Op zoek naar een leuke low budget kitesurf bestemming dichtbij huis? Op Texel staat bijna altijd wind. Het eiland heeft de meeste winddagen van Nederland en is daarmee een geschikte bestemming voor een kitesurf vakantie. En alsof dat nog niet genoeg is heeft Texel ook de meeste zonuren van Nederland. De zon schijnt op Texel gemiddeld 100 uur per jaar meer dan ergens anders! Voor de prijs hoef je het ook niet te laten want voor 25,- kan je al met de auto (incl. 9 inzittenden) naar Texel.

Meer zon en wind dan elders in Nederland

De wind waait in Nederland het meest uit westelijke richting en daarmee worden wolken snel over de smalle kuststrook van Texel gejaagd. Daarbij zorgt het koude zeewater er vooral in de lente voor dat er minder wolken ontstaan.

Qua wind kan je het beste naar Texel van augustus t/m februari. In de lente en het begin van de zomer is de kans op wind iets kleiner maar alsnog meer dan 50%.

Windfinder Texel

Kitespots op Texel

Aangezien er meerdere kitespots op Texel zijn kan je er met vrijwel alle windrichtingen kitesurfen. Het eiland staat bekend om zijn hoge en cleane golven. Beginners kunnen beter wachten op hoog water, door de zandbanken ontstaan er hele mooie vlakke stukken.

De bekendste kitespots op het eiland:

1.     Paal 17

Paal 17 is de bekendste kitespot op Texel, gelegen aan de Noordzeekant. Hier worden jaarlijks ook meerdere kitesurf- en surf evenementen georganiseerd. Het zandstrand is erg breed en er is voldoende ruimte op het water. Let echter bij laagwater wel op de strekdammen die bloot komen te liggen. Deze strekdammen worden met gele palen op het strand aangegeven.

Geschikte windrichtingen: Z-ZW-W-NW

2.     Paal 9

Paal 9 ligt zuidelijker dan Paal 17 op het meest zuidelijk gelegen strand van Texel. Je kunt vanaf Paal 9 mooie downwinders naar de vuurtoren maken (of van de vuurtoren naar Paal 9).

Geschikte windrichtingen: Z-ZW-W-NW

3.     Dijkmanshuizen

Deze spot is gelegen aan de Waddenzee kant van het eiland. De ruimte om je kite launchen is klein en er ligt een dijk. Als beginners zijnde moet je hier dus zeker mee oppassen. Het voordeel is wel dat het water er ondiep en vlak is. Kitesurfen is hier toegestaan van 1 april t/m 1 oktober.

Geschikte windrichtingen: NO-O-ZO-Z

Kitesurfen Texel

Low budget overnachten

Je verblijf op Texel hoeft helemaal niet duur te zijn. Het eiland telt veel campings, appartementen en huisjes waar je voor een paar tientjes al een lang weekend kunt verblijven.

Kijk hier voor een compleet aanbod van accommodaties op Texel.

Andere activiteiten op Texel

Op Texel kan het natuurlijk ook gebeuren dat het een dag niet waait. Gelukkig is er op het eiland genoeg te doen!

Een greep uit de activiteiten:

  • Mountainbiken
  • Golfsurfen
  • Suppen
  • Wadlopen
  • Wellness
  • Golfen
  • Karten
  • Parachutespringen
  • Paardrijden op het strand

Lees ook: De mooiste locaties om te kitesurfen in Nederland

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie