Zin in actie en denk je eraan om te leren wakeboarden? Dan zit je waarschijnlijk met veel vragen. Veelvoorkomende vragen zijn bijvoorbeeld: Kan ik beter aan de kabel of achter de boot wakeboarden? Wat heb ik nodig om te kunnen wakeboarden? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Leren wakeboarden: boot of kabel?

Als je gaat wakeboarden heb je de keuze om dit achter de boot te doen of op een cablepark. Ga je voor het eerst? Dan is het slim om een cablepark uit te zoeken met een 2.0 systeem. Een 2.0 systeem is de makkelijkste methode om het wakeboarden te leren.

Een 2.0 systeem gaat enkel heen en weer en heeft geen bochten. Je hangt alleen aan de baan en krijgt daardoor 1 op 1 begeleiding. De instructeur kan de baan zelf besturen qua snelheid en zo kun je eerst oefenen met het opstaan. Heb je dit eenmaal onder de knie, dan kun je de stap naar de boot en grote cable nemen. De grote cables hebben doorgaans een snelheid van ca. 30 kilometer per uur.

Wakeboarden boot

Wat heb je nodig? Je wakeboard uitrusting.

Begin je net met wakeboarden, dan is het verstandig om eerst het materiaal te huren bij de desbetreffende cablepark. Zodra je zeker weet dat dit iets voor je is kun je ervoor kiezen om je eigen materiaal aan te schaffen.

Een wakeboard uitrusting bestaat uit:

  • Helm

Omdat je op volle snelheid over het water schiet kun je harde klappen maken. Het dragen van een helm is op cableparks verplicht (i.v.m. de obstakels die in het water liggen) maar is ook achter de boot aan te raden.

  • Board

Je hebt veel keuze qua boards… beginners boards, boards voor gevorderden, boards voor de kabel, boards voor achter de boot, etc. Kies voor een mooi allround board, daarmee kan je alle kanten op. In de loop der tijd kan je dan gaan kijken welke kant je op wilt gaan. Wil je meer trucjes doen en sliders en kickers pakken, of hang je toch liever achter een boot?

De maat van een board is erg belangrijk, deze koop je doorgaans op basis van je gewicht. Laat je goed adviseren bij een winkel.

  • Bindingen / schoenen

Qua bindingen (schoenen) heb je ook meerdere opties. Je kunt kiezen voor dichte schoenen of schoenen met een open neus. Dichte schoenen geven meet stabiliteit maar zijn duurder in de aanschaf en lastiger als je een keer een vriend/vriendin met een grotere schoenmaat wilt laten varen. Open neus schoenen hebben een, de naam zegt het al, ‘open neus’ waardoor meerdere personen de schoenen passen.

Daarnaast heb je nog bindingen + schoenen waarbij de binding vast zit aan het board en je je schoen erin vast gespt. Dit systeem heeft wat weg van snowboard bindingen.

  • Impact- of zwemvest

Je uitrusting is niet compleet zonder een impact- of zwemvest. Een zwemvest is doorgaans dikker en geeft je meer drijfvermogen. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor als je veel achter de boot wakeboard. Een impactvest is dunner en is vooral bedoeld om klappen op te vangen. Stel je pakt een slider/kicker in het wakeboardpark en je valt… dan bieden de kussentjes van het impactvest bescherming. Een impactvest heeft minder drijfvermogen dan een zwemvest.

Wakeboarden 2.0

  • Wetsuit

Helaas is het water in Nederland niet altijd even warm dus mag een goed wetsuit niet ontbreken. In het voor- en naseizoen kun je prima het water in met een 4/3mm wetsuit en in de zomer kun je kiezen voor een 3/2mm of zelfs een shorty.

  • Handschoenen

Ga je vaak wakeboarden? Dan kan je eventueel kijken naar speciale wakeboard handschoenen. Deze handschoenen bestaan doorgaans uit een dun laagje neopreen waardoor je minder snel blaren krijgt.

Lees ook: Leren kitesurfen? De ‘waar moet ik beginnen FAQ’?

Auteur

Schrijf een reactie