Ga je naar Turkije voor een actieve vakantie of gewoon genieten in een van de vele all inclusive resorts? Vergeet dan niet dat je voor Turkije een visum nodig hebt. Er is door de jaren heen nogal wat veranderd als het om reisdocumenten voor Turkije gaat (geldigheidsduur visum en paspoort, etc). Zorg dat je goed voorbereid bent zodat je niet ineens voor verrassingen komt te staan en erachter komt dat je papieren niet in orde zijn. In dit artikel zetten we alles rondom het aanvragen van een visum voor je op een rij.

Visum aanvragen voor Turkije? Hier moet je op letten:

 1. De geldigheidsduur van het visum

  Het visum voor Turkije is 180 dagen geldig. In deze periode mag je onbeperkt reizen naar Turkije máár in totaal mag je niet langer dan 90 dagen in Turkije verblijven. Binnen de geldigheidsduur van 6 maanden mag je dus 3 maanden, vrij in te delen, in Turkije doorbrengen. Zit je aan de maximale 90 dagen dan moet je terug en mag je na het verstrijken van de visumperiode pas weer een visum aanvragen.

 2. De geldigheid van je paspoort

  Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn op het moment dat je aankomt in Turkije. Kom je op 1 juni in Turkije aan, dan moet je paspoort dus tot 1 december geldig zijn. Dit is de gehele periode waarop je visum ook geldig is. Vraag je het visum ruim van te voren aan, houd hier dan rekening mee.

 3. De geldigheid van je ID kaart

  Voor reizen met een ID kaart is de geldigheidsduur net iets anders dan voor het reizen met paspoort. Je ID kaart hoeft enkel geldig te zijn in de periode die je in Turkije verblijft. Het is natuurlijk wel verstandig om te zorgen dat je ID kaart iets langer geldig is mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor je later terug moet.

 4. Vraag je visum vooraf online aan

  Het Turkse consulaat in Nederland adviseert om het visum voor Turkije voorafgaand aan de reis aan te vragen. Op deze manier weet je zeker dat je papieren in orde zijn en je aan je vakantie in Turkije kunt beginnen. Het is namelijke de plaatselijke politie die beslist of je het visum wel/niet krijgt. Wil je zekerheid? Regel je visum dan van te voren.

  Let op dat je met hetzelfde reisdocument naar Turkije reist als waarmee je destijds het visum aan hebt gevraagd. Je visum wordt gekoppeld aan je paspoortnummer en de immigratiedienst herkent op basis van dit nummer of je al een visum hebt verkregen.

 5. Check het laatste reisadvies

  Er zijn de afgelopen jaren meerdere spanningen geweest in Turkije, check daarom voor vertrek altijd het actuele Turkije reisadvies.

Kekova

Zo werkt het aanvragen van een e-visum:

Het aanvragen van een visum kost ongeveer 5 minuten en gaat als volgt:

 • Ga naar de website voor het aanvragen van een visum voor Turkije
 • Vul het formulier in met de benodigde gegevens (naam, geboorteplaats, ingangsdatum visum, paspoortnummer, etc.)
 • Betaal het visum online via iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.
 • Zodra het visum is goedgekeurd wordt deze doorgaans binnen 3 dagen per e-mail naar je verzonden. Bij een spoedaanvraag kan dit al binnen 15 minuten.

Eenmaal aangekomen in Turkije ziet de immigratiedienst gelijk aan de hand van jouw paspoort of je wel/geen visum hebt. Print ‘m voor de zekerheid ook uit.

Belangrijkste voorwaarden voor het Turkije visum

Om het visum aan te vragen en af te reizen naar Turkije moet je aan enkele voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden:

 • Je reis heeft een toeristisch doel
  Het bezoeken van Turkije voor je vakantie of een bezoek brengen aan vrienden/familie. Indien je op cruisevakantie gaat kan je gebruikmaken van een uitzonderingsregel. Je mag dan tot 72 uur aan wal zonder visum.
 • Je reis heeft een zakelijk doel
  Een bezoek aan een (potentiële) klant of leverancier, het leggen van contacten, bezoeken van conferenties of trainingen. Je bent in dienst bij een Nederlandse of Belgische organisatie.
 • Je reist met een geldig legitimatiebewijs (zie de regels bovenaan dit artikel)
 • Je mag tijdens je verblijf niet in dienst treden bij een Turkse werkgever
 • Je mag tijdens je verblijf niet gaan studeren aan een Turkse onderwijsinstelling

Visum kopen op de luchthaven

Er gaan tegenstrijdige berichten rond of dit nog wel mogelijk is of niet. Ga voor zekerheid en vraag je visum van te voren online aan!

Lees ook: Tips voor een actieve vakantie in Turkije

Auteur

Schrijf een reactie