In Nederland hebben we niet vaak te maken met ‘extreme’ hitte, over 5 jaar zeggen we waarschijnlijk: “weet je nog, die warme zomer van ’18?”. Maar op populaire kitesurf bestemmingen als Egypte, Zanzibar of Bonaire kan de temperatuur flink oplopen. Als je daar nog een inspannende activiteit als kitesurfen bij neemt is het goed om te weten hoe je je lichaamstemperatuur en vochtbalans onder controle kunt houden, een zonnesteek of uitdroging ligt op de loer.

Vijf tips voor een vakantie naar een warme (kitesurf) bestemming

 1. Drink voldoende maar niet ijskoud

  Zorg dat je voldoende drinkt voor, tijdens en na de inspanning. Het lichaam verliest erg veel vocht en zout en dat moet aangevuld worden. Je kan naast water ook een elektrolytendrankje nemen, daar zitten veel mineralen in als magnesium, kalium, natrium en chloride. Neem ’s avonds een flinke kop zoute bouillon.

  Het is erg verleidelijk om bij extreme hitte een glas ijskoud drinken te pakken. Dit heeft helaas juist een averechts effect. Door het ijskoude drinken daalt je lichaamstemperatuur ‘tijdelijk’, je lichaam wilt je temperatuur weer laten stijgen waardoor je het juist extra warm krijgt. Kruidenthee is het beste medicijn! Warme dranken zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur ‘tijdelijk’ verhoogd, waardoor je lichaam z’n eigen thermostaat weer lager zet.

 2. Deel je dag slim in

  Begin de dag rustig en geef je lichaam, na een nacht in de airco, weer even tijd om te wennen. Pak ’s ochtends een relaxte lange sessie en geef je lichaam na elke sessie tijd om even ‘af te koelen’. Neem tijd voor een uitgebreide lunch op het warmste moment van de dag (12:00-15:00). Daarna nog even chillen en/of een powernap in een hangmat en opladen voor de middag- en avondsessie.

  Powernap hangmat

 3. Bescherm je lichaam tegen de zon

  Jaja, logisch toch? Toch is het iets wat vaak te weinig wordt gedaan. En wist je dat UV-straling 10-20% wordt versterkt door weerkaatsing van zand en water? Als je daar dan nog een activiteit als kitesurfen bij neemt waarbij je non-stop op het water staat, kan je snel verbranden. Goede zonbescherming is een must en wij kunnen Island Tribe aanraden!

  Daarnaast is het aan te raden om een UV werende lycra te dragen. Deze zal je beschermen tot 50 SPF en is dus een goede oplossing om je bovenlichaam uit de zon te houden. Een lycra is erg licht en ademend en daardoor niet warm.

 4. Weet wat je eet

  Het is verleidelijk om in een onbekende keuken van alles uit te proberen, maar niet altijd even slim. Met name de eerste dagen moet je lichaam acclimatiseren en is het beter om koude salades te laten staan en bij het buffet juist gefrituurde en/of goed doorgebakken dingen op te scheppen. Bij twijfel, niet doen! Let daarbij op met gekruid eten, daar gaat je hartslag van omhoog en gaat je lichaam extra aan het werk (= warmte).

  Tijdens inspanning in een warm land verlies je het nodige vocht en zout, fruit is een goed voedingsmiddel om het vocht- en zouttekort aan te vullen. De beste vrucht hiervoor is watermeloen maar je kan ook denken aan appels, mango, bananen en bessen.

  Begin je maaltijd met een kop zoute bouillon en als toetje een lekker vers stuk fruit!

 5. Luister naar je lichaam

  Het allerbelangrijkste: luister naar je lichaam! Sta je op het water (of waar dan ook) en word je wat duizelig, krijg je hoofdpijn of word je misselijk? Denk dan niet “Ahh, nog eventjes… het gaat net zo lekker”, maar ga gelijk het water af en zoek de schaduw op. Neem rust om af te koelen, drink genoeg water en eet iets zouts. Dit zijn namelijk symptonen van een hitteberoerte en/of zonnesteek.

En: A coke a day, keeps the doctor away!

Lees ook: Waarom je op kitesurf vakantie moet

Apex Adventures

Auteur

Schrijf een reactie