Kitesurfen wordt in Nederland steeds populairder. Dat is niet gek want we hebben veel water in en rondom Nederland en dus ook veel mooie kitesurf locaties / spots. Daarnaast is Nederland goed vertegenwoordigd in de wereldtop, met grote namen als Kevin Langeree, Ruben Lenten en Youri Zoon.

Het is lastig te zeggen wat de mooiste of beste locaties / spots van Nederland zijn aangezien iedere kitesurfer zijn/haar favoriete spot heeft. Wil je bijvoorbeeld vlak water of juist golven? Kom je enkel voor het kiten of vind je het belangrijk dat je nog een hapje/drankje kunt doen? Ik kan je in ieder geval vertellen de spots zijn waar ik het liefste kom.

Hierbij 5 van mijn favoriete kitesurf locaties in Nederland:

5. Texel

Dichtbij maar toch het gevoel willen hebben dat je even helemaal weg bent? Ga dan naar Texel! Paal 17 is de bekende kitespot van Texel, gelegen aan de Noordzeekant. Een mooie en ruimte spot waar, als het goed waait, mooie hoge golven kunnen staan. Beginners kunnen beter wachten op hoogwater, dan zitten er hele mooie vlakken stukken tussen (dit komt door de zandbanken). Het waait op Texel vaak harder dan de rest van Nederland.

Let op: bij laag water komen de strekdammen bloot te liggen. De ruimte tussen de strekdammen is beperkt dus let tijdens het varen goed op. De strekdammen staan met palen op het strand aangegeven.

Kitesurfen Texel

4. Strand Horst

Typisch zo’n spot die je haat of waar je van houdt. Strand Horst is een van de grotere vlak water spots van Nederland gelegen aan het Wolderwijd. De spot is ondiep en je kunt een paar honderd meter uit de kant nog staan. Aangezien er vrij veel bebouwing is in de buurt kan de wind erg vlagerig zijn. Let daarom op dat je alleen naar Strand Horst gaat als er Noord in de windrichting zit. De spot is, vanwege het ondiepe en vlakke water, een perfecte spot voor beginners. Het kan daarom wel erg druk zijn, met name in de weekenden en zomermaanden.

Tip: Neem op een mooie zomeravond een bbq en je kitespullen mee. De wind wil op warme dagen ’s avonds nog wel eens aantrekken en dan ontstaan de mooiste sessies op deze spot. Daarom ook in mijn top 5.

Kitesurfen Strand Horst

3. Wijk aan Zee (Noordpier)

Een goede kitespot met een breed strand. De mooiste condities vind je hier met zuidwestenwind. Door de Noordpier heb je hier met deze windrichting vrijwel geen stroming voor de kant en zijn de golven erg clean. Met andere windrichtingen kan Wijk aan Zee een klotsbak zijn.

Het is, net als de meeste Noordzee spots, geen echte beginnersspot. Met ZW-wind kunnen beginners die op zee willen leren varen wel een poging wagen. Dit vanwege de stroming die dan deels tegengehouden wordt door de pier.

De spot heeft een echte surfsfeer, dit mede door de aanwezigheid van de vele golfsurfers en leuke strandtenten als Aloha en Timboektoe. Het kan hierdoor in de weekenden en zomermaanden erg druk zijn op de spot.

Kitesurfen Wijk aan Zee

2. Mirns

Als je het mij vraagt is Mirns de mooiste vlak water spot van Nederland. Door het vlakke en ondiepe water is het een perfecte kitespot voor beginners én voor gevorderden die hun tricks willen oefenen. Je kunt tot ruim 500 meter uit de kant staan. De ruimte op het land is erg beperkt. Let daarom goed op met het oplaten van je kite en doe dit desnoods in het water.

Het grote nadeel van deze spot is de drukte. Omdat de spot zo mooi is en ook zeer geliefd is bij onze Oosterburen is het hier in de weekenden en zomermaanden ontzettend druk. Beter mijden in deze periode en als de zomerkiters hun spullen weer in de kast hebben gezet naar Mirns gaan.

Kitesurfen Mirns

Nummer 1: IJmuiderslag

Mijn absolute nummer 1. Het waait in IJmuiden doorgaans harder dan in de rest van Nederland (met uitzondering van de eilanden). Daarnaast is de spot erg groot en is het er vaak rustig, je hebt dus altijd alle ruimte. Voor een Noordzee-spot blijft het water relatief lang ondiep en ligt het in een kom waardoor er vaak een gedeelte ontstaat met weinig golven. Met hoogwater tref je hier een heel mooi stuk vlakwater aan! Niet doorvertellen hè…

Kitesurfen Ijmuiderslag

Na je sessie kun je genieten van een hapje/drankje bij Beach Inn. Een gezellige strandtent met een erg goede keuken. Als je het mij vraagt een van de beste Noordzee kitespots van Nederland!

Kitelessen volgen? Kitesurfschool Apex Adventures is gevestigd op IJmuiderslag.

Lees ook: Leren kitesurfen? De ‘waar moet je beginnen FAQ’?

Apex Adventures

Auteur

1 Comment

Schrijf een reactie