Met al die lekkere plaatjes op social media vergeet je soms hoe mooi de kitespots in Nederland eigenlijk zijn, en hoeveel we er wel niet hebben! Als je ziet hoe vaak onze Oosterburen bij ons op bezoek komen om te genieten van al het strand en water realiseer je je weer in wat voor mooi kitesurf land we wonen. In dit artikel gaan we op roadtrip langs de mooiste kitespots van Nederland (van Noord naar Zuid).

Roadtrip langs de mooiste kitespots van Nederland

Texel

We beginnen onze roadtrip op een van de Waddeneilanden: Texel. Waarom Texel? Op Texel waait het bijna altijd. Het eiland telt de meeste dagen met wind van Nederland en alsof dat nog niet genoeg is heeft het ook de meeste zonuren van Nederland! Daarnaast heb je, als je op Texel bent, echt het gevoel dat je even weg bent, wat het extra speciaal maakt.

Mirns

We pakken de boot naar het vaste land en rijden via de afsluitdijk door naar een van de mooiste en grootste binnenwater spots die ons land rijk is; Mirns. Mirns is een perfecte spot voor beginners en freestylers omdat het water ondiep en vlak is. Als het echt hard waait kan het een beetje choppy zijn maar dat mag de pret niet drukken. De eerste ca. 800 meter kun je overal gewoon staan dus ben je een beginner en is het erg druk voorin? Dan loop je gewoon een stukje door naar achteren.

Door deze perfecte omstandigheden en gunstige ligging voor onze Oosterburen kan het, zeker ’s zomers, erg druk worden op Mirns. Probeer daarom de spot in de zomer een beetje te mijden en ga er lekker heen als alle mooi-weer-kiters hun spullen weer in de kast hebben gegooid.

Kitesurfen Mirns

Strand Horst

Na Mirns pakken we de A6, N50 en A28 richting Strand Horst, gelegen aan het Veluwemeer. Strand Horst heeft wel wat weg van Mirns. Ook hier is het vlak en ondiep tot ver uit de kant en daarmee een zeer geschikte spots voor beginners. Net als Mirns kan het hier ook erg druk zijn op mooie dagen. Het kan hier wel erg vlagerig zijn dus ga hier enkel heen met goede Noordenwind, dan zijn de condities het beste.

IJmuiderslag

Terug naar de kust! Binnenwater is leuk maar de Noordzee heeft natuurlijk wel iets speciaals. De ene dag zo rustig en de andere dag zo woest, eindeloze vergezichten en het zand tussen je tenen.

Waarom IJmuiderslag? Het waait in IJmuiden doorgaans harder dan in de rest van het land (Waddeneilanden uitgesloten). IJmuiderslag heeft een van de breedste stranden van Nederland en de spot is tevens erg groot en ruim waardoor het er nooit druk is. Tevens blijft het er, voor een Noordzee-spot, met hoogwater relatief lang ondiep. De spot ligt in een kom waardoor er vaak een vrij vlak gedeelte ontstaat.

Kitesurfen Ijmuiderslag

Noordwijk

We stoppen nog even snel bij Noordwijk. Is Noordwijk zo bijzonder? Naar mijn mening is het niet heel anders dan de meeste Noordzee-spots maar hier komen zo’n beetje de beste kitesurfers van Nederland vandaan (Ruben Lenten en Kevin & Jalou Langeree) en dus het stoppen even waard. Met een beetje geluk zijn ze in het land en kun je ze nog in actie zien ook! 😉

Zandmotor

We gaan steeds zuidelijker en komen aan bij de Zandmotor. De Zandmotor is een unieke spot aan de Noordzee. Door het opspuiten van zand is er een soort laguna ontstaan met spiegel glad water.

De spot is niet extreem groot en er wordt zelfs gezegd dat hij met de jaren kleiner wordt. Ook hier kan het, door het vlakke en ondiepe water, snel druk worden omdat de spot geliefd is bij beginners en freestylers. Probeer de spot op mooie zomerdagen te mijden of ga extra vroeg. Is het echt te druk, dan kan je zo de Noordzee op en daar verder varen.

Brouwersdam

We eindigen onze roadtrip in het Zuiden van het land: Zeeland. De bekendste spot van Zeeland, en voor buitenlanders misschien wel van Nederland, is de Brouwersdam. Door deze populaire status en de vele campings in de buurt kan het ook hier erg druk zijn in de zomer.

Met laagwater is het water lang ondiep, met hoogwater kan het snel een klotsbak worden. Een aantal kilometer voor de kust van Brouwersdam liggen zandbanken waardoor er nauwelijks stroming is op de spot. Ben je wat meer ervaren, vaar dan lekker een stuk naar achteren ipv tussen de drukte voorop de spot. Voorbij de zandbanken kom je in de echte golven terecht en met eb liggen er regelmatig zeehonden op de zandbank.

Busje huren/kopen en gaan!

Lees ook: De mooiste locaties om te kitesurfen in Nederland

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie