Bij mountainbiken in de winter moet je rekening houden met andere dingen dan in de zomer, daarom geven we je in dit artikel een aantal tips. En als je een doel voor ogen hebt wordt het een stuk makkelijker om de kou te trotseren. Mijn voornemen is om deze winter mee te gaan doen aan een aantal mountainbike wedstrijden van de Veluwse MTB Wintercompetitie. Of ik een pro ben? Nee! Maar ik werk graag naar een doel als ik iets doe en daarom dit voornemen. Overigens zijn de wedstrijden laagdrempelig ingestoken!

Mountainbiken in de winter? 5 tips!

1. Werk met laagjes

Ga, net al op wintersport, voor een 3 lagen systeem. Begin met een onderlaag (thermo), doe daarover een midlayer (fietsshirt) en maak het af met een winddicht jack. Een goede vochtafvuur is echter belangrijk zodat je niet koud wordt van het zweet, zorg voor kleding die ademend is.

Vergeet niet de gevoelige onderdelen van je lichaam als je handen, voeten en hoofd. Zorg voor goede/winddichte overschoenen om je voeten warm te houden, goede winterhandschoenen voor je vingers en een bandana of dunne muts voor onder je helm.

Wil je niet teveel betalen, kijk dan eens bij de Decathlon voor fietskleding.

2. Zoek beschutte plekken op

Een groot voordeel van een mountainbike in tegenstelling tot een racefiets in de winter is dat de meeste mountainbike trails goed beschut liggen in de bossen. Met de beschutting van bomen is het net wat minder guur en heb je minder last van de wind.

MTB winter trail

3. Onderhoud van je fiets

Onderhoud van je fiets is het hele jaar door belangrijk maar in de winter wordt deze doorgaans een stuk smeriger. Het is vaak natter in de bossen en bij vorst moet je rekening houden met pekel op de fietspaden. Maak je mountainbike na elke rit goed schoon.

4. Fiets korter maar vaker

Is het echt maar dan ook echt heel erg koud? Maak de ritjes dan wat korter maar ga bijvoorbeeld 1 of 2 keer extra in de week. Je kunt je voorstellen dat je uiteindelijk erg koud wordt als je 4 uur op de fiets zit en dit een aanslag op je lichaam is.

5. Eet en drink voldoende

Als het kouder is wil je nog weleens vergeten voldoende te drinken. Zorg er daarbij voor dat je drinken niet te koud wordt zodat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Je hebt tegenwoordig thermosflessen in bidon formaat en geïsoleerde drinkwaterzakken. Eet daarbij voldoende, door de kou moet je lichaam extra aan het werk om het lichaam op te warmen en verbrand je extra veel calorieën.

Wat is jouw volgende doel?

 

Lees ook: 5x de mooiste mountainbike trails in Nederland

Auteur

Schrijf een reactie