De Egeïsche kust is minder bekend dan de Turkse Riviera, maar misschien nog wel mooier! Belangrijke vakantiebestemmingen zijn Kusadasi, Bodrum en Marmaris. De Egeïsche kust staat bekend om zijn prachtige natuur en mooie baaien. Tevens is er voor cultuurliefhebbers genoeg te zien. Een aantal belangrijke historische bezienswaardigheden uit de Griekse en Romeinse tijd zijn hier te vinden.

Pareltjes van de Egeïsche kust

Dalyan

Even weg van het massatoerisme? Dalyan is een klein voormalig vissersdorpje gelegen in een beschermd natuurgebied. Ondanks dat het inmiddels een bekende plaats is wordt het niet overspoeld met toeristen. Dalyan staat bekend om zijn prachtige natuur, reuzenzeeschildpadden (de Caretta Caretta), koningsgraven, warmwaterbronnen en modderbaden. Een boottochtje door Dalyan doet je denken aan de Nederlandse Biesbosch.

Het dorpje is nog steeds authentiek en men doet er alles aan om dit te behouden. Ga eens lekker eten bij een van de vele restaurantjes aan de rivier. Verse vis en heerlijke andere Turkse gerechten.

De oude stad Efeze

Ben je bezig om de zeven wereldwonderen van de antieke wereld af te vinken? Dan is een bezoekje aan Efeze een must, hier ligt namelijk de tempel van Artemis. Althans, wat er nog van over is. De tempel is een van de zeven wereldwonderen. Ook als dit niet je doel is, is Efeze een absolute aanrader.

Efeze is een van de meest fascinerende archeologische opgravingen ter wereld en de belangrijkste antieke stad van Turkije. Efeze was een belangrijke stad met haar strategische ligging aan de Egeïsche Zee. Op het hoogtepunt van de Romeinse macht had de stad 250.000(!) inwoners.

Bekende bezienswaardigheden binnen Efeze zijn de tempel van Artemis, de bibliotheek van Celsus en het theater Panayir Hill. Het theater bood plaats aan 24.000 toeschouwers en is daarmee een van de grotere openluchttheaters uit de oudheid.


Tip:
Het kan er ontzettend druk zijn en warm worden. Probeer dus zo vroeg mogelijk te gaan.
Zorg voor genoeg drinken en een pet of paraplu. Schaduw is in Efeze ver te zoeken.

Het Saint-Tropez van Turkije: Alaçati

Alaçati, een verborgen parel vlakbij Çesme, vooral geliefd door de rijkere Turken en wordt daarmee ook wel het Saint-Tropez van Turkije genoemd. Alaçati staat bekend om zijn mooie baaien, azuurblauw zee, windsurfers, natuur, smalle/authentieke straatjes en heerlijke eten. Doordat er geen grote hotelketens zitten zijn er weinig buitenlandse toeristen te vinden. Veel rijke Turken hebben hier een tweede huis waar ze de zomer doorbrengen.

’s Avonds komt het dorp helemaal tot leven. Terrassen zijn gevuld met mensen en in juli en augustus kun je dan ook over de koppen lopen. De winkels zijn tot laat open en de meeste keukens zelfs tot middernacht.

Meer op zoek naar actie?

Door de goede wind vind je hier tevens de beste wind- en kitesurfspots van Turkije. Meer daarover lees je het artikel: Kitesurfen in Turkije? Gülbahçe is the place to be!

Auteur

Schrijf een reactie