij bent ook wel sterk”. Nee, dat valt best mee, ik heb gewoon vrij brede schouders… Tijd om voor eens en altijd af te rekenen met de grootste mythes en vooroordelen die rondom kitesurfen bestaan.

Laat je niet afschrikken door deze kitesurf mythes 

  1. Je moet sterk zijn

Één van de dingen die ik vaak hoor is dat je erg sterk moet zijn als je wilt gaan kitesurfen. Wat de meeste mensen niet weten is dat de kracht waarmee de kite je trekt, opgevangen wordt door je trapeze. Je hoeft helemaal niet sterk te zijn om te leren kitesurfen. Een kite kan je bij wijze van met twee vingers al sturen. Daarbij speelt techniek een grote rol in het kitesurfen.

Ik heb altijd een hekel gehad aan de sportschool. Toen ik begon met kitesurfen bestonden mijn armspieren niet… en toch hield ik het uren achter elkaar vol. In tegenstelling tot wakeboarden waarbij m’n armen na 15 minuten al voelen alsof ze elk moment kunnen exploderen.

  1. Ik ben te dik / te dun / te lang / te klein / te oud / te jong

Kites zijn er in veel verschillende maten. Als je wat kleiner en lichter bent dan vaar je doorgaans een kleinere kite dan de gemiddelde man. Daarbij zijn er boards en trapezes in allerlei maten te vinden. Op leeftijd maar is je fysieke gesteldheid nog goed? Dan ben je niet te oud om te gaan kitesurfen. Er is geen maximale leeftijd!

De minimumleeftijd om kitesurfles te volgen is echter vaak 8 jaar en je moet minimaal 30 kilo wegen (i.v.m. veiligheid). Daarvoor kan je gerust aan de slag met een trainerkite. Een trainerkite is een kleinere versie van een kitesurf kite en is de eerste stap in het kitesurfen.

Als je denkt dat je te oud bent, bekijk dan deze video eens.

  1. Kitesurfen is extreem gevaarlijk

Nog zo’n mythe… De safety systemen van kites zijn door de jaren heen enorm ontwikkelt. Als je op een normale manier leert kitesurfen (door lessen te nemen) weet je hoe een kite en safety in elkaar zit en wat je moet doen in gevaarlijke situaties of als er iets gebeurd.

Als je twijfelt, niet gaan en ga nooit alleen ergens het water op. Ga niet het water op als het stormt of als je de wind niet vertrouwd. En let vooral niet op de pro’s die dat wel doen!

  1. Je hebt geen les nodig

Als je zonder les het water op gaat is het inderdaad wel een extreem gevaarlijke sport. Je bent dan een gevaar voor jezelf én anderen op het water (en op het strand). Dat je een hele goede wakeboarder, snowboarder of windsurfer bent wil niet zeggen dat je ook kunt kitesurfen. Kitesurfen bestaat voor 80% uit kite skills en 20% uit board skills.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: “Neem les!”

  1. Ik neem een les en eind van de dag kan ik varen

Ha Ha Ha! Als je denkt dat kitesurfen iets is wat je ‘zomaar even doet’ dan heb je het echt goed mis. Ik schreef niet voor niets hierboven dat je ten alle tijden les moet nemen. En als je denkt dat je aan het einde van je eerste (of tweede) les meteen kan varen, dan moet ik je ook teleurstellen. Dit is ook de reden dat de meeste kitesurfcursussen uit drie dagen bestaan. Controle krijgen over de kite is de basis van alles wat je daarna gaat doen, daarom wordt hier tijdens de les ook veel tijd aan besteed.

Kitesurfen is letterlijk vallen en opstaan. Je moet veel uren maken en hebt echt wel doorzettingsvermogen nodig. In vergelijking met windsurfen en golfsurfen is de leercurve van kitesurfen echter veel steiler, wat je niet zou zeggen in het begin. Een ‘fatsoenlijke’ kitesurfer worden is makkelijker en sneller dan een fatsoenlijke golfsurfer of windsurfer. Dat is precies wat kitesurfen zo leuk maakt, het gevoel van succes!

