Istanbul is een metropool en met zijn 13 miljoen geregistreerde inwoners een gigantische stad. Het totale inwonersaantal wordt echter geschat op 19 miljoen. De stad ligt deels in Europa, deels in Azië, en is daarmee de enige stad ter wereld die in twee continenten ligt. De stad kent veel historie en een mix van Oosterse en Europese culturen. Het is een stad waar modern en ouderwets, druk en stil, snel en langzaam, rijk en arm elkaar kruizen en waar van alles te beleven is. De stad heeft veel indrukwekkende bezienswaardigheden, vele restaurants en een goed nachtleven. Even uitwaaien kan op de Galatabrug tussen alle vissers of onder de brug bij een van de talloze restaurantjes.

Mijn top 10 bezienswaardigheden in Istanbul (willekeurige volgorde):

Galatatoren

De meeste straten richting de Galatatoren zijn smal en erg stijl, tot mijn grote verbazing rijden hier zelfs nog auto’s doorheen. De toren is 61 meter hoog en geeft je een adembenemend uitzicht over de stad. ’s Middags kan het hier erg druk zijn.
Galatatoren

Yeni Camii

De Nieuwe Moskee (Yeni Camii) ligt aan de ingang van de Egyptische bazaar. Aan drie kanten leiden steile trappen naar de deuren. Op deze trappen zit het stampvol met duiven, daardoor heeft de moskee de bijnaam duivenmoskee. Let op: het is er altijd druk dus ga op tijd.

Dolmabahçe paleis

Dit schitterende paleis ligt aan de oever van de Bosporus. Het gebouw heeft 285 kamers verdeeld over 3 verdiepingen. Het paleis is overvloedig gedecoreerd met marmer, porselein, kristal en goud en herbergt de grootste kroonluchter ter wereld (weegt 4,5 ton en bevat 750 lampen).
Let op: je kunt hier niet zomaar in dus boek een rondleiding.

Topkapi paleis

Het paleis was lange tijd het onderkomen van de Osmaanse Sultan in Istanbul en is het bekendste voorbeeld van een oosters paleis. Het is erg groot en bevat zelfs een harem en een school waar de kinderen van de vrouwen van de sultan heen konden.

Hippodroom en Yerebatan sarayi

De Hippodroom was vroeger een antiek stadion uit de Romeinse tijd. Er is vrijwel niets meer van over en veel fantasie is nodig om je er nog een stadion bij voor te stellen. De ovalen vorm is bewaard gebleven en er zijn nog 2 obelisken zichtbaar. Onder de Hippodroom ligt het Yerebatan sarayi, een 6 e eeuwse ondergrondse wateropslagplaats. Het is een grote ruimte van 143 bij 65 meter en zo’n 9 meter hoog. In de cisterne staan
336 zuilen, twee van deze staan op een sokkel met het hoofd van Medusa. De herkomst van deze hoofden is niet bekend, er zijn meerdere mythes over.

Hagia Sophia

Voorheen een kathedraal en moskee maar tegenwoordig een museum. De Haghia Sophia was eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld. Het is een bijzonder gebouw omdat het nog steeds goed te zien is dat het eerst als kathedraal diende vanwege de mozaïeken van de heiligen die weer zichtbaar zijn. Deze werden na de verovering van
Constantinopel door het Ottomaanse Rijk overgeschilderd.
Hagia Sofia

Blauwe Moskee

De echte naam van de moskee is Sultan Ahmet maar wordt de Blauwe Moskee genoemd vanwege de vele blauwe tegels die vroeger te zien zijn geweest aan de binnenkant van de moskee. Na een brand is het meeste blauw vervangen door groen. De moskee is speciaal vanwege zijn 6 minaretten, het op twee na hoogste aantal in de wereld. De 6 minaretten staan voor rijkdom en de wil van de Sultan om die rijkdom uit te stralen.

Süleymaniye Moskee

Deze moskee is enorm groot, indrukwekkend en vanuit veel plekken in de stad te zien omdat de moskee iets hoger gelegen is. De moskee geeft de indruk dat het de grootste is, echter is deze nog altijd iets kleiner dan de Hagia Sophia. Maar omdat de Hagia Sophia een museum werd, werd de Süleymaniye moskee toch de grootste van Istanbul. Vanuit de tuin van de moskee heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Suleymaniye moskee

Grand Bazaar

De grote bazaar is een van de grootste overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten. De bazaar staat bekend om zijn winkels voor sieraden, aardewerk en tapijten. Over het algemeen kun je hier voordelig winkelen. De bazaar heeft meer dan 1.200 winkels en trekt ‘dagelijks’ 250.000 tot 400.000 bezoekers.

Bosporustour

Een echte aanrader is een boottour over de Bosporus omdat je dan een goed beeld krijgt van de enorme omvang van de stad. Tevens zie je op deze manier nog veel mooie trekpleisters van de stad. Wij zijn onder de Galatabrug, Bosporusbrug en Fatih Sultan Mehmet brug door gevaren. Dit zijn adembenemende bruggen. Onderweg vaar je langs veel mooie gebouwen, paleizen en moskeeën waaronder het Dolmabahçe paleis, Çiragan paleis, Galatasaray universiteit, Büyük Mediciye moskee, Europafort, Leandertoren, Beyerbeyi paleis, nachtclubs, enzovoorts.

Dit zijn slechts een paar hoogtepunten van deze immense en prachtige stad

Een stad waar je je ogen uit kunt kijken en zeker minimaal een dag of 5 heen moet. Overdag een drukke
stad waar men aan het werk is of onderweg naar het werk en ’s avonds een stad waar het bruist. De terrassen en cafés zitten vol met toeristen maar voornamelijk ook eigen bevolking.

Turkse mannen trekken ‘s avonds naar het café voor hun sociale contacten, een (paar) kopje(s) thee en een potje Backgammen. Terwijl de jeugd en jong-volwassenen zich kleden in hippe kleding en de drukke avond-/nachtclubs opzoeken. De stad is ’s avonds ontzettend mooi en zelfs de bruggen zijn op mooie wijze verlicht. Veel
restaurants hebben een dakterras waar je heerlijk kunt eten en kunt genieten van de
ondergaande zon of de stad by night.

Vergeet Parijs of Rome voor een romantische lang weekend weg, Istanbul is the place to be!

Auteur

Schrijf een reactie