Voor het derde jaar op rij zijn de MTB trail awards uitgereikt. Er waren dit jaar zes awards te verdelen, namelijk De Gouden Schop, Beste Nieuwe MTB Trail, Beste MTB Trail Responsible Riding, Natuurvriendelijkste MTB Trail, Beste Bikpark en de Aanmoedigingsprijs. De uitreiking van de Awards vond, net als vorig jaar, plaats bij Specialized Europe in ’s-Heerenberg.

Mountainbiken is een groeiende sport in Nederland. Het is een sport voor jong en oud en geeft je net die extra kick waar veel mensen naar op zoek zijn. En dat is nou ook net datgene wat mountainbiken zo verslavend maakt; adrenaline. Crossen door de bossen over de verschillende uitdagende mountainbike parcours in binnen- en buitenland.

Het aantal mountainbike parcours (trails) in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen en worden vrijwel altijd gemaakt en onderhouden door vrijwilligers. Om die vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten en waardering te geven zijn de MTB trail awards in het leven geroepen.

Uitreiking MTB trail awards 2019. De categorieën en winnaars:

De Gouden Schop

De Gouden Schop is de publieksprijs en wordt toegekend aan de MTB trail met de meeste stemmen van het publiek. Dit jaar kreeg de winnaar maar liefst 6.000 stemmen.

And the winner is… Amerongen

Voor het tweede jaar op rij gaat Amerongen er met De Gouden Schop vandoor. Wat ons betreft geheel terecht!

Beste Nieuwe MTB Trail

De award voor Beste Nieuwe MTB Trail gaat, zoals de naam al doet vermoeden, naar de beste nieuwe binnenkomer.

And the winner is… Ede

Het routenetwerk rondom Ede is momenteel volop in ontwikkeling.

Beste MTB Trail Responsible Riding

Via deze award worden initiatieven die de NTFU gedragscode en Trail respect ondersteunen beloond. Je bent tenslotte samen met andere recreanten als ruiters en wandelaars te gast in de natuur.

And the winner is… Sibculo

Wat zo bijzonder is aan deze route is dat hij langs een begraafplaats loopt. Op het moment dat er een begrafenis is krijgt de mtb route een kleine omleiding die de begrafenisondernemer via klapborden kan activeren.

Natuurvriendelijkste MTB Trail

Bij het uitreiken van deze award wordt vooral gelet op de flora en fauna. Hoe voorkomen we verstoring hiervan en ontzien we kwetsbare gebieden.

And the winner is… routenetwerk Utrechtse Heuvelrug

De manier waarop er op de Utrechtse Heuvelrug om wordt gegaan met de natuur is een schoolvoorbeeld voor vele mtb trail bouwers in Nederland.

MTB winter trail

Beste Bikepark

Bikeparks worden steeds populairder. Zo zoeken fanatieke mountainbikers vaak de bikeparks in Duitsland en Oostenrijk op. Bij het uitreiken van deze award wordt gelet op de rijdbare lijnen van een trail, de flow in het park, diversiteit van de lijnen, etc.

And the winner is… Dirtpark Groningen

De Aanmoedigingsprijs

De Aanmoedigingsprijs wordt uitgereikt aan de route die wel wat extra aanmoediging of een steuntje in de rug kan gebruiken en dit ook verdient.

And the winner is… Schoorl

MTB route Schoorl bestaat al jaren maar kan wel een steuntje in de rug gebruiken. De route is al geruime tijd verwikkeld in een juridische strijd met lokale milieu-organisaties.

Lees ook: Mountainbiken in de winter. Hoe bereid je je voor?

Auteur

Schrijf een reactie