We kennen Turkije allemaal van de vele luxe all-inclusive resorts en de daarbij horende zon- en strandaanbidders, maar ook voor actieve vakantiegangers heeft Turkije voldoende mogelijkheden. Zo kent Turkije een ongerepte natuur met mooie wandelpaden en fiets- en mountainbikeroutes en zijn er veel watersportactiviteiten. Neem daarbij dan ook nog eens de mooie cultuur en rijke geschiedenis en je hoeft echt niet stil te liggen (zitten). Wist je trouwens dat je in Turkije ook heel goed kunt kitesurfen?
Vijf natuurgebieden in Turkije die de moeite waard zijn:
-
Taurusgebergte
Ga je naar populaire badplaatsen als Antalya en Marmaris, dan kan je dit ruige gebergte goed zien liggen. Het Taurusgebergte is onderdeel van de bergketen die de Himalaya met de Alpen verbindt en scheidt het binnenland van de azuurblauwe baaien van de Middellandse Zee. Het gebergte heeft toppen van meer dan 3500 meter en je kunt er diverse één- of meerdaagse trektochten doen. Je hebt er schitterende routes met kloven, bergpassen, kleine rivieren en veel bloemen. De actieve vakantieganger komt hier zeker aan zijn trekken.
Wist je dat je er tevens verschillende skigebieden kunt vinden?

-
Nationaal Park Olympos Beydaglari
Dit Nationale Park, ook wel Olympos of Beydaglari Coast nationaal park genoemd, heeft een oppervlakte van ruim 30.000 hectare en omvat het imposante berggebied Bey Daglari en een kustlijn van bijna 140 kilometer. Het kustgebied is indrukwekkend mooi maar wordt hierdoor ook steeds drukker. In het park liggen oude nederzettingen als Phaselis en Olympos maar ook een van de bekendste kloven van Turkije, de Saklikent Gorge. Deze kloof van ruim 18 kilometer is tevens de op een na grootste kloof van Europa. De kloof draagt de bijnaam “Hidden Valley”.
Het Nationale Park kent veel recreatiemogelijkheden als strandsporten, watersporten (duiken & snorkelen), kamperen, wandelen, bergbeklimmen, canyoning, paragliding en skiën. Er is tevens een kabelbaan in het gebied, de Tahtali Dagi (Olympos Teleferik). De kabelbaan brengt je naar 2.365 meter hoogte en geeft je een schitterend uitzicht.

-
Nationaal Park Koprulu Kanyon
Volgens velen waarschijnlijk het mooiste park van Turkije. Het park heeft een oppervlakte van ruim 35.000 hectare en ligt zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Antalya. De kloof (canyon) in het gebied is zo’n 14 kilometer lang en 400 meter diep. Daarmee is het de ideal plek om te kanoën of wildwaterraften maar je treft er ook verschillende wandelroutes aan.
In het park vind je tevens diverse ruïnes waaronder een theater, agora, tempels van Zeus en Artemis en reservoirs.
-
Kaçkar gebergte
Het Nationaal Park Kaçkar Daglan is gelegen in Oost-Turkije, op de grens tussen Turkije en Georgië, en staat bekend om haar fenomenale natuur. De hoogste top van het Kaçkargebergte is de gelijknamige Kaçkar Dagi met een hoogte van ruim 3.900 meter. Daarmee is deze berg een van de belangrijkste voor bergsport in Turkije. Er wachten mooie wandelroutes en uitdagingen beklimmingen op je.
Het is een stuk regenachtiger in dit gebied en heeft daarom een rijke flora, zoals jakhalzen, reeën, wilde zwijnen, hermelijn, wezel, zoogdieren en roofvogels. Daarnaast kent het gebied tal van kleine beekjes. Het Nationale Park wordt omringt door de Firtina en Hemsin rivier.
Bijzonder aan dit gebied zijn de vele Byzantijnse en Georgische kerken en kloosters. Aangezien de Turkse overheid het toerisme beter over het land wilt verspreiden, stimuleert het de toeristische ontwikkeling van dit gebied ten zeerste.
-
Nationaal Park Göreme en de rotsen van Cappadocië
Je kent misschien wel de foto’s van luchtballonnen die boven een prachtige vallei vliegen? Dat is Cappadocië! Het gehele gebied is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Grillige rotsformaties, kloven en grotten, Cappadocië is een voorbeeld van erosie van vulkanisch tufsteen en is misschien wel een van de meest bizarre landschappen ter wereld.
Typische kenmerken van het gebied zijn de pilaren, zuilen, torens, obelisken en naaldvormige uitstulpingen met hoogtes tot 40 meter. In de tufsteen torens werden woningen en kerken uitgehakt. Naast de grotwoningen zijn er ook tientallen ondergrondse steden met (waarschijnlijk) 18 verdiepingen. Daarmee is het niet het grootste, maar wel het diepste gangennetwerk dat tot nu toe ontdekt is.
Verken het gebied vanuit een luchtballon, te voet of op de mountainbike.

Overtuigd? Pak die bergschoenen in plaats van slippers in en gaan!
Lees ook: Een reis langs de Turkse Riviera