Je wilt graag leren kitesurfen maar weet niet zo goed waar je moet beginnen en hebt nog een miljoen vragen die door je hoofd spoken. Heb ik kitesurf les nodig? Wat moet ik weten voordat ik ga kitesurfen? Hoe kies ik de juiste kitesurfschool? Hoe vind ik een goede kitesurf locatie? Wat moet ik meenemen naar mijn kitesurf les?

Antwoord op de meest voorkomende kitesurf vragen van beginners

  1. Is het makkelijk om te leren kitesurfen?

Niemand zal je ooit vertellen dat kitesurfen ‘makkelijk’ is maar echt ‘moeilijk’ is het ook niet. Het ligt er natuurlijk aan of je eerder water- en/of boardsports hebt beoefend, hoeveel lef je hebt en hoe je conditie is. De leercurve in kitesurfen is vrij snel, je merkt dat je elke keer een stap vooruit gaat waardoor je snel dat trotse gevoel hebt en je snel verslaafd raakt aan de sport. Maar verwacht niet dat jij na twee jaar doet wat je de pro’s ziet doen… 😉

  1. Kan ik alleen leren kitesurfen als ik heel sportief ben?

Nee! Je hoeft niet super sportief of getraind te zijn om te leren/kunnen kitesurfen. Wat de meeste mensen vergeten of niet weten is dat de kracht, waarmee de kite je trekt, wordt gedragen door je trapeze. Dat betekent dat kitesurfen vrij weinig kracht vereist. Daarbij speelt techniek een grote rol bij kitesurfen. Als je eenmaal zover bent dat je unhooked tricks gaat doen komt er de nodige kracht bij kijken.

Kitesurfen in Dakhla

  1. Kan ik het mezelf aanleren of moet ik echt les nemen?

Jezelf aanleren is een NO GO! Een goede kitesurfcursus bestaat doorgaans uit drie lessen, deze heb je ook echt nodig om de sport daarna veilig te kunnen beoefenen. Kitesurfen is een gevaarlijke sport als je niet weet wat je doet! Hoe werkt de safety van een kite? Hoe hard stuur je? Waar komt de wind vandaan? Hoe herstart je een kite als hij in het water ligt? Etc.

Neem dus ten alle tijden les.

  1. Hoe kies ik de juiste spot om het te leren?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Veel zullen je zeggen: vlak water, constante wind, ondiep, geen obstakels, etc. Inderdaad, dat zijn ideale omstandigheden om (snel) te leren kitesurfen. Ik heb zelf les gehad op zee (bij Apex Adventures in Ijmuiden) en moet zeggen dat ik dat iedereen aan kan raden. Veel in mijn omgeving hebben les gehad met die, hierboven beschreven, ideale condities en worden als ze daarna een keer naar zee gaan echt verrast door de woestheid en kracht van zee waardoor ze ineens het gevoel hebben niks meer te kunnen. Dit heb ik nooit gehad. Als je het op zee leert dan weet je wat je te wachten staat en hoe je om moet gaan met een kite in de golven. Daarnaast is de wind op zee doorgaans constanter en waait het er eerder. Dat betekent dat je je lessen waarschijnlijk sneller af kunt ronden.

Mijn advies is dan ook: Neem les op zee en ga daarna zoveel mogelijk naar binnenwater om echt te leren varen. Of: Neem les op binnenwater maar daarna nog eens een aantal coaching lessen op zee zodat je niet verrast wordt.

  1. Wat zijn goede spots in het buitenland om het te leren?

Er zijn heel veel mooie spots in de wereld met constante wind, vlak water, etc. Van Brazilië tot Zuid Afrika. Hieronder een aantal mooie spots iets dichterbij:

El Gouna Egypte

  1. Hoe vind ik een goede kiteschool?

Er zijn meerdere criteria waarop je een kitesurfschool uit kunt zoeken. Belangrijke factoren:

  • Zijn de leraren gecertificeerd? Het is belangrijk dat de leraren gecertificeerd zijn door een van de grote organisatie zoals IKO.
  • Heeft de school goed/nieuw materiaal? Je kunt altijd even navragen uit welk jaar het materiaal komt waar ze les mee geven.
  • Zit de school op een goede spot? Belangrijk is dat de school op een spot staat waar de kans op wind groot is, het niet te druk is, etc.
  1. Hoe lang duurt het voordat ik de basis onder de knie heb? Hoe lang duurt het voordat ik kan kitesurfen?

Dit hangt natuurlijk erg van jezelf af, het soort les (prive of in een groep), de omstandigheden op het water en de wind. Meestal bestaat een beginnerscursus uit zo’n 10 tot 12 uur, deze heb je ook echt nodig om bij de waterstart aan te komen. Sommige leren het sneller en anderen hebben misschien wat extra lessen nodig. Ga ervan uit dat het je minimaal 3-4 dagen kost om een cursus af te maken.

Als je toe bent aan je waterstart en je vertrouwd het nog niet helemaal, kan je altijd nog een paar coaching lessen nemen. Je krijgt dan goede tips en wordt begeleid/geholpen als er iets op het water gebeurd.

  1. Moet ik privélessen of groepslessen nemen?

Groepslessen klinken aantrekkelijk omdat ze goedkoper zijn, maar uiteindelijk minder effectief omdat je je uren deelt met anderen. Daarbij leert iedereen op zijn eigen tempo en moet je bij groepslessen misschien wachten op je kitebuddy’s die maar blijven hangen op dat ene onderdeel.

Wil je frustraties voorkomen en effectief les? Dan is een privécursus een aanrader!

  1. Wat zijn de gevaren en hoe vermijd ik die?

Het grootste gevaar is geen les volgen en denken dat je het wel even doet. Op dat moment ben je een gevaar voor jezelf en iedereen op en rondom het water.

Tijdens de les leer je alle do’s and don’ts en hoe je de sport veilig kunt beoefenen.

  1. Wat moet ik meenemen naar mijn kitesurfles?

Het ligt een beetje aan de spot en het weer. Schijnt de zon? Zorg dan voor goede zonnebrandcrème. Je verbrandt levend op het water. Verder kan je in principe alle spullen van de kitesurfschool gebruiken: wetsuit, schoentjes (indien nodig), helm, drijfvest, etc.

Vergeet natuurlijk je bikini/ zwembroek en handdoek niet.

  1. Wanneer kan ik het beste eigen materiaal aanschaffen?

Heb je je kitesurfcursus afgerond en heb je het gevoel dat dit dé sport is voor jou? Dan is het tijd om na te denken of je eigen spullen aan wilt schaffen.

Als je enkel 1 keer per jaar ergens in het buitenland wilt gaan kiten is het wellicht niet nodig om eigen spullen te kopen en kan je misschien beter een setje huren.

Ben je totaal verslaafd en wil je elke vrije minuut op het water doorbrengen, dan is het absoluut aan te raden om eigen spullen te kopen.

Kitesurfen Gülbahçe

  1. Waar let ik op bij het kopen van spullen? Waar moet ik beginnen?

Vraag vooral om advies. Van shops maar vooral ook van mensen om je heen die kitesurfen. Zij kunnen je goed vertellen waar je op moet letten en wat je wel/niet moet doen. Ook de kitesurfschool waar je les hebt gehad kan je goed informeren. Scholen geven meestal les met het nieuwste materiaal en kites die erg vergevingsgezind zijn. Een dergelijke kite overnemen is dus ook een mogelijkheid.

Laat je goed informeren over de verschillende types kites en de maten. Hetzelfde geldt voor het board. In winkels kan je vaak een leuke korting krijgen als je een complete set koopt. Vraag ook eens naar wat ze nog aan overjarig materiaal hebben, hier zitten vaak leuke kortingen op. Tweedehands is natuurlijk ook een optie maar zorg dan dat je iemand meeneemt die weet waar je op moet letten.

  1. Hoe kom ik in contact met andere kitesurfers?

Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met andere kitesurfers.
– Kitesurf forums: bv. Hanglos
– Kitegroepen op Facebook: bv. NL Kitesurfers
– Laat je toevoegen aan een Whatsapp groep

Daarnaast zijn er diverse partijen die kitesurfvakanties aanbieden voor groepen. De leukste manier om in contact te komen met gelijkgestemden!

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie