Als je op stedentrip naar Duitsland gaat denk je al snel aan Berlijn terwijl Keulen ook absoluut de moeite waard is. En het ligt nog om de hoek ook! Vanaf Utrecht rij je in ca. 2,5 uur naar Keulen waardoor het een ideale bestemming is voor een (lang) weekendje weg.

Als je het over Keulen hebt dan denken de meeste mensen gelijk aan de Dom. Gelukkig heeft de stad veel meer te bieden en daar vertellen we je in dit artikel alles over. Wat moet je gezien hebben, wat zijn de hotspots, leukste wijken, etc?

Acht tips voor een stedentrip naar het hippe Keulen

1. De Dom

Ja, daar is ie hoor! Natuurlijk mag dé Kölner Dom niet in het lijstje ontbreken. Sterker nog, je kunt er eigenlijk niet omheen als je in Keulen bent. Het bouwwerk is indrukwekkend en ligt aan een groot plein, pal naast het Centraal Station van Keulen. Dit levert bijzondere beelden op… De oude en imposante kerk aan de ene kant en een spoorbrug met moderne treinen aan de andere kant.

De torens van de dom zijn maar liefst 157 meter hoog en beheren tot de hoogste ter wereld. Een van de torens is de beklimmen tot ca. 100 meter. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over de stad (en verder). De Dom wordt jaarlijks door maar liefst 6 miljoen(!) bezoekers bezocht.

2. De Kölner Seilbahn (kabelbaan)

Je hebt geen bergen nodig om een kabelbaan te kunnen hebben. Keulen heeft een kabelbaan die over de rivier de Rijn gaat, de Kölner Seilbahn. De kabelbaan gaat van de Keulse Zoo naar het Rheinpark en is maar liefst 930 meter lang. Lang wachten hoef je niet aangezien er elke 18 seconden een nieuwe gondel komt. Vanuit de kabelbaan heb je een uniek uitzicht over de stad!

Let op: In juli 2017 kwam de kabelbaan onverwacht stil te staan waardoor hij buiten bedrijf is gesteld. In 2018 zijn er diverse veiligheidsonderzoeken geweest en momenteel wordt er gepraat over het openstellen van de baan in 2019. Houdt de officiële website in de gaten voor updates.

3. Imhoff-Schokoladenmuseum (het Chocolademuseum)

Dacht je dat Nederland, België en Zwitserland bekend stonden om haar chocola? ’S Werelds eerste chocolademuseum staat gewoon in Keulen! Ook als je geen fan bent van musea is het chocolademuseum echt wel een bezoekje waard. Je krijgt er namelijk genoeg chocolade te proeven…  Het museum staat al jaren in de top 10 meest bezochte musea van Duitsland.

4. Das Belgisches Viertel (het Belgisch Kwartier)

Keulen heeft een aantal wijken die erg leuk zijn om gewoon lekker in rond te slenteren. De wijk is trendy en wordt steeds populairder, met name bij creatievelingen en kunst- en cultuurliefhebbers. De meeste bewoners trekken zich dan ook niks aan van wat nu in de mode is maar hebben duidelijk hun eigen stijl, zo ook de winkels die je in deze buurt vindt. Er zitten veel kleine boetiekjes, vintage winkels, muziekwinkels maar ook een aantal grote modemerken voor de echte shoppers.

De buurt wordt gekenmerkt door de historische herenhuizen en straatnamen die zijn vernoemd naar Belgische steden. Heel erg nauw namen de Duitsers onze, België en Nederlandse, landgrenzen niet want je vindt er ook een ‘Maastrichter Straße’ en ‘Utrechter Straße’.

5. Het nieuwe Keulen

Keulen is een stad met grote contrasten tussen oud en nieuw. Het oude centrum met de Dom en het nieuwe Keulen (gebied vlakbij de Rijn) waar de afgelopen jaren veel nieuwe indrukwekkende gebouwen zijn neergezet. In dit deel van Keulen zijn veel bedrijven gevestigd maar je vindt er ook een aantal leuke restaurants. Het ‘nieuwe’ Keulen is niet alleen maar nieuwbouw, je loopt regelmatig tegen een oud gebouw aan die behouden is gebleven. Daardoor is het qua architectuur een bijzondere wijk geworden waar je van houdt of je vindt het niks.

6. De Altstadt

Keulen is tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd maar gelukkig heeft de stad nog het een en ander kunnen behouden. Gebouwen als het Rathaus en diverse kerken zijn gerestaureerd en gelukkig is de Dom gespaard gebleven.

De Altstadt is de oudste wijk van de stad met de meeste historie. Je vindt er smalle straatjes met kinderkopjes, gezellige pleinen en terrasjes en niet te vergeten de gekleurde huisjes langs de oever van de Rijn. Dit is tevens het deel waar je de meeste toeristen zult vinden. De Alter Markt is ook in dit deel van de stad gelegen waar jaarlijks de beroemde kerstmarkt wordt georganiseerd.

Altstadt

7. Rathaus (Stadhuis)

We noemden hierboven al even het Rathaus, een van de bewaard gebleven gebouwen van de stad na de oorlog. In eerste instantie zou je bijna denken dat je naar een kerk kijkt door de grote torens en gotische bouwstijl van het gebouw. De torens dateren uit de vijftiende eeuw.

Het gebouw is niet volledig toegankelijk voor toeristen maar de buitenkant is al bijzonder te noemen en het bezoeken waard!

8. Hohenzollernbrücke (Slotjesbrug)

Net als Parijs, en inmiddels vele andere steden, heeft Keulen een slotjesbrug: de Hohenzollernbrücke. De spoorbrug ligt direct achter de Dom en is inmiddels hét fotopunt van de stad. Er wordt gezegd dat er inmiddels meer dan 100.000 slotjes aan de brug hangen. Zelf een slotje ophangen? Dan moet je waarschijnlijk wel even zoeken naar een plekje. Daarna gooi je het sleuteltje in de Rijn voor extra geluk in de liefde.

Keulen slotjesbrug

Kerstmarkten in Keulen

In de wintermaanden naar Keulen? De stad heeft een van de meest populaire kerstmarkten van het land. De kerstmarkten beginnen vaak al eind november en je vindt ze aan de Neumarkt, Alter Markt, Stadtgarten, Holzmarkt, Rudolfplatz en natuurlijk rondom de Dom.

Milieusticker nodig?

Als je naar Duitsland gaat vergeet dan niet dat in Duitse steden een milieusticker verplicht is. Enkel auto’s met een groene sticker worden toegelaten in de stad. Dieselauto’s van voor 2006 en benzineauto’s van voor 1993 komen niet in aanmerking voor een milieusticker.

Kijk hier voor meer informatie over de umweltzone van Keulen of lees meer over milieuzone Duitsland op https://duitsemilieusticker.nl/umweltzone/.

Lees ook: Stedentrip Boedapest: Cultuur, historie en adembenemende uitzichten

Auteur

Schrijf een reactie