Leren kitesurfen
Een van mijn eerste kite sessies…
  1. Kitesurfen is te duur

Het is natuurlijk een stuk duurder dan voetbal of tennis maar er zijn altijd wel leuke deals voor kitesurf gear te vinden. Voor een complete beginner set (kite, bar, trapeze, board) ben je snel minimaal 1.400 a 1.500 euro kwijt. Dat lijkt erg veel, maar wat dacht je van wakeboarden? Elke keer als je gaat wakeboarden betaal je al snel 30 euro voor een uur en een eigen boot is al helemaal niet te betalen! 😉

Eenmaal je kiteset compleet kan je gaan wanneer je wilt (en als het waait), zonder extra kosten. Daarna is het een kwestie van af en toe wat vervangen en kijken voor een goede deal voor je tweede en/of derde kite. Wist je dat kitesurfen trouwens heel veel gratis voordelen heeft? Daardoor valt het allemaal best mee…

  1. Kitesurfen kan alleen op zee of de oceaan

Fout! Kitesurfen kan eigenlijk op elk groot stuk water, mits het er toegestaan is. Grote meren en lagoons zijn ideaal voor beginners omdat het water er doorgaans erg vlak en ondiep is. Op de website van de Nederlandse Kitesurf Vereniging kan je zien waar je wel/niet mag kitesurfen in Nederland. Hou je hier aan zodat spots bewaard blijven. Er staan namelijk best wat spots onder druk door de Natura 2000 wet.

Kitesurfen kan natuurlijk ook in de winter op sneeuw (snowkiten) of op ijs (ijskiten).

  1. Ik heb al een wakeboard, nu heb ik alleen nog een kite nodig

Neeheeee, eigenwijs! Je wakeboard is anders gedesignd dan een kiteboard. Een kiteboard is lichter en een wakeboard vaar je doorgaans met boots. Een kiteboard heeft straps zodat je er makkelijker in kunt komen terwijl je in zee ligt en de kite ook nog onder controle moet houden.
Daarnaast heeft een kiteboard minder rocker (het board is platter), dit komt omdat het bedoeld is om het board op de rail (rand) te varen. Een kiteboard moet makkelijk door choppy water en golven kunnen snijden.

  1. Ik heb een super deal gevonden voor een kite op Marktplaats

Oh echt? Als je geen ervaren kitesurfer bent en niet precies weet wat je wilt, raad ik je af om zomaar een kite op Marktplaats te kopen. Is het je ooit opgevallen dat er bij bijna elke kite staat “perfect voor beginners”? Geloof niet alles wat er staat.

Ik heb weleens mensen het strand op zien lopen met een kite die ze net gekocht hadden via Marktplaats. Eenmaal de kite uit de tas/ in de lucht komen ze erachter dat die toch niet helemaal is zoals het hoort. Lijnen kloppen niet qua lengte, een goede safety ontbreekt, etc.

Praat met iemand in een surfshop of bijvoorbeeld met je kitesurfinstructeur over welke setup het beste is voor jou en koop het via hen. Als je eenmaal ervaren bent en weet waar je allemaal op moet letten kan je altijd eens op Marktplaats kijken. Maar koop nooit ongezien een kite!

  1. Kitesurfen… dan vlieg je alleen maar door de lucht toch?

In magazines en video’s zie je altijd de pro’s die de meest bizarre tricks doen. Kitesurfen is zoveel meer dan dat. Springen en nieuwe tricks leren is natuurlijk erg leuk, maar met mooi weer op een mooie spot gewoon lekker heen en weer varen is ook heerlijk. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt… Springen is natuurlijk ook niet iets wat je gelijk doet. Zorg eerst dat je de basis goed onder de knie hebt en goed upwind kunt varen. Als je dat én de kite helemaal onder controle hebt kan je gaan nadenken over je eerste sprongen.

  1. Elke keer weer crashen in het water. Dat doet pijn!

Crashen in het water ja, het is geen beton. OK, zo kan het soms wel voelen, met name als je van hoog komt of heel snel gaat. Zolang je geen hele gekke tricks doet valt het allemaal wel mee. Over het algemeen land je vrij zacht omdat je nog niet super hard gaat en je kite je lift als deze nog in de lucht hangt. Zout water in je ogen, neus en oren is misschien nog wel het vervelendste… 😉 En adrenaline werkt natuurlijk verdovend dus de meeste pijntjes voel je waarschijnlijk pas een dag later!

Lees ook: Leren kitesurfen? De ‘waar moet je beginnen FAQ’

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie