Een eindeloos grote lagoon, warme temperaturen door het jaar heen, constante wind en dat alles middenin de woestijn. Dakhla heeft iets magisch voor kitesurfers!

Dakhla is gelegen op een schiereiland, aan de rand van de Marokkaanse Sahara, waardoor je er aan de ene kant een lagoon aantreft met super vlak water en aan de andere kant een aantal mooie wave spots.

Facts & figures over Dakhla

 • Beste wind: april t/m september
  In mei t/m augustus is er een windkans van meer dan 90% maar ook in april en september is de kans op wind erg groot (meer dan 80%).
 • Beste golven: oktober t/m maart
  Voor de wave spot Oum Lamboiur kan je het beste in oktober naar Dakhla afreizen. Als je gewoon lekker wat golven wilt rijden dan is alles tussen oktober en maart doorgaans goed.
 • Watertemperatuur
  Een lang wetsuit is door het jaar heen aan te raden. In de zomermaanden kan je overdag ook een shorty aan. Als de zon onder gaat is een lang wetsuit echter wel fijn. Aangezien Dakhla in de woestijn ligt is het er overdag warm maar kan het ’s avonds flink afkoelen.
 • Vereiste niveau
  Dakhla is een paradijs voor zowel beginners als gevorderden.
 • Water condities
  Vlak water in de lagoon en een wave spot op een klein half uurtje rijden.

Windfinder Dakhla

De kitesurf spots

Dakhla lagoon

De lagoon is de main spot van Dakhla en door haar vlakke water en constant wind een van de betere kitesurflocaties om te leren kitesurfen of te werken aan je skills/ tricks. Een stukje verder op het water kan het wat choppy en vlagerig zijn maar over het algemeen zijn de condities nog steeds goed. De lagoon is in totaal 45km lang.

Speed spot

Aan de andere kant van de lagoon ligt de speed spot. Een kleinere spot met offshore wind. Met laagtij is het hier zo ontzettend vlak dat het een paradijs is voor freestylers. Absoluut geen beginnersspot aangezien de wind aflandig is. Je kan ervoor kiezen om hier heen te varen maar houdt er rekening mee dat je een behoorlijk stuk upwind terug moet varen.

White Dune

Als je video’s over kitesurfen in Dakhla opzoekt dan kom je er vast en zeker een paar tegen waar je mensen van deze duin ziet springen. Het mooiste is het er met hoogwater, dan is de hele duin omringt met water. Je kunt ervoor kiezen om een downwinder naar de white dune te doen en je daar weer op te laten pikken. 

Wave spot

Alhoewel het het vlakke water van de lagoon is wat Dakhla zo populair maakt, zijn er ook verschillende mooie surf spots langs de kust van het schiereiland. Oum Lamboiur is dé spot van Dakhla als je golven wilt rijden met je kite (of gewoon wilt golfsurfen). Deze spot staat bekend om zowel goede wind als golven.

Downwinders

Tijdens je verblijf in Dakhla kun je kiezen voor verschillende downwinders die starten vanuit de lagoon, bijvoorbeeld naar de White Dune, the Oyster farm of zelfs naar Dakhla town.

Dakhla
De lagoon van Dakhla

Bereikbaarheid

Je kan met Royal Air Maroc vanuit Amsterdam of Brussel naar Dakhla vliegen met een korte overstap in Casablanca. Je hebt als je vanaf Amsterdam vliegt weinig tijd om over te stappen in Casablanca dus probeer snel het vliegtuig uit te gaan. Via Brussel heb je iets meer tijd. Kitesurfbagage (max 23kg) is, naast je normale bagage, gratis.

Overnachten

Langs de lagoon zijn verschillende accommodaties gevestigd. De meest bekende zijn Dakhla Attitude, Dakhla Spirit en Ocean Vagabond.

Als het niet waait…

Zelfs in Dakhla, waar het doorgaans meer dan 300 dagen per jaar waait, kan het je gebeuren dat het een dag niet waait. Ook dan is er nog voldoende te doen om jezelf een dagje te vermaken.

Alternatieve activiteiten:

  • Wakeboarden
  • Suppen
  • Golfsurfen
  • Eten bij de Oyster farm (aanrader)
  • Bezoekje brengen aan Dakhla town
  • Strandwandeling met laagtij

Lees ook: Waarom je op kitesurf vakantie moet

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie