Een vakantie naar Turkije bestaat vaak uit zonnen en zo min mogelijk doen. Wat je wellicht nog niet weet is dat Turkije uitermate geschikt is als bestemming voor je volgende kitesurf vakantie. Turkije is nog niet zo bekend als kitesurf bestemming en daarom nog meer de moeite waard. Over het algemeen is het hier nog relatief rustig op de kite spots. Wat je aantreft? Steady wind, gastvrije bevolking, goed eten, volop zon en helder turquoise water…

Kitesurfen in Turkije (facts & figures)

 • Beste wind: mei t/m september (Meltemi)
  Het westen van Turkije is een wind-/kitesurfparadijs vanwege de Meltemi wind. De Meltemi is een sterke noordelijke wind rond de Egeïsche zee die vooral in de periode half mei tot half september voor komt.
 • Watertemperatuur: 20˚C – 26˚C
  In de zomermaanden is een shorty of boardshort voldoende.
 • Vereiste niveau: n.v.t.
  Turkije is een paradijs voor zowel beginners als gevorderden.
 • Water condities: vlak en ondiep
  De meeste spots hebben vrij vlak water en zijn relatief lang ondiep.

De 5 mooiste kitespots van Turkije

Gökova

De meest windzekere kitespot van Turkije is Gökova. Gökova is, net als de meeste kite spots in Turkije, gelegen in een baai. De wind is er constant en thermisch (Meltemi). Dat wil zeggen dat de wind doorgaans in de middag aantrekt. De baai is ruim 3km breed en dus ruimte genoeg voor watersporters. Het water is ondiep tot ca. 150 meter en kan redelijk choppy zijn.

Kitesurf Gokova

Alaçatı

Alaçatı staat bekend als hét windsurfparadijs van Turkije, en misschien zelfs wel van Europa. Vandaag de dag is het dorpje ook erg bekend bij kitesurfers. De wind is constant en het water ondiep, kristalhelder en vlak tot choppy. Daarmee biedt Alaçatı de perfecte condities om te leren kitesurfen (en/of windsurfen).

Van oorsprong is Alaçatı een rustig vissersdorpje. Veel van de huizen zijn omgebouwd tot chique boutique hotels en restaurants. Het wordt dan ook wel het Saint Tropez van Turkije genoemd. Veel rijke Turken hebben hier een tweede huis.

Gülbahce (Urla)

Een nog relatief onbekende spot in Turkije is Gülbahce (Urla). Het dorp ligt op een 30 kilometer van Alaçatı, gelegen in een baai. In tegenstelling tot de meeste spots in Turkije heb je in Gülbahce ’s ochtends de meeste wind, dit heeft te maken met de ligging.

De spot is ruim, lang ondiep en het water is relatief vlak. Als het hard waait kun je achterop het water leuke kleine kickers en golven vinden. Op de spot liggen tevens een paar sliders en kickers voor de wakestyle liefhebbers. Verblijven kan je in het Urla Surf House, direct aan de spot.

Kitesurfen Gülbahçe

Gökçeada Island

Gökçeada is het grootste eiland van Turkije, gelegen in de Egeïsche zee, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuur en kleine dorpjes. Ook hier speelt de Meltemi wind een grote rol. Zomers staat er een constante 22 tot 25 knopen in de ochtend. Het eiland heeft twee main spots, een met vlak water en aflandige wind en een wave spot met on shore wind.

Ayvalık

Ayvalık is vooralsnog de geheime spot van Turkije maar wordt een steeds populairdere bestemming voor kitesurfers. De kite spot is een van de grootste van Turkije en er is dus altijd ruimte genoeg. De Meltemi wind die hier ook waait wordt versterkt door thermische wind waardoor het hier vaak net wat harder (en vaker) waait. Het water is er vlak en ondiep wat het een geschikte spot maakt voor zowel beginners als freestylers.

Bereikbaarheid

Het westen van Turkije telt meerdere vliegvelden. Afhankelijk van waar je verblijft kan je bijvoorbeeld kiezen om te vliegen op Izmir, Dalaman of Bodrum. Vanaf Amsterdam vlieg je in nog geen vier uur naar Turkije. Wat je mee mag nemen aan kitesurfbagage en wat je ervoor moet betalen verschilt per airline. Maatschappijen die van Amsterdam naar Turkije vliegen zijn o.a. Corendon, TUI, Turkisch Airlines en Pegasus Airlines.

Als het niet waait…

Je hoeft je in Turkije zeker niet te vervelen als het niet waait. Het westen van Turkije staat bekend om haar mooie ongerepte natuur en heeft alles voor een actieve vakantie.

Alternatieve activiteiten:

 • Wakeboarden
 • Suppen
 • Mountainbiken
 • Hiken
 • Bezoek een van de vele ruïnes die Turkije heeft
 • Wijnproeverij
 • Boottocht

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie