Op zoek naar een leuke bestemming voor een stedentrip? Heb je al eens aan Boedapest gedacht? Je vliegt er in 2 uur heen en vindt er prachtige bezienswaardigheden, historie, gastvrijheid, gezellige barretjes en adembenemende uitzichten. De stad wordt in tweeën gesplitst door de Donau, aan de ene kant van de rivier ligt Boeda en aan de andere kant ligt Pest. Boeda is bergachtig en staat bekend om de mooie vergezichten terwijl Pest veel vlakker is en zich kenmerkt door gezelligheid. Op stap met vrienden of met familie? Deze stad heeft voor ieder wat wils.

Tien tips voor een stedentrip naar Boedapest

1. Geniet van de adembenemende uitzichten

Wauw! Wat een mooie plekken met prachtig uitzicht heeft deze stad. Allereerst de Gellértheuvel (235 meter hoog), vanaf deze heuvel heb je een fantastisch panorama uitzicht op de stad. Op de heuvel is de Citadel van Boeda gebouwd. Je vindt hier ook het indrukwekkende Liberty Statue van 35 meter hoog, gebouwd als herinnering aan de bevrijding van Boedapest. Het is een aardige klim omhoog maar je kan er ook voor kiezen om de kabeltram te pakken. Tip: met zonsondergang is het hier extra mooi!

2. Slenteren langs de Donau

Dwars door de stad loopt de brede rivier de Donau die Boeda en Pest van elkaar scheidt. Er liggen diverse restaurantjes (met terrasjes) langs de rivier en ’s avonds is het hier dan ook erg gezellig. Wil je goed eten dan is het Grieks restaurant Taverna Dionysos absoluut een aanrader. Wij hebben er tijdens ons verblijf zelfs twee keer gegeten.

Je kunt er ook voor kiezen om in een bootje te stappen en de stad te bekijken vanaf het water.

3. Kettingbrug

Over de Donau loopt de Kettingbrug waardoor je eenvoudig van Boeda naar Pest loopt (en andersom). Het is een enorme burg van 330 meter lang en ca. 16 meter breed. De brug stamt uit 1849 en is ’s avonds mooi verlicht. Waarom deze brug de naam Kettingbrug heeft is logisch, het is namelijk een hangburg met een kettingconstructie. Aan de uiteinden van de brug staan twee grote stenen leeuwen.

4. Parlementsgebouw

Langs de Donau staat een imposant gebouw: het Parlementsgebouw. Het gebouw heeft een statige uitstraling en staat er vol trots. Het is dan ook het grootste gebouw van Hongarije en zelfs het drie na grootste parlementsgebouw ter wereld. ’S Avonds is het Parlementsgebouw prachtig verlicht en is het echt een plaatje! Boek een rondleiding zodat je het gebouw ook van binnen kunt zien want ook dat is echt de moeite waard.

Wij sliepen in hotel Victoria vanwaaruit je een prachtig uitzicht op het Parlementsgebouw hebt.

Parlementsgebouw Boedapest

5. Fishermans bastion

Als je het Vissersbastion (Fishermans Bastion) ziet liggen is het net alsof je een sprookje binnenstapt. Het Visserbastion is gelegen op de burchtheuvel in Boeda. Het gebouw is een combinatie van de neogotische en neoromaanse architectuur, aangekleed met diverse torentjes en trappen. Het is gebouwd van wit steen en past daarmee mooi bij de Matthiaskerk die er vlakbij ligt. Het Vissersbastion is gratis te bezoeken en voor de kerk betaal je een klein bedrag.

6. Kabeltram

Veel bezienswaardigheden liggen op de Gellértheuvel en dit is lopend een pittig klimmetje. Vlakbij de Kettingbrug vind je de kabeltram die je naar boven kunt brengen. Het bovenstation ligt bij het Sint-Jorisplein wat is gelegen tussen de Citadel en het Sandor paleis. De kabeltram is een unieke ervaring! De wagons hebben een vreemde vorm en zijn speciaal ontworpen om zoveel mogelijk passagiers een panoramisch uitzicht te geven. Er zijn twee treintjes met elk ruimte voor 24 passagiers. De rit duurt ongeveer 90 seconden dus je moet je foto’s snel schieten. 😉

7. Ruïne bars

In de Joodse Wijk vind je diverse ruïnepubs. Oude vervallen gebouwen die zijn omgetoverd tot biercafés, restaurants en wijnbars. Het is ten slotte zonder om deze ruïnes te slopen toch? De bekendste bar is Szimpla Kertmon en is een bezoekje zeker waard. De inrichting lijkt soms een bij elkaar geraapt zooitje en is vaak het werkt van kunstenaars en andere creatievelingen. Je kunt er overigens ook gewoon overdag terecht!

8. Margaretha-eiland

Middenin de Donau ligt Margaretha-eiland. Het is een heerlijke plek om even bij te komen van alle sightseeing en de drukte in de stad. Het eiland is 3 kilometer lang en 500 meter breed. Er rijden geen auto’s en heeft daarom een rustige en relaxte sfeer. Het is eigenlijk gewoon één groot park met mooie aangelegde tuinen, kleine meren en bloemenperken. Je vindt er tevens zwembaden, kuuroorden en een openluchttheater. De locals komen hier in het weekend ook graag om even te ontsnappen aan alle hectiek.

9. Cafe New York

Het gebouw waarin Cafe New York is gevestigd is imposant en het cafe zelf net zo. Hier voel je je echt even als een prinses in een kasteel. Het café is stijlvol en overal waar je kijkt zie je marmeren zuilen en vergulde versieringen. Het cafe is bekend bij toeristen en je kunt dus ook even in de rij staan voor een tafel. De meeste toeristen komen echter alleen even om de hoek kijken. Tip: Drink er alleen even een koffie’tje voor de ervaring want voor een Latte Macchiato betaal je een goede zeven-euro-vijftig.

Cafe New York

10. Gellért Spa

In Boedapest vind je veel thermale baden, badhuizen en kuuroorden. De bekendste is de Gellért Spa, gelegen aan de voet van de gelijknamige heuvel. De spa maakt gebruik van warmwaterbronnen die men al in de 12e eeuw werden gebruikt door ridders. Er wordt gezegd dat het water een heilzame werking heeft… Het badhuis is prachtig gedecoreerd met mozaïeken, keramiek, glas-in-lood ramen en standbeelden.

Staat Boedapest al op jouw lijstje?

Lees ook: Magisch en betoverend Istanbul

Auteur

Schrijf een reactie